Dvojzápas s PSG vo štvrťfinále Ligy majstrov znamená, že barcelonský štadión opäť navštívi futbalista, ktorého mnohí považujú za najlepšieho na svete. Kylian Mbappé sa tak pred príchodom do Realu Madrid rozbehne v Španielsku. Aké prostriedky môže Xavi použiť, aby zastavil jedného z hlavných kandidátov na Zlatú loptu?

Mbappé prežíva v PSG ďalšiu vynikajúcu sezónu a v 36 zápasoch zatiaľ zaznamenal 35 gólov a 7 asistencií. Spolu s ďalšími tromi hráčmi je najúspešnejším strelcom Ligy majstrov (6 gólov) a v prvej päťke európskych líg sa lepšou bilanciou ako on môžu pochváliť len Harry Kane (30) a Lautaro Martínez (23). V poslednom hlasovaní o Zlatú loptu sa Mbappé umiestnil na treťom mieste, len za Leom Messim a Erlingom Hålandom. Aj teraz bude pravdepodobne patriť medzi hlavných favoritov. Transfermarkt odhaduje trhovú hodnotu Francúza na 180 miliónov eur, pričom na takejto úrovni je len nórsky útočník Manchestru City a Jude Bellingham.

Variant Vinicius?

Zastaviť Mbappého bude preto pre Xaviho veľmi dôležitá úloha. Bude zaujímavé sledovať, pre ktorý variant sa v tomto smere tréner Barcelony rozhodne. Veľa môže závisieť aj od toho, kde bude Mbappé nasadený, keďže môže hrať ako ľavé krídlo alebo ako stredný útočník s veľkou voľnosťou pohybu. Xavi počas El Clásica viackrát postavil Ronalda Arauja proti najnebezpečnejšiemu hráčovi Realu Viníciusovi. Je možné, že toto riešenie zopakuje, najmä preto, že Uruguajčan je veľmi rýchly stopér a v tomto aspekte dokonca patrí medzi najlepších hráčov Barçy bez delenia podľa pozície.

Jules Koundé, ktorý si je dobre vedomý Mbappého schopností vo francúzskom národnom tíme, sa v poslednom čase dobre uviedol na pravej strane obrannej línie. Iná vec je, že okrem dobrého postavenia môže stopérovi chýbať trochu zrýchlenia, aby hviezde PSG zabránil v úniku. Pripomeňme, že počas posledného dvojzápasu proti Barcelone v roku 2021 strelil Mbappé až štyri góly. Ďalšou vecou je, že v odvete na Camp Nou si s ním veľmi úspešne poradil... Junior Firpo, ktorý počas zápasu vystriedal slabo hrajúceho Oscara Mingueza. Ťažko však očakávať, že sa takýto nečakaný hrdina objaví aj tentoraz, najmä preto, že Mbappe sa odvtedy tiež vypracoval.

Budúca hviezda El Clásica

Samozrejme, príchuť súpereniu dodá aj fakt, že Mbappé sa v lete stane hráčom Realu Madrid, alebo tomu aspoň nasvedčujú všetky správy médií. Pre Francúza to bude po konfrontácii s Realom Sociedad v predchádzajúcom kole ďalšie zoznámenie sa so španielskymi trávnikmi. Celkovo sa Mbappé v Lige majstrov stretol s tímami La Ligy (Real Madrid, Real Sociedad a Barcelona) deväťkrát. V týchto stretnutiach strelil až desať gólov. Zastaviť alebo aspoň obmedziť Mbappého bude jednou z primárnych úloh Blaugranas, aby mohli snívať o postupe do semifinále.

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2024-03-16 07:57:15
Alonso, dúfam že uz bude fit. Dáme ho na osobku. 😃🙈
2024-03-16 09:24:15
Cubarsky ho ustráži