Katalánsky denník Sport uverejnil otvorený list Joana Laportu fanúšikom Barcelony pri príležitosti tretieho výročia jeho návratu na čelo katalánskeho klubu. Prezident sumarizuje toto obdobie na sociálnej, športovej, finančnej a inštitucionálnej úrovni. Nižšie uvádzame celé znenie listu.

"Tri roky po tom, čo nám socios a socias FC Barcelona zverili pri volebných urnách svoju dôveru, je vedenie, ktoré mám tú česť viesť, veľmi hrdé na vykonanú prácu. Barça je nepochybne na správnej ceste, inštitúcia je silná, klub je dobre organizovaný a môžeme potvrdiť, že vďaka talentu, odvahe, smelosti a profesionalite sa narovnal a ozdravil. Nič však nie je výsledkom náhody, je to súhrn mnohých úsilí vynaložených na dodržiavanie podrobného strategického plánu, ktorý každý týždeň prehodnocujú zodpovední za jednotlivé oddelenia, ktoré tvoria spoľahlivú a klubu oddanú organizáciu. Využijem tieto riadky na to, aby som poďakoval tímu zamestnancov a zamestnankýň klubu za talent a barcelonismo, ktoré dávajú klubu deň čo deň k dispozícii. Bez nich by tento "zázrak" záchrany klubu pred katastrofou nebol možný.

Aby sme mohli správne zhodnotiť úsilie a úspechy dosiahnuté za posledné tri roky, je potrebné pripomenúť situáciu, s ktorou sme sa stretli v marci 2021, keď sme boli zvolení socios a socias: vlastné zdroje klubu boli záporné a dlh bol astronomický, zväčša krátkodobý. Okrem toho došlo k jasnému podhodnoteniu projektu Espai Barca; porušeniu záväzkov voči športovým a finančným subjektom a nedostatočnému riadeniu a vnútornej kontrole. Pri takýchto číslach by súkromná spoločnosť vstúpila do procesu technickej platobnej neschopnosti. My sme sa však tvárou v tvár takejto hrozbe nezľakli a prijali sme odvážne rozhodnutia s dvoma neoddiskutovateľnými predpokladmi: že socios a socias nemôžu znášať náklady na finančnú rekonštrukciu a že žiadne rozhodnutie neohrozí vlastnícky model klubu.

Rozvoj Barcelony za posledné tri roky je objektívnou realitou po finančnej konsolidácii klubu, s jasným zlepšením príjmov, znížením rozpočtu na platy športovcov, ktorý sa z 98% v pomere k celkovým príjmom v sezóne 20/21 dostal na 57% v aktuálnej sezóne, čo je viac ako stabilný údaj, keďže sa nachádzame v dolnej zóne percentuálnych hodnôt odporúčaných UEFA. Zároveň sa exponenciálne zvýšila hodnota kádra prvého tímu, čo je kľúčom k pochopeniu finančnej a športovej rovnováhy klubu, pričom sa kladie veľký dôraz na mladé talenty pôsobiace v La Masii, ktorá je základným kameňom športového projektu a najlepšou zárukou zabezpečenia športovej a ekonomickej stability Barçy v nasledujúcich rokoch.

Inštitucionálny pulz sa obnovil aj vďaka konsolidácii a rozšíreniu série strategických aliancií, ktoré potvrdzujú silu a príťažlivosť, ktorú Barça vytvára vo všetkých oblastiach. Čoraz viac partnerov a investorov z celého sveta sa chce spájať s Barcelonou a čo je najdôležitejšie, vždy rešpektujúc našu identitu katalánskeho klubu otvoreného svetu, s neodcudziteľnými hodnotami demokracie, slobody, nášho jazyka a kultúry, teda našej zakladateľskej podstaty a nášho modelu vlastníctva, ktorý predstavenstvo tvrdo obhajuje, pretože sme presvedčení, že jedinečnosť súčasného asociačného modelu nám dáva väčšiu finančnú, sociálnu a inštitucionálnu silu ako akýkoľvek iný model.

Úlohy na najbližšie roky, ktoré sú stanovené v dôkladnom strategickom pláne, sú založené na urýchlení podnikania klubu s cieľom dokončiť jeho finančné ozdravenie a upevniť sa na čele svetového športu. Do osláv 125 rokov histórie zostáva menej ako 10 mesiacov, a preto naším návrhom nie je nič iné ako byť aj naďalej najlepším multišportovým klubom na svete. Tvárou v tvár novým paradigmám futbalového odvetvia s novými a silnými konkurentmi z hľadiska financií smerujeme k zmene obchodného modelu ruka v ruke s digitálnou transformáciou klubu ako kľúčového prvku na zabezpečenie našej ekonomickej a finančnej udržateľnosti.

Hlavným projektom tohto mandátu je Espai Barca, na čele s novým Spotify Camp Nou, projektom nevyhnutným na udržanie Barcelony ako lídra svetového futbalu a postavenie jedného z pilierov finančnej životaschopnosti klubu. Hovoríme o novom štadióne, aby sme mohli naďalej vyhrávať, a to na športovej aj finančnej úrovni. Bude to najlepší štadión na svete, vyvrcholenie sna celého barcelonismo.

Barça je nezvratný a neprekonateľný pocit. Žiadam vás, aby ste zostali jednotnejší ako kedykoľvek predtým pri obrane nášho erbu, našich hodnôt a nášho tímu. Je dôležité pripomenúť vám, že v tejto sezóne máme pred sebou ešte veľa športových cieľov. Barça je aktuálnym šampiónom 6 líg, v ktorých súťaží našich 6 profesionálnych tímov (mužský a ženský futbal, basketbal, hádzaná, hokej a futsal), čo je úspech, ktorý nemá v histórii klubu obdobu. Ak hráči uvidia, že sa nikdy nevzdávame, nevzdajú sa ani oni. Tu budeme bojovať až do konca. Môžeme vyhrať alebo prehrať, to je súčasť športu, ale nikdy sa nevzdávame, pretože víťazstvo je súčasťou našej podstaty z hľadiska súťaže.

Športové, finančné a inštitucionálne ozdravenie Barcelony sa podarilo dosiahnuť vďaka tomu, že sme zostali jednotnejší ako kedykoľvek predtým tvárou v tvár tým, ktorí nás chcú prekvapiť. A to je kľúč k tomu, aby sme sa v budúcnosti mohli projektovať väčší a lepší: byť viac a byť silnejší. Barça má len nás, barcelonismo. A my musíme zomknúť svoje rady, byť jednotnejší ako kedykoľvek predtým, pretože nemáme a nechceme mať za sebou mocné krajiny alebo milionárov, ktorí chcú klub ovládať. Naša sila pramení z našej identity, našej histórie a nášho modelu vlastníctva."

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.