Yaya Touré hral za legendárny tím Pepa Guardiolu v sezóne 2008/09, v ktorej získal treble (a potom sextet), a o rok neskôr prestúpil do Manchestru City. Keď v roku 2020 ukončil kariéru, začal sa pripravovať na svoje nové pôsobisko. Práve si odkrútil sezónu ako tréner tímu Tottenhamu do 16 rokov a v budúcej sezóne bude asistentom trénera Carla Hoefkensa v Standard Liege. Denník Daily Mail požiadal niekdajšieho skvelého záložníka o porovnanie jeho bývalých klubov a opýtal sa ho na jeho prístup k novej fáze kariéry.

Bývalý stredopoliar Barçy a City na úvod pripomenul silné stránky tímu zo sezóny 2008/09: "Thierry Henry, Messi, Samuel Eto'o, ktorý bol v tom čase najlepší na svete. Po nich nasledovali Iniesta a Xavi a potom ja a Busquets. Ten tím bol taký kompletný." Na otázku, ktorý tím by vyhral v súboji medzi touto Barcelonou a súčasným Manchestrom City, potom Touré nepochybuje: "Bol by to ťažký zápas, ale tá Barca so zmesou hviezd, toľkými skvelými hráčmi.... Myslím, že by vyhrala na 100%. Hrať v tomto tíme bolo ako sen. Už na tréningu to bolo neuveriteľne intenzívne a úroveň bola veľmi vysoká. Predstavte si, že Iniesta mal 26-27 rokov, Xavi 28.... Tí hráči boli v tom čase neuveriteľní."

Na otázku o rozvoji Manchestru City odpovedal: "Je to tak, ako som predpovedal. Keď som tam debutoval, povedal som, že som prišiel do tohto klubu, pretože raz bude veľký a bude lepší ako Manchester United. V tom čase, na začiatku, si ľudia mysleli: "Prečo to hovorí?" Ale v tom čase to bolo veľmi ťažké. Väčšina veľmi dobrých hráčov ako Sergio Agüero a David Silva ešte v klube nebola. Takže keď som teraz videl hráčov City dvíhať trofej Ligy Majstrov, bolo to pre mňa úžasné. Už čoskoro budú vo svetovom futbale naozaj veľmi rešpektovaní. Muselo to trvať nejaký čas, ale vedel som, že sa to stane, pretože majiteľ (šejk Mansúr), sa snažil vytvoriť niečo veľké. Ľudia boli trochu netrpezliví, ale vedeli sme, že sa to skôr či neskôr stane."

Reprezentant Pobrežia Slonoviny sa tiež vyjadril k tomu, aké ťažké je udržať sa na takej vysokej úrovni po tom, čo vyhral všetko: "V Barcelone sme vyhrali všetky poháre a potom sme mali mierny pokles formy, ale to je normálne. Musíte mať správnu motiváciu. Niekedy je to líder tímu a niekedy je to tréner, ktorý to musí vštepiť všetkým hráčom. Tréner nám povedal, že bojujeme sami so sebou. Problémom sme boli my, nie súper. Snažili sme sa mať opäť rovnaké nasadenie a túžbu, pretože nie je ľahké zopakovať takýto úspech. Pre City bude tiež ťažké ho zopakovať, ale oni už majú skúsenosti s víťazstvom v lige sezónu po sezóne. Jadro tímu zostane rovnaké, je stále mladé, ale má aj skúsených hráčov a túžbu vyhrávať každý týždeň."

Na záver Yaya Touré hovoril o tom, prečo sa stal trénerom a aký je jeho prístup k trénerstvu: "Futbal mi dal veľmi veľa, takže som chcel dať niečo zo seba. Keď váš tím hrá na veľkom štadióne, ľudia si prídu hru užiť a ja som určite človek, ktorý má rád, keď jeho tím na ihrisku dominuje a má loptu. Zápasy a tréningy musia vyzerať rovnako. A keď moji hráči hrajú ťažký zápas, ako môžem ísť na ihrisko a zastaviť to? Musíte nechať hráčov, aby sa s tým vysporiadali sami, a potom to analyzovať sám. Treba im dovoliť robiť chyby. Väčšina hráčov Tottenhamu, ktorých som trénoval, nevidela moje zápasy z čias, keď som hral, ale niekedy som im ukazoval videá a vysvetľoval, ako sa Messi, Iniesta alebo ja rozvíjali. To bolo užitočné, pretože ich to veľmi zaujímalo, a keď som im začal vysvetľovať niektoré svoje skúsenosti, mal som pocit, že ma veľmi pozorne počúvajú," dodal.

zdroj: daily mail
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-07-10 12:58:55
yaya bol vynikajuci, skoda, ze ho pep vystval.