Javier Tebas poskytol minulý týždeň rozhovor pre televíziu Bloomberg, v ktorom zhodnotil najdôležitejšie aktuálne problémy týkajúce sa La Ligy. Prezident okrem iného vysvetlil zmenu svojho postoja k obchodu so Saudskou Arábiou, hovoril o viac ako možnom podpise zmluvy s Mbappém zo strany Realu Madrid a objasnil otázku pirátskych prenosov.

Superliga

"Formát musí rešpektovať hodnoty meritokracie európskeho športu, ktorá je založená na dvoch veciach: prístup do európskych súťaží musí byť výlučne prostredníctvom národných líg a všetkých európskych súťaží. Ďalšou základnou hodnotou je, že športové výsledky v európskych súťažiach nezaručuje účasť v nasledujúcej sezóne. Toto sú kľúčové hodnoty."

Vzťahy medzi La Ligou a vládou

"Pýtajú sa mnohí, ale nie La Liga. Poznajú náš názor, zdôvodnili to tým, že musíme rešpektovať súdne rozhodnutia, ale to je výhovorka, ktorú právnici, a v tomto prípade ani ja ako prezident La Ligy, neakceptujú, pretože rozsudok nie je právoplatný, ide o roky trvajúci súdny proces. Čo to znamená? Že španielska vláda nebude podporovať európsky športový model, v ktorom každý rok pribudne 26 krajín, v ktorých rozsudok nie je právoplatný? To nie je dôveryhodné."

Myslíte si, že je nevyhnutné, aby Barça predala časť vlastníctva klubu a prestala byť stopercentne vlastnená socios

"Bude to závisieť od toho, aké rozhodnutia klub prijme, čo chce vedenie urobiť. Klub má veľa aktív, ak Barcelona predá časť svojho majetku, a do toho zahŕňam aj nehnuteľnosti, futbalistov alebo iné, môže výrazne znížiť dlh a tento typ operácie nebude potrebný, ale je to rozhodnutie klubu."

V roku 2021 ste kritizovali RFEF za usporiadanie španielskeho Superpohára v Saudskej Arábii, v roku 2023 je táto krajina partnerom La Ligy

"Už len tým, že tam cestujete, si každý, kto to uvidí, uvedomí, že projekt Saudskej Arábie je to, čo nazývajú revolúciou, aby sa viac prispôsobil realite, v ktorej sa nachádzame, pokiaľ ide o spoločnosť, zákony... Nedosahujú všetko, čo chceme, ale oveľa viac. Je tu aj veľa spoločností zo sveta športu a futbalu, ale aj mimo športového odvetvia. Myslím si, že to už môžeme nazvať situáciou Robina Hooda. Saudskoarabské kráľovstvo prešlo dlhú, dlhú cestu v porovnaní s tým, čo som videl pred rokmi a čo je dnes. Nie som jediný, kto to vidí, vidí to veľa ľudí zo športového odvetvia: Tam by mohli skončiť aj Formula 1, MotoGP, box, padel, tenis, golf, Copa América. Je veľa vecí, ktoré znamenajú, že kto chce byť konkurencieschopný vo svete športu, musí mať dohody so Saudskou Arábiou. Ak ich nemá, je to komplikované."

Je tam taký veľký rozdiel v porovnaní s rokom 2021?

"Áno, keď som tam bol prvýkrát krátko po roku 2021, videl som v nákupných centrách veľa buriek, veľa. Teraz ich vidíte oveľa menej. Predtým ženy nemohli šoférovať autá, dnes môžu. Bol som na boxerskom podujatí a bolo tam 26 000 ľudí, a keby mi povedali, že je to v Londýne, uveril by som, že som v Londýne."

Kylian Mbappé

"Real Madrid má na príchod Mbappého a ďalších hráčov k dispozícii finančné fair play. Neviem, na akej sume sa s Mbappém dohodnú, pretože som presvedčený, že ju má stanovenú. Novinári, ktorí sa venujú Madridu, to považujú za hotovú vec. Premier League, čo je ďalší trh, na ktorom by mohol skončiť, sa momentálne a ešte nejaký čas bude organizovať v súvislosti s finančnou Fair Play, videli sme to počas januárového prestupového obdobia. Musí byť v Španielsku a jediné miesto, kde môže byť v Španielsku, je Real Madrid. Real Madrid má dostatok voľnosti s z pohľadu finančnej Fair Play, aby podpísal Mbappého a niekoľko ďalších."

Nelegálne prenosy

"Musia televízne stanice poskytovať údaje o pirátoch alebo aj o koncových používateľoch? Uveďme to na pravú mieru, pretože dochádza k nejasnostiam. Existuje zápisnica z Generálnej rady súdnictva, ktorá si správne neprečítala príkaz, pretože je veľmi jasný. Veľmi dobre vieme, čo sme žiadali a čo nám dali. Toto je postup... máme protipirátsky úrad, ktorý už dlho podáva žaloby na obchodných súdoch v Barcelone a veľmi dobre vie, ako pracujeme. Z čoho to pozostáva? La Liga poskytuje prevádzkovateľom päť alebo šesť IP adries, ktoré môžu byť v Španielsku alebo mimo Španielska, takmer všetky mimo Španielska, ktoré poskytujú nelegálny obsah La Ligy. Práve La Liga poskytuje prevádzkovateľov a to je to, čo sa uvádza v súdnom príkaze. La Liga poskytne týchto päť alebo šesť IP adries, na ktorých sa vysiela nelegálny futbal, a prevádzkovatelia musia identifikovať používateľov, ktorí pristupujú na tieto IP adresy, ktoré vysielajú bezplatný futbal. Poskytnú nám mená používateľov, ktorí nelegálne konzumujú futbal, pretože je to nelegálne. Takže nám poskytnú používateľov, ktorí sledujú nelegálny futbal na týchto IP adresách."

Mohol by sa trest vzťahovať aj na spotrebiteľov?

"La Liga, ktorá má tieto údaje, ich požiada, aby prestali sledovať, a ak ich budú naďalej používať, budú požiadaní o náhradu škody, La Liga ich bude žalovať o náhradu škody za nelegálne sledovanie našich zápasov. Ak už poznáme tieto nelegálne IP, ktoré šíria, vieme, kto sú a kde sa nachádzajú. Je to veľmi jednoduché. Sú ponúkané, predávané na Telegrame za 10 eur mesačne... Každý, kto vie sledovať obsah nelegálne, vie o tom, ako nám operátori poskytnú IP adresy, ktoré poskytujú nelegálny obsah. To, čo čítam, nedáva zmysel. Je to naopak: my dáme a akreditujeme, že na týchto IP adresách je len nelegálny obsah, a oni nám dajú zoznam používateľov, ktorí tento obsah konzumujú, a my ich upozorníme, aby v tom nepokračovali. Ak s tým neprestanú, budeme ich musieť zažalovať."

Ako to bude prebiehať?

"Tak, že im pošleme list s ich údajmi a predvoláme ich. Potom, ak zistíme, že to stále používajú, budeme ich musieť zažalovať."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-03-20 10:52:29
Nielen na margo uvedeneho, p. Tebas by mal byt viac diplomatickejsi.
2024-03-20 11:28:42
Dedko se po delší době ozval.