Nadchádzajúce letné prestupové obdobie bude v Barcelone opäť napínavé. Mali by sme spoznať nástupcu Xaviho Hernándeza na trénerskej stoličke prvého tímu a nový tréner sa pokúsi vyskladať káder Blaugranas podľa svojich požiadaviek.

Prezident Barcelony Joan Laporta a športový riaditeľ Deco budú preto čeliť značným výzvam pri riadení odchodov hráčov. Káder je už teraz veľmi úzky, ale bez tak predstavuje problém nielen z hľadiska dodržiavania pravidiel finančnej fair play, ale aj z hľadiska dodržiavania platového stropu v La Lige. V dôsledku toho sa očakávajú výrazné predaje, najmä hráčov, ktorí v tejto sezóne hrali málo alebo majú pre tím okrajový význam.

Okrem toho sa môžu vyskytnúť príležitosti na získanie významných príjmov predajom niekoľkých vysokohodnotných aktív. Okrem toho bude musieť klub vyriešiť situáciu hráčov, ktorí sú v súčasnosti na hosťovaní. Aj po ich návrate na konci sezóny sa mnohí z nich nemusia výraznejšie zapadnúť do plánov tímu, čo si vyžiada rozhodnutia o ich budúcnosti v tíme.

Letné prestupové obdobie bude pre Barcelonu v podstate kľúčovým obdobím, ktoré bude poznačené vymenovaním nového trénera a potrebou zefektívniť mužstvo, aby vyhovovalo finančným predpisom a zároveň optimalizovalo výkonnosť tímu. V tejto súvislosti je logické, že sa pozrieme na niektorých hráčov, ktorí by v budúcej sezóne nemuseli pokračovať v dobrodružstve v metropole Katalánska.

Sergiño Dest

Sergiño Dest vzkriesil svoju kariéru po prestupe do PSV Eindhoven. Americký obranca v minulej sezóne zažil v Miláne sklamanie, keď si pripísal len 14 štartov, čo viac-menej znamenalo aj koniec jeho pôsobenia v Barcelone. V tejto sezóne však bývalý pravý obranca Ajaxu odohral za PSV 33 zápasov, v ktorých strelil 2 góly a na 6 prihral. Dest má v holandskom tíme priemer viac ako 80 minút na zápas, čo znamená, že sú s jeho výkonmi veľmi spokojní.

To viedlo k domnienke, že PSV by mohlo mať záujem o jeho služby, čo sa dokonale zhoduje s plánom Barcelony, ktorá je ochotná hráča predať. Ak všetko pôjde podľa plánu, 23-ročný hráč môže klubu priniesť slušný príjem.

Clement Lenglet

Nie je tajomstvom, že Clement Lenglet nemá v Barcelone budúcnosť. Bývalý obranca Sevilly si užíva život v Aston Ville na hosťovaní a klub Premier League má veľký záujem o jeho trvalé získanie. Zaujímavé je, že Barcelona sa rozhodla netlačiť na jeho predaj počas januárového prestupového obdobia napriek tomu, že nebola spokojná s obmedzeným herným časom Lengleta v Aston Ville.

Odvtedy však Francúz zapôsobil na Unaia Emeryho a získal si miesto v základnej zostave, keďže tím sa snaží kvalifikovať do Ligy majstrov. Keďže Lenglet teraz hráva pravidelne, Barcelona verí, že si ho Villa bude chcieť ponechať natrvalo. Hoci súčasná zmluva o hosťovaní nemá zahrnutú opciu na kúpu, Barcelona chce 28-ročného hráča predať, aby získala finančné prostriedky.

Medzi klubmi sa začnú rozhovory, pričom Villa dokonca navrhla predĺženie hosťovania. Lengletova zmluva s Barcelonou platí do roku 2026 a existuje možnosť kompromisu v jeho ocenení na približne 6 miliónov eur, aby sa uľahčil jeho odchod. Zdá sa, že obe strany sú pripravené rokovať o dohode, ktorá bude vyhovovať ich záujmom.

