Barcelona je vo veľkej finančnej tiesni už tri či štyri roky. Josep Bartomeu vo funkcii prezidenta pripravil každého svojho nástupcu na neúspech a súčasné vedenie teraz čelí následkom. Hoci sa klub už nejaký čas snaží tento problém vyriešiť, stále čelí problémom pri podpisovaní zmlúv a registrácii hráčov kvôli prísnym pravidlám finančnej fair play.

Spočíva to v bizarných mzdových nákladoch, ktoré má klub na účtoch. Napríklad Frenkie de Jong je najlepšie plateným hráčom v tíme a zarába približne toľko ako Toni Kroos a Jude Bellingham v Reale Madrid. Napriek tomu, že Barcelona má dvoch hráčov, ktorí zarábajú toľko ako De Jong, podľa 90min.com mala najvyššie náklady na mzdy v Európe, pričom na platy hráčov išlo 639 miliónov eur.

Na druhom mieste v tomto rebríčku je Paris Saint-Germain, kde má Kylian Mbappe najvyšší plat v Európe - 72 miliónov eur ročne. V lete sa však zbavili Lionela Messiho a Neymara, čo by im pomohlo. Manchester City uzatvára pódium s platmi vo výške 554 miliónov eur. Kevin de Bruyne a Erling Håland patria medzi najlepšie platených hráčov v Premier League, obaja majú približne rovnaký plat ako De Jong.

Na štvrtom mieste je napokon Real Madrid, ktorý v roku 2023 vynaložil na platy 453 miliónov eur, čo je takmer o 200 miliónov eur menej ako Barcelona. Odchod Karima Benzemu v lete im však musel pomôcť, aj keď priviedli Juda Bellinghama. V budúcej sezóne by tieto čísla mohli byť iné, najmä ak podpíšu Mbappého a Alphonsa Daviesa, ktorí sú s klubom spájaní.

Ďalší na zozname je Liverpool s 429 miliónmi eur, nasleduje Bayern Mníchov (416 miliónov eur), Chelsea (397 miliónov eur), Manchester United (381 miliónov eur), Tottenham Hotspur (289 miliónov eur) a nakoniec Juventus (283 miliónov eur), ktorý uzatvára prvú desiatku.

zdroj: 90min.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2024-02-19 09:25:27
Neskutocne....taky kader a naj plateny....ved city ma dvakrat lepsi kader.ich becko by nas rozobralo
2024-02-19 09:36:37
Toto je najväčší problém Barcelony, ktorý nemá riešenie. Vyhodiť všetkých hráčov a nastaviť normálne platy.