Pau Cubarsí a Hector Fort, ktorí odohrali len niekoľko zápasov v prebiehajúcej sezóne, už dokázali, že sú pripravení na najvyššiu futbalovú úroveň. Obaja hráči majú len 17 rokov a stále sa futbalovo rozvíjajú, ale konkurencia nespí a vychádzajúce hviezdy Barçy pozorne sledujú niektoré z najsilnejších európskych klubov.

Napriek tomu v Barcelone vládne pokoj a presvedčenie o budúcnosti mladých hráčov. Cubarsí a Fort si vážia prístup klubu k nim, chcú tu hrať, ale čo je najdôležitejšie, stotožňujú sa s Barçou. Vedenie klubu si uvedomuje, že v tomto biznise sú dôležité aj čísla. Pau Cubarsí má zmluvu do roku 2026, zatiaľ čo zmluva Hectora Forta s klubom platí do roku 2025.

Odstupná klauzula v prípade oboch hráčov je vo výške 10 miliónov eur. Zdá sa byť nízka, pretože to, čo nám Cubarsí a Fort predviedli v tejto sezóne, vyvoláva dojem, že sú to futbalisti, ktorí stoja za oveľa viac, pričom limit výkupnej klauzuly je podmienený prvými profesionálnymi zmluvami, ktoré s klubom podpísali. Keď dosiahnu vek 18 rokov, ustanovenia zmluvy sa budú môcť aktualizovať.

Barcelona už v tomto smere podnikla určité kroky, dojmy sú optimistické. Klub však upozorňuje, že hráči sa s podpisom nových zmlúv neponáhľajú. Hector Fort spečatil svoj kontrakt 9. novembra 2022, zatiaľ čo Cubarsí podpísal zmluvu 8. júla 2023, takže obe zmluvy sú pomerne čerstvé. Chelsea má zálusk na stopéra Barcelony, ktorý v poslednom čase zbiera nadšené ohlasy v médiách na celom kontinente. Londýnčania sa pokúšali získať Cubarsího už pred predĺžením jeho zmluvy s Barçou a naďalej majú záujem o služby 17-ročného mladíka, ktorý by mohol zmierniť ich problémy v defenzívnej formácii.

Hector Fort si vybudoval značku predovšetkým dvoma fantastickými zápasmi na výjazde na San Mamés v Bilbau a nedávno proti Atléticu Madrid na Civitas Metropolitano, kde nahradil Joãa Cancela. V oboch týchto zápasoch hral na pre neho neprirodzenej pozícii, ale pôsobil veľmi solídne a odvážne, akoby hral zápas bez nervového systému. Pau Cubarsí bol v posledných týždňoch objavom, najmä v zápase proti Neapolu v Lige majstrov, keď sa stal najlepším hráčom zápasu. Rovnako ako Fort hral proti Los Rojiblancos v Madride, kde sa výrazne podieľal na udržaní čistého konta. V Barcelone si už vybojoval miesto v prvom tíme a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to do konca sezóny malo zmeniť.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-21 17:45:52
Aj by mali. Obaja maju kvalitu Barcelony. Dufam ze sa im bude nadalej darit.