V Barcelone je v poslednom čase jasný trend - skauti klubu sledujú mladých afrických futbalistov. Niektorí z nich sú blízko k tomu, aby sa pripojili k Blaugranas a nedávno boli dokonca v klube na skúške. V katalánskom klube je čoraz väčším prísľubom Mikayil Faye, ktorý včera debutoval v senegalskej reprezentácii úžasným gólom.

Nemožno poprieť, že pre Barcelonu je ťažké konkurovať ostatným veľkoklubom na finančnej úrovni. Katalánci nedávno prehrali boj o mladých hráčov zo zóny UEFA (Arda Güler či Lucas Bergvall) a ich pozícia v Južnej Amerike je tiež slabšia, a to aj napriek nákupu Vitora Roqueho. Podľa Sergiho Capdevilu z katalánskeho denníka Sport sa preto Barça zameriava na iné geografické oblasti. Klub kladie dôraz na rozvoj siete schopnej objavovať mladých futbalistov z oblastí, ktoré sú menej preskúmané skautmi a ktoré by mohli v budúcnosti výrazne zmeniť.

Capdevila uvádza, že Barcelona už nejaký čas zavádza plán na ovplyvňovanie a vyhľadávanie talentov v krajinách ako Mali, Ghana, Nigéria a Senegal. Inicioval ho údajne sám Joan Laporta, pričom kľúčovou postavou v tomto sektore je Sergi Barjuan. V koordinácii s oddelením skautingu, ktoré vedie Paulo Araujo, už bývalý futbalista a bývalý tréner rezervy Blaugranas absolvoval niekoľko ciest do Afriky.

Dve perly na testoch

V uplynulých týždňoch sme boli svedkami efektov tejto práce. Najprv bol Ibrahim Diarra, ktorý bol na testoch v Barcelone a pracoval s juvenil a rezervou. Tento hráč, ktorý bol objavom na posledných Majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov, zanechal veľký dojem. Capdevila uvádza, že Barça pracuje na jeho návrate v decembri, keď dosiahne plnoletosť. Diarra už dostal pozvánku do prvého národného tímu Mali, hoci v jeho poslednom zápase nedebutoval. Druhým hráčom je David Oduro, ktorý pôsobil v Juvenile B a dobrú formu ukázal aj v Barcelone. Ľavý obranca by mohol byť získaný v júni.

Faye sa postaral o veľký rozruch

O vhodnosti získavania mladých afrických futbalistov začína svedčiť príklad Mikayila Fayeho. 19-ročný mladík včera debutoval v senegalskej reprezentácii veľkolepým gólom. Faye už v rezerve Barcelony viackrát ukázal, že má veľmi dobrú prácu nohou a v 24 zápasoch strelil 3 góly. Stopér má ešte čo zlepšovať, ale pokiaľ ide o fyzickú silu alebo schopnosť odobrať loptu súperom, je jasné, že je to výnimočný hráč. Bývalý tréner Faye ho nazval futbalovým monštrom a svojho času ho pochválil aj Albert Blaya. Obranca prišiel k Blaugranas z chorvátskeho NK Kustosija, ale Barça ho sledovala už predtým.

Bayern má záujem o obrancu Barcelony

O Fayeho je v Európe už teraz veľký záujem. Podľa Santiho Aouna jeho situáciu sleduje viacero klubov vrátane Bayernu Mníchov, ktorý senegalského reprezentanta považuje za zaujímavého hráča. Novinár pripomína, že Barça minulú zimu odmietla oficiálne ponuky Girony, Alavésu a Lens. Posledný z týchto klubov údajne ponúkol 9 miliónov eur a pre Fayeho by sa mohol vrátiť budúce leto.

A treba dodať, že Barça získala hráča za 1,5 milióna eur. Katalánsky denník Mundo Deportivo uvádza, že táto suma sa zvýšila na 2,2 milióna, ale aj keby sa priblížila k 5 miliónom, o ktorých pôvodne informovala tlač, Katalánci by mohli aj v najhoršom prípade na Senegalčanovi zarobiť. Najmä preto, že Faye má zmluvu do roku 2027 a jeho odstupná klauzula je 400 miliónov eur.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es footmercato
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-24 00:38:17
Treba s nimi pracovať a dať im šancu v prvom tíme a kúpiť naspäť aj Chadliho