Dnes sa v madridských médiách, ako sú El Español, El Confidencial a El Mundo, objavili informácie týkajúce sa prípadu Negreira. Vyšetrujúci sudca zodpovedný za tento prípad, pán Joaquín Aguirre, vydal niekoľko procesných rozhodnutí, s ktorých obsahom mali byť novinári oboznámení.

Na úvod treba poznamenať, že na rozdiel od Slovenska, kde vyšetrovanie vedie prokuratúra (alebo polícia pod jej dohľadom) a rozsudok vynáša súd, v Španielsku existuje postava "vyšetrujúceho sudcu". Ide o sudcu, ktorý riadi vyšetrovanie a pod ktorého vedením sa potom koná "predbežné vypočutie", ktorého výsledok určuje, či sa uskutoční riadny súdny proces. V rámci vlastného súdneho konania už samozrejme prípad prejednáva súd pod predsedníctvom iného sudcu, ktorý sa predtým na prípade nepodieľal. Vždy, keď v nasledujúcom texte hovoríme o "sudcovi", máme na mysli "vyšetrujúceho sudcu", ktorý dohliada na vyšetrovanie.

Podľa mediálnych správ je najvýpovednejšie hodnotenie vyšetrujúceho sudcu v uznesení, ktorým zamietol žiadosti FC Barcelona a Josepa Maria Bartomeua, aby sa Real Madrid nemohol zúčastniť ako súkromný žalobca. V uvedenom dokumente sudca pri povoľovaní účasti klubu z hlavného mesta na súdnom konaní uviedol, že vyšetrovaný prípad by sa mohol týkať "údajnej športovej korupcie" v rozhodcovskom prostredí, a teda "Real Madrid, ako aj všetky ostatné tímy Primera División, ktoré súťažili proti Barcelone počas vyšetrovaných rokov", by si mohli nárokovať na postavenie potenciálnej obete.

Sudca ďalej pripomína, že Barça zaplatila Negreirovi viac ako 7 miliónov eur v rokoch 2001 až 2018, keď bol podpredsedom Technickej komisie rozhodcov (CTA), orgánu, ktorý "má na starosti klasifikáciu rozhodcov na základe ich hodnotenia a navrhuje prezidentovi RFEF kandidátov na povýšenie a preradenie, ako aj navrhuje medzinárodných rozhodcov a tiež určuje pozorovateľov na hodnotenie výkonov rozhodcov".

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

1 komentár
8JK8 Premium
2023-09-05 21:39:40
Len jedna otázka je 7 mil za 17 rokov naozaj nejaká korupcia pri tom aké peniaze sa točia vo futbale? Myslím to tak či aj samotný plat rozhodcov sa nepohyboval na vyšších čiastkach? Predsa len uveďme príklad mal som 3 uplatenych rozhodcov platil som im 17 rokov to je 11tisic mesačne akože úprimne to je cena pár lepších vyšetrení v súkromnej nemocnici napríklad preto sa asi neoplatí si dojebat kariéru či?....