Médiá zhodne: Ansu Fati nebude v nadchádzajúcej sezóne obliekať farby FC Barcelona. Podľa novinárov Španiel s najväčšou pravdepodobnosťou prestúpi do Brightonu. To znamená, že bájne číslo "10" na drese bude na Camp Nou voľné. Kto si ho však oblečie v nadchádzajúcej sezóne?

Všetci vieme, že populárna "10" na chrbte je pre hráča vyznamenaním, ale aj veľkou zodpovednosťou. V Barcelone je špeciálna - v priebehu rokov nosili desiatku na drese napríklad Laszlo Kubala, Luis Suárez, Gary Lineker, Diego Armando Maradona, Michael Laudrup, Romario, Christo Stoičkov a Rivaldo.

Pokiaľ ide o nedávnu históriu, práve s brilantným Brazílčanom ako číslom 10 vstúpila Barcelona do 21. storočia. Neskôr jeho číslo prevzal Juan Roman Riquelme, ktorého priviedli z Boca Juniors Buenos Aires. Argentínčan však v Barcelone odohral len jednu sezónu pred odchodom do Villarrealu a číslo "10" sa vrátilo späť do reprezentácie z krajiny kávy. Reč je samozrejme o Ronaldinhovi, ktorý prišiel v roku 2003 a nosil ho až do konca svojej kariéry v Blaugranas v roku 2008.

Čo sa stalo potom, všetci vieme - majiteľom čísla 10 sa na trinásť rokov stal najlepší futbalista histórie Lionel Messi. Po jeho nečakanom odchode v roku 2021 zostalo číslo voľné a klub stál pred voľbou jeho pridelenia, ktoré malo byť zároveň symbolickou voľbou Argentínčanovho nástupcu.

Tá padla na Ansu Fatiho. V tom čase mal iba 19 rokov a očakávalo sa, že odchovanec s nadšením prijme dôveru vedenia klubu. Nasledujúce dve sezóny strávil s číslom 10 na chrbte, no v oboch hral v len zriedkavo, pretože bol často na maródke. Kúzlo čísla v Barcelone očividne pohaslo, čo bolo vidieť napríklad v klubových obchodoch, kde sa zďaleka najčastejšie predávali dresy s číslom 8, ktoré patrilo Pedrimu, alebo číslo 9 Roberta Lewandowskeho.

Odchod Ansu Fatiho znamená, že klub bude možno opäť stáť pred úlohou vybrať barcelonskú desiatku. Na tomto mieste treba pripomenúť, že hoci samozrejme existuje možnosť dočasne ju nechať bez majiteľa (ako to v súčasnosti robí Real Madrid s 9), zároveň to bude znamenať to, že v kádri bude o jedného hráča menej. Koniec koncov, v Španielsku musia hráči prvého tímu hrať s číslami od 1 do 25. Ak niektoré z týchto čísel zostane nevyužité, mužstvo sa bude mať o jedného hráča menej.

Ako sa zdá, spomedzi súčasných futbalistov Barcelony je ťažké určiť toho, ktorý by prevzal populárnu "desiatku". Prirodzene sa spája s ofenzívnym hráčom a v Barcelone aktuálne hrávajú:

- hráči, ktorí práve prijali nové čísla - Ferran Torres 7 a Raphinha 11,

- hráči, ktorí sú zvyknutí na svoje súčasné čísla a sú s nimi silne spätí, pričom lepšie zodpovedajú aj ich pozícii v poli - Pedri s číslom 8, Robert Lewandowski s číslom 9 alebo Gavi s číslom 6,

- hráči, ktorí sú v mužstve noví a ktorí buď nehrali s číslom 10 vo svojich bývalých tímoch (Ilkay Gündoğan s číslom 22 z čias pôsobenia v Borussii Dortmund), alebo nie sú vôbec registrovaní v prvom mužstve (Lamine Yamal s číslom 27).

Z uvedeného vyplýva, že kandidátom na prevzatie čísla 10 je hráč, ktorý by mal v nadchádzajúcej sezóne priamo nahradiť Ansu Fatiho, a to João Felix. Podľa medializovaných informácií by mal Joan Laporta urobiť všetko pre to, aby Portugalčana získal. Ten síce s číslom 10 na chrbte ešte nikdy nehral, no ostatné "atraktívne" čísla už majú svojich majiteľov pre nadchádzajúcu sezónu - bude to teda práve hráč Atlética, kto sa stane novým barcelonským "číslom 10"?

Čo si o tom myslíte vy? Čo by mala Barcelona urobiť s číslom 10 po odchode Ansu Fatiho na hosťovanie?

zdroj: forcabarca.sk fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

18 komentáre
2023-08-31 12:17:04
Někdo dá hlas Lamine Yamalovi? 😂
2023-08-31 12:30:03
Dal som hlas Pedrimu, keďže ho aktuálne považujem za najnadanejšieho hráča tímu a pretože svojou pozíciou tiež na 10ku sedí, keďže je celkom ofenzívny stredopoliar. Raphinha a Ferran si to zatiaľ určite nezaslúžia, podobne ako si to nezaslúžil ani Fati.