Barcelona porazila Mallorcu 1:0, čím dočasne preskočila Gironu v tabuľke a priblížila sa Realu Madrid na 5 bodov. Katalánsky denník Mundo Deportivo medzitým vymenúva Xaviho experimenty s pozíciami. Ktorí hráči museli zmeniť svoje prirodzené miesto na ihrisku?

V základnej jedenástke proti Mallorce postavil Xavi štyroch hráčov na pozície, ktoré pre nich nie sú prirodzené: Koundé, Cancelo, Christensen a Raphinha. V tomto zápase boli v tejto sezóne využití najuniverzálnejší hráči, čo si vynútili zranenia. Až desať hráčov sa muselo v tejto sezóne prispôsobiť zmenám:

Raphinha (pravý interior*)

Hoci Raphinha už počas niektorých zápasov zastával pozíciu v strede poľa, bližšie k pravej strane, proti Mallorce tam bol umiestnený od začiatku, aby uvoľnil krídlo pre Lamineho Yamala. Nemal však veľa času na to, aby sa predviedol, keďže musel opustiť ihrisko kvôli zraneniu.

João Cancelo (ľavá strana obrany)

Cancelo hral na pravej strane obrany, čo je jeho prirodzená pozícia, na ľavej strane obrany a tiež ako záložník (proti Realu Madrid a Realu Sociedad) v systéme so štyrmi záložníkmi. Posledných osem zápasov odohral ako ľavý obranca (Osasuna, Alavés, Granada, Celta, Neapol, Getafe, Athletic, Mallorca).

Héctor Fort (ľavá strana obrany)

Odchovanec Barçy hral na svojej prirodzenej pozícii, na pravej strane obrany, ale proti Barbastro a Villarrealu sa objavil na ľavej strane.

Sergi Roberto (multifunkčný)

Ťažko povedať, aká je nominálna pozícia Sergiho Roberta. Hral ako pravý obranca (Villarreal, Osasuna), ako stredný záložník (Cadíz, Almería, Las Palmas) a ako interior (Osasuna v Superpohári). Od zápasu s Osasunou v Saudskej Arábii sa v základe nedostal na ihrisko.

Frenkie de Jong (stred obrany)

Jeho hlavnou pozíciou je interior, ale proti Cádizu sa objavil na pozícii stopéra a v zápasoch proti Antverpám a Valencii ako pivot.

Jules Koundé (pravá strana obrany)

Koundé nie je najväčším fanúšikom hry mimo svojej nominálnej pozície, teda stopéra, ale je tak trochu nútený hrať na kraji obrany. V posledných jedenástich zápasoch hral stále na pravej strane.

Ronald Araújo (pravá strana obrany)

Uruguajčan hráva najmä v strede obrany, ale občas sa objavil aj na pravej strane obrany kvôli Xaviho taktickým rozhodnutiam (napr. pokrývanie krídelníka) (Real Madrid, Real Sociedad, Alavés, Porto a Real Madrid v Superpohári).

Andreas Christensen (stredopoliar)

Xavi vyskúšal na pozícii pivota Oriola Romeua, De Jonga alebo Gündoğana, ale v poslednom čase si tam na dlhší čas upevnil miesto Christensen. V posledných siedmich zápasoch pravidelne nastupoval v stredovej formácii, pričom Xavi na konferenciách chválil Dána a tvrdil, že defenzívna hra vyzerá vďaka tejto zmene lepšie.

İlkay Gündoğan (defenzívny záložník)

Nemec hráva najmä ako interior, ale v prípade potreby hral aj nižšie. Prvýkrát to bolo proti Granade, ale bolo osem zápasov, v ktorých musel zaujať pozíciu tesne pred obrancami.

Vitor Roque (ľavé krídlo)

V Barcelone nedostáva v strede útoku veľa príležitostí. Je nasadzovaný najmä na ľavé krídlo. Keď nastúpil v prvom tíme proti Celte po boku Roberta Lewandowskeho, bolo to tiež tak.

Ferran Torres (stred útoku)

Hral na pravej aj ľavej strane útočnej formácie a tiež ako stredný útočník, a to v lige (Mallorca, Granada, Athletic, Real Madrid), v Lige majstrov (Šachťar) aj v Kráľovskom pohári (Barbastro).

*interior - takto Španieli nazývajú pozíciu záložníka, ktorý je dôležitým prvkom pri vytváraní útočných akcií a na ihrisku je umiestnený medzi pivotom (defenzívnym záložníkom) a útočníkom. Túto úlohu najčastejšie plní napríklad İlkay Gündoğan.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-09 11:16:15
Ja si neviem pomôcť ale to, že Gundogan da 1-2 dobre prihravky za zapas je veľmi málo. Je pomalý bez kondičky, jeho rohy sú absolútne nulové. ( jediný gól z rohu sme dali keď to kopal Raphina) a ešte ten pokutový kop včera... v City im vôbec nechýba... veľká bieda