Nedávno sme informovali o dôležitom zasadnutí IFAB, na ktorom sa mali prijať dôležité rozhodnutia, ktoré zmenia oficiálne pravidlá futbalu. FIFA teraz oficiálne potvrdila tri významné zmeny pravidiel hry.

Dnes sa konalo výročné valné zhromaždenie IFAB (International Football Association Board), ktoré hostila Škótska futbalová asociácia. Boli schválené tri významné zmeny, ktoré sa budú od budúcej sezóny uplatňovať v domácich súťažiach od tretej úrovne nižšie. V tejto chvíli sa teda zmeny nevzťahujú na prvoligovú súťaž. Možno však predpokladať, že po úspešnej testovacej fáze budú pravidlá zavedené aj v najvyšších ligových súťažiach.

Hlasovalo sa o týchto zmenách:

- Rozhovory s rozhodcom bude môcť viesť len kapitán tímu. Protesty ostatných hráčov sa budú trestať ešte prísnejšie a dôslednejšie ako doteraz.

- Zaviedli sa prestávky na osvieženie, počas ktorých bude môcť rozhodca poslať hráčov do vlastného pokutového územia.

- Brankár bude môcť podržať loptu maximálne osem sekúnd. Ak tento limit prekročí, lopta sa vráti súperovmu tímu.

- IFAB sa tiež rozhodla rozšíriť testy týkajúce sa verejného oznamovania rozhodnutí VAR rozhodcom (model známy z NBA). Zápasy, ktoré majú záujem zapojiť sa do testov, budú musieť splniť niekoľko rozhodcovských a technologických požiadaviek.

Na valnom zhromaždení sa hlasovalo aj o niekoľkých ďalších, menej dôležitých otázkach, napríklad o chráničoch, ktoré používajú hráči. Za dôležitú informáciu možno považovať objasnenie postupu pri pokutových kopoch. Doteraz rozhodcovia selektívne nariaďovali opakovanie pokutového kopu v situáciách, keď hráč vbehol do pokutového územia príliš skoro. Od budúcej sezóny rozhodca nariadi opakovanie pokutového kopu len v prípade, že príliš skoré vbehnutie do pokutového územia bude mať vplyv na gól.

zdroj: FIFA
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2024-03-02 19:24:32
Neviem ako vy, no pri nespravodlivom rozhodnutí by som sa určite ako hráč rozčúlil. Hráči sú len ľudia, a zdá sa mi, že toto je akurát tak cesta k obrovskému počtu zbytočných žltých kariet pre každého, kto nie je ako robot či prirodzene submisívny. Za mňa palec dole 👎
2024-03-02 19:29:07
Dobrá sprostosť. Ak sa niečo stane pri súperovej šestnástke a kapitánom nášho tímu bude brankár to má ako utekať cez celé ihrisko ?