FC Barcelona zdolala Celtu Vigo 2:1 po góle Roberta Lewandowskeho v závere zápasu. Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa po stretnutí zúčastnil tlačovej konferencie, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Adria Albets, Cadena SER] Pri dnešnom inkasovanom góle hovoríte o nedostatočnej koncentrácii. Neviem, či tá chyba mohla byť spôsobená nedostatkom koncentrácie, pretože Iñigo Martínez nastúpil v druhom polčase trochu neskoro. Málo sa rozcvičoval, aby nahradil Arauja, ktorý bol trochu preťažený. Mohlo to vyvolať nedostatok koncentrácie? Čo presne sa stalo Iñigovi? Prečo sa rozcvičoval tak krátko?

"Nie, nie. Iñigo bol pripravený, keď Ronald povedal, že cíti určité nepohodlie, ale že to bolo len nepohodlie a nie zranenie. Museli sme sa poponáhľať a rýchlo sme urobili zmenu. Necítil sa dobre, takže nakoniec to tak dopadlo, ale nemyslím si, že sa to stalo [že sme dostali o gól, pozn. red.], pretože Iñigo nastúpil na poslednú chvíľu. Myslím si, že to bola naša chyba, ktorú spôsobil krajný obranca, a myslím si, že to je ich zásluha. Hrali na Aspasa a my sme dostali gól. Ak je to chyba našej obrany, tak nie kvôli striedaniu Iñiga v poslednej minúte. Myslím si, že toto víťazstvo je výsledkom túžby tímu po víťazstve a myslím si, že je veľmi zaslúžené, a nakoniec to [Iñigovo striedanie; pozn. red.] zostane len anekdotou. Samozrejme však musíme zlepšiť našu koncentráciu, predovšetkým v prvých minútach každého polčasu."

[Helena Condis, COPE] Opäť veľmi skoro inkasovaný gól, tentoraz necelú minútu a pol po začiatku druhého polčasu. V tejto sezóne sa to stalo už viackrát. Je to nedostatočné nasadenie, nedostatočná koncentrácia, ale ako to zlepšiť, pretože si myslím, že ste o tom v šatni hovorili mnohokrát.

"No v tomto prípade to neznamená, že strácame body, ale áno, príliš trpíme chybami a našou neorganizovanosťou v obrane, na ľavej strane, kde musíme byť agresívnejší. Ale myslím si... No zostáva to len anekdotou, nemusíme sa na to sústrediť, stačí, že tím vyvinul veľké úsilie, aby vyhral na štadióne, kde je Celta veľmi nebezpečná. Veľmi dobre bránili, vynaložili chvályhodné úsilie. Boli veľmi agresívni, veľmi dobre nastavení v defenzíve a Rafovi Benítezovi som spomenul, že v tejto sezóne mali smolu. Je to hrozné. Myslím si, že som vo svojej kariére ešte nevidel, aby sa Celte stalo niečo podobné. Zaslúžili by si oveľa viac. Dnes možno tiež, ale čo už. Získali sme tri veľmi, veľmi dôležité body a tím si to zaslúžil."

[Carlos Jiménez, Radio Nacional de España] Povedali ste, že podľa vás bolo spravodlivé, že Barcelona vyhrala, ale o chvíľu neskôr ste povedali, že si to zaslúžila aj Celta. Neviem, či by remíza nebola dnes na Balaídos najspravodlivejším výsledkom.

"Ide o to, že to, čo sa deje vo futbale, je vo všeobecnosti nespravodlivé. Chcem povedať, že sme si zaslúžili vyhrať aj veľa zápasov a prehrali sme ich. Ale tak to už býva. Celtu za defenzívnu prácu, ktorú odviedla, treba pochváliť. Hrali s takou agresivitou, akú sme podľa mňa videli v tejto sezóne len v málo zápasoch, pretože sme to analyzovali. Vyvinuli úsilie a zostali bez práce. A to je tá bolesť. Ale také je to vo futbale nespravodlivé. A my, ak by sme dnes nevyhrali, by to bolo tiež nespravodlivé. Oba tímy si zaslúžili odniesť si z tohto stretnutia niečo pozitívne, ale myslím si, že je spravodlivé, že Barcelona si dnes odtiaľto odnáša tri body."

[Novinár sa nepredstavil] Do zápasu s Neapolom zostávajú tri dni. Aké sú pozitíva dnešného stretnutia? Načerpali ste nové sily?

"Súperili sme lepšie ako proti Granade. Dnes sme hrali dobre pozičným útokom, najmä v prvom polčase. Vyzerali sme veľmi dobre v pressingu po strate lopty, boli sme agresívni v súbojoch. Obranná línia príliš netrpela, ale gól na začiatku druhého polčasu bola naša chyba. Je to chyba obrany, pretože sme neboli koncentrovaní a tak to v tejto sezóne býva. Myslím si, že nám niečo chýbalo v útoku, v poslednej tretine ihriska, vo finálnej prihrávke. Chýbalo nám predvídanie, keď sme sa dostali do pokutového územia. Videl som štatistiku, že podľa big data sme lídrami vo vytváraní situácií. Dnes sme si ich vytvorili menej a v poslednej časti ihriska sme neboli takí efektívni. Chýbali nám aj strely v správnom momente v útoku. Myslím si, že v porovnaní s minulým zápasom sme sa zlepšili v obrane, bolo tam viac intenzity. To sú vo všeobecnosti veľmi pozitívne veci. Tento rok sa nám to stalo, vyhrávame takéto zápasy, naháňame výsledok. Dobré však je, že vyhrávame. Možno nedominujeme v takýchto zápasoch, ale vyhrávame. To vystihuje túto sezónu, ale máme tri veľmi, veľmi dôležité body."

