Ďalšia rana pre financie Barcelony. Komora pre správne konania Národného trestného a správneho súdu potvrdila verdikt Ústredného správneho hospodárskeho súdu, ktorý Blaugranas nariadil zaplatiť 23 miliónov eur za nesprávne zaplatené dane v rokoch 2012 až 2015. Klub už oznámil, že sa proti tomuto prípadu odvolá na Najvyšší súd, pričom sa odvoláva na ďalšie precedensy v posudzovanej veci.

Vec sa týka sporu súvisiaceho s vyplácaním miezd hráčskym agentom počas vlád Sandra Rosella a Josepa Mariu Bartomeua. Prvý rozsudok vo veci bol vynesený v júni 2020. Barça podala odvolanie, ktoré však bolo zamietnuté. Predmetom sporu je nesprávne zúčtovanie daní v celkovej výške 8 764 118 eur, pričom uložené pokuty boli vo výške: 3 031 893 eur (za rok 2012), 4 348 402 eur (2013), 5 172 955 eur (2014), 1 414 158 eur (2015). Celkovo takmer 23 miliónov eur.

Súdny dvor mal iný výklad ako súd v Barcelone, pokiaľ ide o povahu služieb poskytovaných agentmi, ktorá má vplyv na zdaňovanie. Súdny orgán rozhodol, že Barça by mala v čase platby agentom hráčov odpočítať príslušnú daň, pretože títo poskytujú svoje služby hráčom, a nie klubu, takže majú povahu príjmu z práce. Na druhej strane Barcelona tvrdila, že sumy vyplatené agentom, s ktorými Barça uzavrela zmluvu, zodpovedajú odmene dohodnutej za ich služby poskytované klubu, a v tomto zmysle sa suma, ktorá zodpovedá službám poskytovaným klubu, nepovažuje za plat futbalistu.  Audit mal preukázať, že "inštrumentálny vzťah" medzi Barcelonou a zástupcami hráčov slúžil len na pokrytie platieb od klubu hráčom.

"Zdá sa, že klub odmeňuje agenta za neexistujúce služby, pričom v skutočnosti je takto vyplácaná časť platu hráča za služby, ktoré poskytuje klubu, s konkrétnym daňovým dopadom, ktorý ovplyvňuje daň z príjmov právnických osôb, VAR a daň z príjmov fyzických osôb, čím sa deformuje daňový základ týchto daňových konceptov," znie odôvodnenie simulácie platieb agentom.

Barcelona sa ešte môže odvolať na Najvyšší súd. Katalánsky klub už oznámil, že túto možnosť využije. "Je prekvapujúce, že táto časť Národného trestného a správneho súdu nezohľadnila najnovšiu judikatúru Najvyššieho súdu k tejto otázke, ktorú mohli využiť iné futbalové kluby v nedávnych rozhodnutiach týkajúcich sa tejto problematiky," napísala Barcelona vo vyhlásení a zdôraznila, že pred niekoľkými mesiacmi iná časť súdu vyhovela jej odvolaniu na rovnakú tému v súvislosti s daňami vo vzťahu k nerezidentom. Barcelona tiež zdôraznila, že rozsudok v súčasnosti nezahŕňa žiadnu povinnosť platiť zo strany klubu a že takáto eventualita bola riadne zohľadnená v ročných rozpočtoch.

zdroj: Ara, iuSport
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2024-02-09 17:27:30
tak a sme úplne na dne
2024-02-09 19:19:41
🤦🤦