FIFA už oznámila skupinu finalistov ocenenia The Best. Medzi kandidátmi na ocenenie sa nachádzajú aj zástupcovia FC Barcelona.

Finalistov vybrala medzinárodná porota zložená z trénerov a kapitánov národných tímov, novinárov a fanúšikov prostredníctvom hlasovania na oficiálnej webovej stránke FIFA. Každá skupina mala k dispozícii 25% z celkového počtu hlasov, ktoré sa následne zodpovedajúcim spôsobom spočítajú. Organizátor zdôrazňuje, že v mužskom futbale sa bralo do úvahy obdobie od 19. decembra 2022 do 20. augusta 2023, a teda bez Majstrovstiev sveta. Napriek tomu sa Leo Messi dostal do prvej trojky spolu s Erlingom Hålandom a Kylianom Mbappém.

Medzi dvanástimi nominovanými hráčmi bol aj İlkay Gündoğan, ktorý sa však do finále nedostal. Rovnako ako Marc-André ter Stegen, ktorý napriek svojim rekordom v La Lige našiel u hlasujúcich menšie uznanie ako napríklad Thibaut Courtois a v najlepšej trojke bude chýbať. V pätici kandidátov na ocenenie najlepšieho trénera bol aj Xavi, ktorý sa však do finále nedostal.

Barcelona bude mať namiesto toho zástupcov v ženskom futbale. V rámci ocenenia pre futbalistky má byť favoritkou Aitana Bonmatí. V sekcii trénerov je naopak nominovaný Jonatan Giraldez. Šancu na ocenenie má aj brankárka Catalina Coll. Na rozdiel od mužského futbalu sa v ženskom futbale uvažovalo o dlhšom období od 1. augusta 2022 do 20. augusta 2023.

Najlepší futbalista: Leo Messi, Erling Håland, Kylian Mbappé.
Najlepší futbalistka: Aitana Bonmatí, Jenni Hermos, Linda Caicedo.
Najlepší tréner: Pep Guardiola, Simone Inzaghi, Luciano Spalletti.
Najlepší brankár: Thibaut Courtois, Bono, Ederson.
Najlepší tréner v ženskom futbale: Jonatan Giraldez, Emma Hayes, Sarina Wiegman.
Najlepšia brankárka: Catalina Coll, Mackenzie Arnold, Mary Earps.

Víťazi ocenení budú vyhlásení 15. januára na slávnostnom galavečere v Londýne.

zdroj: FIFA
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-12-14 19:15:50
Ak sa tam nerátajú MS tak je úplne na vysmech že sa tam nachádza Messi a nie KDB ..... Ako fanúšik Barcelony mám samozrejme Messiho rád ale ako fanúšik futbalu je toto katastrofa