Oriol Romeu

Romeu začal túto sezónu veľmi sľubne. Postupne však začať hrávať čoraz horšie a to rezultovalo v jeho preradenie na lavičku. Vo veku 32 rokov bol kúpený, aby nahradil Sergia Busquetsa, a spočiatku sa to zdalo ako rozumný krok. Keď však Romeu začal mrhať svojimi šancami, Xavi musel zmeniť svoje plány.

Záložník podpísal zmluvu do roku 2026, čo Barcelone dáva možnosť dobre zarobiť, ak sa ho rozhodne predať. Barcelona zatiaľ sleduje nového defenzívneho útočníka pre budúcu sezónu, čo by mohlo ešte viac znížiť šance Romeua na pravidelné minúty. Reálne sa trvalý odchod v lete javí ako najlepšie riešenie pre všetkých zúčastnených, pretože sa zdá, že Romeu nemá dôveru vedenia a nájdenie novej príležitosti by mohlo byť najlepším krokom pre jeho kariéru.

Éric Garcia

Eric Garcia sa minulé leto rozhodol odísť, keď si uvedomil, že nájsť si miesto v základe bude takmer nemožné. Preto keď sa ozvala Girona, bývalý obranca Manchestru City neváhal. Zaujímavé je, že tento krok priniesol všetkým zúčastneným len samé pozitíva, keďže Garcia odohral za Gironu takmer 2000 minút v 24 zápasoch.

To znamená, že obranca má v priemere niečo viac ako 80 minút na zápas a v plánoch trénera Michela je veľmi dôležitý.  V dôsledku toho je logické, že Girona by sa ho mohla pokúsiť získať na trvalý kontrakt, keďže vie, že Garcia nebude mať v budúcej sezóne v Barcelone veľa minút. V rámci vedenia Blaugranas bude pre všetkých zúčastnených spravodlivé rozdeliť sa hlavne preto, že v Girone bude Garcia naďalej dôležitý a to znamená prílev peňazí do klubovej pokladnice.

Andreas Christensen

Barcelona bude možno musieť v priebehu nadchádzajúceho leta predať niektorých kľúčových hráčov a jedným z mien, ktoré sa skloňuje, je Andreas Christensen. Za touto možnosťou stojí niekoľko dôvodov, ktoré dávajú zmysel. Po prvé, príchod Paua Cubarsího, keďže v budúcej sezóne pravdepodobne dostane viac herného priestoru v základnej zostave. To by prirodzene vytlačilo ostatných obrancov, potenciálne aj Christensena.

Pri porovnaní Christensena s hráčmi ako Cubarsí a Ronald Araujo by každý tréner pravdepodobne uprednostnil Španiela alebo Uruguajčana vzhľadom na ich etablovanú dôležitosť v tíme. Po druhé, neočakáva sa, že Christensen bude v Barcelone pôsobiť ako hlavný defenzívny záložník dlho.

Klub sa údajne snaží priviesť nového pivota, čo by pravdepodobne posunulo Christensena na nižšiu pozíciu. Ak zostane, možno sa bude musieť uspokojiť s menšou úlohou v tíme. A napokon, ak sa Barcelona rozhodne predať Christensena, mohla by za neho získať značnú sumu vzhľadom na jeho rastúcu trhovú hodnotu. Jeho predchádzajúce skúsenosti z anglickej Premier League by z neho tiež urobili atraktívnu perspektívu pre potenciálnych kupcov. Preto by jeho predaj mohol klubu priniesť toľko potrebný príjem.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2024-03-21 12:10:00
Konecne realne mena nie len novinarske fantasmagorie......
2024-03-21 12:42:26
Dest 10 Lenglet 5 Garcia aspon15 Romeu 3 Christensen 50m je to všetko málo predať by sa mal Raphina 80m a Pedri 100m +odíde Roberto Alonso zadarmo a môžeme kúpiť kvalitnchy hráčov ako Cucurella Leao Onana