FC Barcelona sa po nevýraznej prvej polovici sezóny bude usilovať o to, aby sa jej podarilo zabodovať naplno. Ak sa situácia nezmení, Katalánci sa môžu rozlúčiť s nádejou na zisk ligového titulu, keďže za Gironou a Realom Madrid výrazne zaostávajú.

Sezóna je však dlhá a vianočná prestávka umožňuje Barçe zotaviť sa pred ďalším vstupom do diania. Katalánsky denník Sport načrtol 3 ciele, ktoré si Barcelona stanovila a ktoré chce tím splniť v roku 2024.

Dostať niektorých dôležitých hráčov späť do formy

Jednou z požiadaviek na Xaviho Hernandeza je totiž pomôcť obnoviť úroveň dôležitých hráčov v tíme. Spomínajú sa mená ako Alejandro Balde a Robert Lewandowski, ktorí v minulej sezóne podávali výborné výkony, ale v prebiehajúcom ročníku sú len tieňom samého seba.

Vianočný výpredaj! - KLIKNI SEM

Baldeho prínos v útočnej tretine výrazne poklesol, pričom sa výrazne zhoršila kvalita rozhodovania a finálne prihrávky, zatiaľ čo Lewandowskemu sa vyčíta, že nedokáže premeniť ani tutovky. O klesajúcej forme tejto dvojice svedčí aj fakt, že João Cancelo nahradil Baldeho na pozícii ľavého obrancu a Lewandowski má najviac nevyužitých veľkých šancí v La Lige. V prípade, že sa v budúcom ročníku vrátia na svoju najlepšiu úroveň, Barcelona bude môcť získať rozhodujúcu posilu v boji o tituly.

João Felix musí podávať vyrovnané výkony

João Felix, ktorý prišiel do Barcelony v posledný deň prestupového leta, má za sebou vrcholné obdobie v Barcelone. Hoci bol zodpovedný za štatistiky vo veľkých momentoch, ako napríklad v Lige majstrov alebo proti svojmu materskému klubu Atlético Madrid, najväčším problémom Felixa bolo doteraz udržanie konzistencie.

Naposledy proti Almeríi údajne rozzúril Xaviho svojím fádnym výkonom v prvom polčase, po ktorom ho tréner stiahol z ihriska. Preto nie je prekvapením, že tím túži po Felixovej verzii, ktorá je spoľahlivejšia počas celej sezóny. Aktuálne týmto dojmom nepôsobí. Počas prvej polovice sezóny zaznamenal Felix 9 gólových príspevkov  v drese Blaugranas, ale je ľahké pochopiť, prečo mohlo byť toto číslo vyššie.

Obnovenie poriadku a istoty v defenzíve

Hlavným Xaviho problémom v tomto období bola skutočne absencia súdržnosti v čase, keď mužstvo malo loptu vo svojej moci, ale aj v momentoch, keď sa bránilo. Na lopte mala Barcelona dosť problémov kvôli nedostatočnému dôrazu a keď o loptu prišla, zrazu v radoch Kataláncov nastal chaos.

A najväčšie problémy sa vyskytujú práve vtedy, keď mužstvo nemá loptu: hráči behajú po ihrisku ako splašené ovce, pretože váhajú v akciách a súperi tak nemajú najmenší problém prejsť do útoku. Obrancovia doplatili na nedostatočnú organizovanosť. V mnohých prípadoch bola Barcelona úplne vystavená dlhým loptám alebo rýchlym protiútokom.

Po tom, čo Katalánci v minulej sezóne pod vedením Xaviho zažili jednu z najlepších defenzívnych sezón všetkých čias, sa v tejto sezóne karta úplne obrátila. A Xavi si uvedomuje, že na vyriešenie tohto problému sa musia vrátiť k svojim zaužívaným spôsobom.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.