[Marta Ramon, RAC1] Ako ste spokojní alebo sa obávate športovej úrovne pred stredajším zápasom Ligy majstrov?

"Mám dobrý pocit. Z toho, ako sme boli nastavení, ako sme bránili... Samozrejme, nikto nič nepustí a všetko je ťažké, o to viac na výjazde. Hrali s neuveriteľnou intenzitou v obrane, ale myslím si, že v prvom polčase sme hrali veľmi dobre, v druhom o niečo horšie. Chýbal nám ten pokoj a dominancia v záverečnej tretine ihriska. Mužstvu sa nedá nič vytknúť, čo sa týka nasadenia, agresivity, osobnosti, ochoty... Stačí sa pozrieť, ako sme sa tešili z druhého gólu. Myslím si, že sme v strede veľmi jednotní, a to je veľmi pozitívne. Niekedy sú zápasy ťažké a musíte sa cez ne prepracovať. Dnes druhý polčas nebol taký dobrý ako prvý."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ako ste prežívali záverečné minúty? Tím urobil všetko, čo bolo v jeho silách, to znamená, že sa nevzdal a do poslednej minúty sa snažil o víťazstvo. Ako ste prežívali situáciu s pokutovým kopom, opakovaním, potom s tvrdeniami súpera o hráčovi, ktorý vbehol do pokutového územia. Ako ste to vnímali a máte pocit, že tím víťazstvom v takomto emočne dôležitom stretnutí rastie?

"Áno, pokiaľ ide o poslednú otázku, áno. Myslím si, že nám to dodá veľa z hľadiska morálky, sebavedomia a viery. Myslím si, že sme dnes urobili oveľa viac vecí správne ako zle. Myslím si, že je to dôležitý krok. A nejde len o víťazstvo, ale aj o to, ako sa tím vyvíjal od zápasu s Granadou. Mohli ste vidieť dobrú Barçu. Predovšetkým sa mi páčil prvý polčas. Boli sme dominantní, dokázali sme dobre zvládať útoky Celty. Nevyšli im viac ako jeden či dva protiútoky. V druhom polčase sme sa viac trápili. Inkasovaný gól zapríčinil, že sme boli viac v napätí, ale mužstvo sa snažilo až do konca, až sa nám to podarilo. V tomto roku, v tejto sezóne, je naším osudom trpieť a sme predurčení na epické víťazstvá, ktorých sme už mali niekoľko. Znamená to však, že tím verí tomu, čo robíme. Pokutový kop? Penalta na Lamineho je jasná, bol to kopanec. Potom sme sa dozvedeli, že Guaita išiel za čiaru a kvôli tomu sa bude opakovať. Robert má osobnosť, aby opäť zahral penaltu. A ja som s ním spokojný, pretože pre nás opäť urobil rozdiel."

[Raúl Fuentes, Rádio MARCA] Chcel by som sa opýtať na Lewandowskeho... V roku 2024 môžete vidieť jeho zlepšenie pred bránkou... Je to táto séria, pripravujete sa iným spôsobom? Cítite úľavu, že do zápasu proti Neapolu nastúpi v streleckej sérii?

"Áno, ale myslím si, že  [zápasu s Neapolom v streleckej sérii; pozn. red.] pristupuje preto, lebo hrá lepšie, je lepšie postavený, nevybieha toľko zo zóny... Dnes hral dobre na jeden kontakt, otočil sa, keď ho stopér netlačil... Hrá oveľa lepšie, a preto dáva viac gólov, to nie sú žiadne tajomstvá. Samozrejme, musíme sa zlepšiť, ale Robert urobil veľkolepý krok vpred. Som s ním veľmi spokojný."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Chcel som sa opýtať na výkon Vitora Roqueho od prvej minúty... Ako ho hodnotíte? Presvedčil vás, aby hral v zápase proti Neapolu po boku Lewandowskeho?

"Áno, hral dobre, ale problém bol v tom, že mu chýbala presnosť vo finálnej tretine. Mali sme dobrú príležitosť, útočili sme traja na dvoch... Hneď na začiatku tam boli dve prihrávky do behu, z ktorých nič nebolo... Myslím si, že sme dobre útočili a boli sme dobre postavení v obrane. Odohrali sme zápas, aký sme chceli. Celý týždeň sme trénovali proti systémom 4-4-2, 5-3-2, pohybovali sme sa v útoku... a Vitor nám dal veľa hĺbky. Napádal priestory, vyzeral dobre v obrane, pri vysokom pressingu s Robertom... Som s ním spokojný. Čo mu, rovnako ako celému tímu, chýbalo, bol prehľad vo finálnej tretine."

[German Bona, Sport] Chcel by som sa spýtať na Lamineho Yamala... Ďalší zápas, v ktorom bol rozhodujúci... Asistoval pri prvom góle a vybojoval penaltu pri druhom góle... Zaslúžil si byť v základnej zostave v zápase proti Neapolu?

"Áno, je veľmi dôležitý. Dnes urobil rozdiel. Vytvoril prvý gól, vybojoval penaltu... Veľmi dobre súťaží. Má 16 rokov, ale súťaží výborne, rovnako ako Cubarsí. Som veľmi šťastný, pretože hráme s veľmi mladými hráčmi a niekedy sú zápasy ťažké, ale myslím si, že tím si zaslúžil vyhrať."

 

zdroj: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

13 komentáre
2024-02-17 22:22:19
Myslim. Ze nas trener sa uplne zblaznil.....
2024-02-17 22:42:53
Ja neviem ale Xavi ako tréner v Baecelone načisto s prepáčením osprostel.
Jemu tam vygumoval niekto mozog ??