Barcelona vyhrala 3 z posledných 4 ligových zápasov a veľkú zásluhu na tom majú mladí hráči, ktorí sú schopní ukázať na svoj vek nevídanú vyspelosť. Hovoríme o Lamine Yamalovi a Pauovi Cubarsím, ktorí si upevňujú svoje miesto v tíme.

Prvý menovaný ešte nedovŕšil 17 rokov, zatiaľ čo druhý menovaný sa ukázal v prvom tíme len koncom januára. Napriek takému mladému veku sú však obaja schopní byť prínosom pre tím na oboch stranách ihriska. Už dlho vieme, že Lamine Yamal je veľkolepý talent. V posledných zápasoch však tento krídelník urobil pri absencii Raphinhu ďalší krok vpred.

Lamine je dokonca najnebezpečnejším ofenzívnym hráčom Barcelony, útočníkom, ktorý ohrozuje obrany súperov mnohými spôsobmi a berie hru na seba. Včera sa to prejavilo v počte vyhraných súbojov s protihráčmi (9) a jeho druhopolčasové akcie ohúrili divákov.

Lamine očaruje nielen svojou technikou a talentom, ale aj vyspelosťou na ihrisku, čo je prekvapujúce vzhľadom na to, že nemá ani 17 rokov. Krídelník je čoraz lepší v kontakte so súperom a dokáže si dobre zabezpečiť loptu pod tlakom súpera, a to nielen na technickej, ale aj na fyzickej úrovni. Na ihrisku vždy zaujme dobrými rozhodnutiami. A zároveň nezanedbáva ani svoje defenzívne povinnosti - včera získal 4 lopty. Na športovej úrovni neexistuje žiadny argument, aby sme Rafinhu postavili v hierarchii vyššie. Iná vec je, že 16-ročný mladík už hrá na svoj vek príliš veľa a Brazílčan by ho mal vystriedať, aby táto intenzita výkonov u takého mladého chlapca nemala v budúcnosti svoje negatívne dôsledky.

17-ročný veterán

Cubarsí tiež hral od prvej minúty. Úplne nedávno dovŕšil len 17 rokov, ale jeho výkony sa jednoducho obhajujú. Účasť v šiestom zápase v rade naznačuje, že stopér má veľkú šancu natrvalo zakotviť v prvom tíme. V súboji proti Alavésu mal Cubarsí najvyššiu efektivitu prihrávok (94,8%) zo všetkých hráčov základnej zostavy Barcelony.

Dobrá technika stopéra vychovaného v La Masii nie je prekvapujúca, ale podobne ako v prípade Lamine Yamala musí byť pôsobivá ľahkosť, s akou sa dokáže dostať do prvého tímu Barcelony a zvládnuť všetok ten tlak, najmä keď sa klub a tím nachádzajú v kríze. Cubarsí pôsobí dojmom hráča, ktorý robí takmer všetko dobre. Vyzerá, že má minimálne 25 rokov a za sebou 150 ligových zápasov. Samozrejme, Cubarsí sa ešte môže stále rozvíjať a zdokonaľovať svoje schopnosti, ale jeho vyhliadky vyzerajú výborne. Oproti skúsenejším stopérom vôbec nezostáva pozadu a niekedy dokonca vyzerá lepšie ako oni.

Ďalší v poradí

V rade sú však aj ďalší mladí hráči. Hector Fort si pri góle Alavésu nepočínal najlepšie, keď nechal súpera prejsť, ale potom si pripísal prvú ligovú asistenciu pri góle Vitora Roqueho. A stojí za to pripomenúť, ako dobre (a kľúčové slovo - vyzreto) si počínal v náročnom súboji s Athletic. Na svoju šancu čakajú aj Unai Hernández, Dani Rodríguez či Marc Guiu (Marc Casadó za Xaviho pravdepodobne hrať nebude), takže vyhliadky Barcelony vyzerajú z hľadiska prílevu čerstvej (a bezplatnej!) krvi do tímu naozaj dobre.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-02-04 12:17:41
Cubarsi zatiaI podáva neskutočné výkony na jeho vek, taktiež sa mi páči, že neni priposratý rozohrať akciu. O YamaIovi ani nemá cenu hovoriť, ten hrá ako starý mazák.
2024-02-04 15:24:06
Cubarsi je neskutečný na balónu, má možná i nejlepší rozehrávku ze všech stoperů.