2. mája 2009. Real Madrid prehráva s FC Barcelona 2:6. Napriek odstupu rokov zostáva tento zápas v pamäti oboch strán, aj keď z úplne odlišných dôvodov. Juande Ramos, vtedajší tréner Los Blancos, o ňom nedávno poskytol rozhovor novinárom Relevo. Prinášame preklad tejto časti rozhovoru.

***

Rôzni priatelia, keď som im povedal, že s vami urobím rozhovor, mi povedali, aby som vytiahol výsledok 2:6 proti Barçe v roku 2009. Na začiatok jedna vec: zdá sa vám to nespravodlivé, niečo normálne, bolestivá nehoda...?

"Pozri, poviem to s úplnou prirodzenosťou: Je to pravda, ale bolo to 2:6 proti Guardiolovej Barcelone, ktorá získala šesť titulov. Barcelona, ktorá v nasledujúcej sezóne vyhrala 5:0 proti Realu, a to boli tie isté tímy. Tá Barça bola nekonečne lepšia ako Real a my sme s ňou dokázali bojovať o ligu. Keď som prevzal Real [9. decembra 2008], mali sme 14-bodovú stratu. Keď prišiel zápas 2:6 na Bernabéu [2. mája 2009], delili nás 4 body. Ak by sme vyhrali, mali by sme len bodovú stratu. Veľkorysosť a odhodlanie tímu boli neuveriteľné, a to je pre mňa dôvod na spokojnosť. Chápem, že výsledok 2:6 veľmi bolí fanúšikov, Madridčanov, rovnako ako mňa. Ale pocit, že sme vyhrali 19 zápasov, že sme sa Barçe priblížili až na poslednú chvíľu, ako sa nám to podarilo, to preváži. Chápem, že profesionál to vidí inak a fanúšik inak - jediné, čo si fanúšik zapamätá, je, že to bolo 2:6. Táto Barcelona bola oveľa lepšia ako Real, aj keď hovoriť o tom bolí."

Teraz sa o tom dá aspoň hovoriť, vtedy to tak nebolo. Schuster vtedy povedal niečo podobné a bol vyhodený.

"Problémom je, že Schuster to povedal v čase, keď bol trénerom Realu Madrid. A tréner Realu Madrid nemôže hovoriť určité veci, aj keď si ich myslí. V tom čase Real strácal 14 bodov, bol na piatom mieste v lige a rozdiel bol kolosálny. Veľmi dobre chápem, že to Schuster povedal, pretože taká bola v tom čase realita... Ale sú veci, ktoré nemôžete povedať, to ho stálo prácu."

Len tak zo zvedavosti, sledoval si niekedy znova 2:6 v El Clásicu?

"Áno, videl som to, videl som to."

Jedenkrát? Niekoľkokrát?

"Možno niekoľko, aby som analyzoval, čo sa stalo. A stali sa zvláštne veci..."

Aké veci?

"Zvláštne veci, o ktorých nemôžem hovoriť, pretože nemám dôkazy, ale stali sa."

Hovoríte to preto, že medzi mužstvami nebol taký veľký rozdiel, ako by naznačovalo skóre?

"Boli tam individuálne momenty. Ujali sme sa vedenia 1:0 a v priebehu piatich minút sa stali dve veľmi prehnané chyby, ktoré otočili zápas... zrazu bolo 1:2 a potom 1:3 po chybe Lassa [Diarru]. Strata lopty, ktorá vyústila do ďalšieho gólu. Nie je to tak, že by sa od tohto momentu zápas skončil, ale odstup sa stal obrovským. Pre mňa sa tento zápas odohráva v tých 5-10 minútach, od stavu 1:0 do 1:2. Tam som to pozoroval, analyzoval a stali sa obrovské chyby, ktoré sa ťažko ospravedlňujú."

Je vtedajšia Barça je najlepší tím, s ktorým ste sa stretli?

"Bezpochyby."


Ako sa dalo očakávať, "čudné veci", o ktorých hovorí Juande Ramos, si fanúšikovia jednej aj druhej strany rýchlo vysvetlili ako údajné chyby rozhodcov. Na Twitteri sa objavili videá, ktoré ukazujú jednotlivé rozhodnutia rozhodcov v prospech Realu Madrid alebo FC Barcelona.

Ako však vyplýva z kontextu rozhovoru, keď bývalý tréner Realu hovorí o "čudných veciach", má na mysli správanie vlastných hráčov. V každom prípade bol Juande Ramos krátko po výsledku 2:6 prepustený a jeho miesto zaujal Manuel Pellegrini. Ramos ďalej pôsobil v CSKA Moskva, Dnipre a Málage - s posledným menovaným klubom sa rozlúčil v sezóne 2016/17.

zdroj: relevo
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-11-15 15:24:35
Uch, vtedajšie mužstvo, to bola pastva pre oči a pohladenie duše. Som rád, že som to zažil aj na vlastné oči, to boli zimomriavky.