Disciplinárna komisia RFEF sa rozhodla potvrdiť druhú žltú kartu Vitora Roqueho zo zápasu proti Deportivu Alavés. "Výbor sa domnieva, že zábery poskytnuté sťažujúcim sa klubom nepreukazujú existenciu zjavnej vecnej chyby, pričom existencia kontaktu je zjavná," uvádza sa v rozhodnutí. Brazílčan si preto v nasledujúcom zápase proti Granade nezahrá. Barcelona sa ešte môže odvolať na odvolaciu komisiu, čo samozrejme aj využije.

Rozhodnutie disciplinárnej komisie:

Vzhľadom na tvrdenia a videozáznamy, ktoré poskytla FC Barcelona v súvislosti s druhým z napomenutí udelených jeho hráčovi Vitorovi Hugovi Roque Ferreirovi, disciplinárna komisia považuje nasledujúce:

PO PRVÉ: V zápise z uvedeného zápasu, v časti o napomenutiach, je uvedené: "V 67. minúte dostal hráč napomenutie z nasledovného dôvodu: Za neopatrné udretie súpera rukou. V 72. minúte bolo hráčovi udelené napomenutie za nasledovný priestupok: Za neopatrné udretie súpera nohou". Napomenutie: V 72. minúte bol hráč potrestaný za tento priestupok: Dvojnásobná žltá karta".

PO DRUHÉ: Obvinenia klubu sa týkajú druhého napomenutia zo 72. minúty a ich základom je existencia zjavnej chyby, ako je definovaná v článku 27 ods. 2 Disciplinárneho poriadku Španielskej kráľovskej futbalovej federácie.

[...]

PO ŠIESTE: Podľa správy rozhodcu bol hráč s číslom 19, pán Vito Hugo Roque Ferreira, napomenutý v 72. minúte za "neuvážené udretie nohy súpera".

Klub tvrdí, že došlo k podstatnej chybe, pričom ponúka diametrálne odlišnú verziu zákroku, ako je uvedená v zápise, a tvrdí, že nedošlo k ŽIADNEMU PREVINENIU a že nedošlo k ABSENCII OPATRNOSTI.

V súvislosti s takýmito tvrdeniami je dôležité pripomenúť funkciu, ktorá podľa všeobecných športových pravidiel a osobitných pravidiel federácie zodpovedá tomuto disciplinárnemu orgánu, a to nie rozhodovať zápasy, ale v prípade potreby konštatovať existenciu zjavnej vecnej chyby v popise činnosti rozhodcu.

Ako už bolo uvedené, len dôkaz o takejto chybe môže znehodnotiť posúdenie vykonané rozhodcom, a teda aj pravdivosť toho, čo zaznamenal v správe. V každom prípade musí ísť o jasný alebo zjavný omyl, bez ohľadu na prípadný názor, hodnotenie, výklad alebo právnu kvalifikáciu, čo sú okolnosti, ktoré v tomto prípade nie sú prítomné.

Výbor sa domnieva, že zábery poskytnuté sťažujúcim sa klubom nepreukazujú existenciu zjavnej vecnej chyby a že existencia kontaktu je zrejmá ("ide nanajvýš o obyčajnú odreninu" - ako uviedol sťažovateľ vo svojom písomnom vyhlásení).

Inými slovami: nie je zrejmé, že potrestaný hráč nevykonal zákrok, ktorý bol zaznamenaný v zápisnici. Stručne povedané, opakované prezeranie fotografií neumožnilo komisii dospieť k záveru, ktorý by bol bez dôvodných pochybností, že sa zákrok neuskutočnil tak, ako ho opísal rozhodca, a skrátka preukázať zjavnú podstatnú chybu v zápise rozhodcu.

PO SIEDME: [...] Disciplinárna komisia preto súhlasí so zamietnutím obvinení a potvrdením napomenutia udeleného hráčovi FC Barcelona pánovi VITOROVI HUNGOVI ROQUE FERREIROVI v 72. minúte, a následne potvrdením následných disciplinárnych dôsledkov, a to vykázania z ihriska a pozastavenia činnosti na jeden zápas v súlade s článkom 120.1 Disciplinárneho poriadku Španielskej kráľovskej futbalovej federácie."

zdroj: RFEF
foto: twitter

Diskusia

17 komentáre
buggo7 Premium
2024-02-07 12:20:23
😂😂
2024-02-07 12:22:58
A to ste čakali, ze zrušia ano? 🤣 10 rokov Barcelone neodpustili trest, ale Realu brutál faul nacha okamžite, to vypovedá o všetkom, komu patrí liga 😉