Fanúšikovia Barcelony na celom svete sú svedkami na prvý pohľad zlepšených výkonov Blaugranas. Po období turbulencií a neistoty v prvej polovici sezóny sa zdá, že Katalánci opäť našli svoj rytmus.

Mužstvo teraz bojuje o postup do semifinále Ligy majstrov a možno aj ďalej. K tomuto obratu prispelo niekoľko faktorov, z ktorých každý zohral kľúčovú úlohu pri nedávnom úspechu Barcelony.

Návrat Lewandowskeho do formy

Forma Roberta Lewandowskeho bola v prvej polovici ročníka istým spôsobom záhadou. Útočník nedokázal zopakovať výkony z minulej sezóny a celkovo prežíval ťažké obdobie. Od prelomu roka však Lewandowski opäť strieľa góly, najmä v posledných ligových zápasoch mal prsty v 8 presných zásahov. Presné zakončenie poľského útočníka a jeho góly vniesli do ofenzívnej hry tímu novú sebadôveru.

Návrat Ter Stegena po zranení

Návrat Marc-André ter Stegena medzi žrde zabezpečil Barcelone potrebnú stabilitu v zadných radoch. Schopnosti nemeckého brankára zastaviť strely a dirigovať hráčov pred sebou vniesli do obrany pocit istoty, čo umožnilo tímu výstavbu akcií zo zadných radov a s istotou. A čo je ešte dôležitejšie, práve vedenie Ter Stegena omladilo barcelonský tím, ktorý chce v Lige majstrov výrazne zabojovať.

Kounde opäť vo forme

Jules Koundé sa vrátil do formy a výrazne posilnil obrannú líniu Barcelony. Na pozícii pravého obrancu odviedol veľmi dobrú prácu a často bez problémov ubránil obrancov súpera. Atletický talent, pokoj na lopte a schopnosť čítať hru urobili z francúzskeho obrancu dôležitý článok defenzívy tímu. Jeho spolupráca s ostatnými obrancami pomohla posilniť zadné rady Barcelony, ktoré sa tak stali odolnejšími a ťažšie prekonateľnými.

Vina za odchod Xaviho

Náhle oznámenie Xaviho Hernandeza o jeho odchode na konci sezóny malo citeľný dopad na hráčov aj na celý klub. Pocit viny z nedostatočných výkonov a sklamania klubovej legendy poslúžil hráčom ako silná motivácia, aby zlepšili svoju hru. Výsledok? Barcelona odvtedy podáva vynikajúce výkony a ukazuje väčšiu jednotu, odhodlanie a nasadenie. A to až do takej miery, že vedenie je teraz dokonca otvorené možnosti udržať Xaviho aj po nadchádzajúcom lete.

Christensen v defenzíve

Adaptácia Andreasa Christensena na novú úlohu v strede poľa priniesla Barcelone väčšiu všestrannosť a taktickú flexibilitu. Schopnosť dánskeho internacionála rozbíjať hru súpera a jeho celkový defenzívny talent poskytol viac slobody hráčom ako Frenkie de Jong, Pedri a Ilkay Gündoğan. Jeho bezproblémový prechod na túto pozíciu poskytol Xavimu ďalšiu cennú možnosť v strede poľa a zdá sa, že Barcelona úplne nevylúčila možnosť pokračovať s Christensenom na poste defenzívneho záložníka aj v budúcej sezóne.

Vzostup Yamala a Cubarsího

V neposlednom rade je potrebné spomenúť, že príchod Paua Cubarsího spolu s formou Lamine Yamala pôsobili v posledných mesiacoch ako katalyzátor pre Barcelonu. Títo nádejní mladíci ukázali na ihrisku obrovský potenciál a nebojácnosť, čím si získali dôveru spoluhráčov aj trénerského štábu. Obaja hráči si dokonca dokázali počas prebiehajúcej reprezentačnej prestávky zabezpečiť miesto v španielskom tíme a mohli by sa zúčastniť nadchádzajúcich Majstrovstiev Európy.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-24 17:01:07
Som rád že sa naša hra zlepšuje len tak ďalej a vyhráme LM a aj Laligu 😀