Odchod Ousmane Dembélého z Camp Nou je na spadnutie. Ale už minulý rok bolo neskoro a tento rok bohužiaľ stále nie je nič isté. Suché čísla každopádne hovoria jasno rečou.

Predchádzajúce rokovania týkajúce sa predĺženia spolupráce medzi katalánskym klubom a francúzskym krídelníkom len podčiarkli to, že hráč nemá v metropole Katalánska čo hľadať. Ak chce niekto obliekať dres Blaugranas, z jeho postoja to musí byť vidieť. V prípade Dembélého sme mohli badať len naťahovanie času v nádeji, že mu nejaký klub ponúkne poriadny balík financií. Nakoniec sa tak nestalo - musel stiahnuť chvost, akceptovať zníženie platu a zostať v klube.

Jeho agent – Moussa Sissoko – si v každom prípade vydupkal odstupnú klauzulu platnú do včerajšieho dňa: 50 miliónov eur, z čoho 25 mega by putovalo do jeho vrecka. Už táto klauzula naznačovala, že predĺžiť kontrakt s Dembélém v priebehu tohto leta nebude prechádzka ružovou záhradou. Nuž..., realita je zatiaľ taká, akú sme očakávali.

A veru našťastie. Pretože čím skôr sa mužstvo tohto hráča zbaví, tým lepšie. V súčasnosti sme dospeli do bodu, kedy cesty späť niet. Darmo, že Komár v máji pre Telefoot uviedol: "Vždy som hovoril, že mojím snom je hrať za Barcelonu a vyhrať trofej s týmto klubom je pre mňa veľkou pýchou. Vždy som bol fanúšikom Barçy s hráčmi ako Iniesta a Messi. V Barcelone sa cítim veľmi dobre, milujem tento klub. Dúfam, že sa tu stanem skvelým hráčom na mnoho rokov. Teraz je mojím cieľom pokračovať v získavaní trofejí s Barcelonou a snívam o tom, že s klubom vyhrám Ligu majstrov."

V júni pre madridský denník Marca zopakoval: "Všetko ide veľmi dobre. Barcelona chce, aby som predĺžil zmluvu do roku 2027, môj agent s nimi bude hovoriť. Som šťastný v tíme, aj doma v Barcelone. Uvidíme, čo sa stane," uviedol na otázku, či chce zostať v Barcelone a na otázku o záujme zo strany PSG odvetil: "Neviem, prečo sa toľko hovorí o PSG. Asi preto, že som Francúz, ale s PSG som nemal a ani nemám nič spoločné."

Týmto postojom najviac sklamal Xaviho, ktorý sa ho pred rokom v zime zastal, keď ho klub posadil na tribúnu. Tréner Blaugranas mu veril, dal mu šancu, bol hádam jeho najskalnejším podporovateľom, hoci časť klubu na čele s Mateu Alemanym by Dembélého najradšej hnala z klubu vidlami. Teraz sa v každom prípade zdá, že na stranu Alemanyho sa pridávaj čoraz viac ľudí z klubu. Nečudujem sa.

Nech je však Dembélé aký chce, jeho futbalový talent... Tak moment. V prvom rade je treba rázne uviesť, že ak chce niekto hrať za Barcelonu, musí to mať v hlave upratané. Talent nestačí. Dembélé je v Barcelone už 6 sezón a stále len čakáme na to, kým to rozbalí naplno. Buď je na maródke, alebo sa rozbieha a keď sa zdá, že už už už... Opäť hamstring. Počas svojho pôsobenia na Camp Nou bol Dembélé na maródke neuveriteľných 784 dní a kvôli zdravotným problémom tak vynechal až 119 zápasov... Až 7-krát laboroval s poraneným hamstringom, musel aj na operačný stôl. Je pritom všeobecne známe, že pri šprintoch sú pod veľkým stresom práve zadné stehenné svaly. A Dembélého hra je založená práve na zrýchlení a rýchlosti. Existuje vysoké riziko, že hamstring bude Francúza trápiť aj v budúcnosti vzhľadom na povahu a štýl jeho hry.

Prehľad zranení Dembélého v Barcelone

Pri pohľade na vyššie uvedenú tabuľku je zrejmé, že ak Dembélé prestúpi do PSG, alebo zostane na Camp Nou, zranenia sa mu len tak nezačnú vyhýbať. Na Forcu som písal niektoré rozhovory s ľuďmi z fachu, ktorý o Dembélém tvrdili, že je jednoducho náchylný na zranenia už len z dôvodu stavby tela, genetiky. Ak to máte raz dané do vienka, zázraky nečakajte. Katalánci majú pritom zdravotnícke oddelenie - teraz na čele s Dr. Ricardom Prunom – na špičkovej úrovni. Bez tak aj posledné zranenie v uplynulej sezóne si nakoniec vyžadovalo, aby sa hráč na trávniky vrátil o dlhé týždne neskôr, než sa pôvodne plánovalo. Dôvod? Aj oficiálne zdroje z klubu priznali, že vzhľadom na genetiku u hráča sa zranenia hoja horšie a pomalšie, ako je bežné. A to sa nezmení.

Ak ale má byť hráč nonstop zranený, k čomu to je dobré? Ledva sa dostane do tempa, prídu dôležité zápasy, Dembélé sa opäť zraní a Xavi môže ofenzívu plátať ako chce. Ak sa Dembélé potom dostane z maródky do zápasového kolotoča opäť, nejaký čas trvá, kým naskočí do rytmu. Z ďalšej tabuľky nižšie je jasné, že efektivita v prípade Dembélé určite nie je očarujúca.

Bájne štatistiky

Nehľadiac na to, že Dembélé jednoducho nemá hlavu na to, aby mohol obliekať dres Blaugranas. Čo z toho, že si počas zápasu spraví z hráčov súpera kuželky ako Messi v najlepších rokoch, keď finálnu prihrávku zbabre ako na dedine, alebo zas a znova zvolí absolútne zlé riešenie danej situácie. A mužstvo stratí loptu v nebezpečnom priestore a môže ju naháňať a márniť energiu presingom. Sám Xavi poukázal na to, že rozhodovanie v prípade Dembélého je nutné vylepšiť. Barcelona v každom prípade nie je klub, v ktorom by hráči mali dostávať 6-7 rokov na to, aby ukázali, že na tento dres majú.

V prípade Dembélého je potrebné rázne uviesť, že je skutočne najvyšší čas, aby odišiel. Xavi nebude musieť tŕpnuť, kedy sa Francúz opäť zraní a kto ho bude zastupovať opäť niekoľko mesiacov počas sezóny; vedenie zas nemusí márniť čas siahodlhými rokovaniami s podareným agentom krídelníka a zdravotnícke oddelenie nebude musieť robiť presčasy... Zároveň klubu padne vhod hoci len 50 mega a k dobru bude aj ušetrených nie málo miliónov eur z platu. Koľko presne? To vzhľadom na spletitú sieť finančného fair play nevie ani Tebas...

P.S.: Dembélému želáme v novom dobrodružstve veľa šťastia a veľmi držíme palce, aby mal počas lekárskej prehliadky fakt dobrý deň...

zdroj: forcabarca.sk transfermarkt
foto: twitter

Diskusia

21 komentáre
2023-08-01 14:51:43
Tieto statistiky su vzdy dobre, len by bol ofajn aj napisat, ktoru cast sezony vynechal. Lebo vacsinou to bola ta najdolezitejsia
2023-08-01 14:52:14
Je talent, ale na zranenia. Za mňa predať, keď je možnosť. Článok je presný.