Legendárny Paco Seirul·lo, bývalý riaditeľ metodológie FC Barcelona, napísal knihu s názvom "DNA Barçy". Pri tejto príležitosti poskytol Relevo rozhovor, v ktorom sa okrem iného vyjadril k Xavimu ako trénerovi Barçy.

Volal vám Xavi?

"No, svojho času sa Xavi tiež veľa nepýtal, takmer nič."

Mal ako hráč nejaké trénerské pochybnosti?

"Pravdou je, že ma prekvapilo, že sa Xavi stal trénerom, nikdy sa nepýtal "prečo?". Pep mal záujem. Iniesta mal záujem a Busquets mal záujem celý čas. To bola moja skúsenosť, ak mám byť úprimný."

Valverde hovorí, že DNA Barçy sú dobrí hráči. Existuje niečo také ako DNA Barçy?

"Je to v knihe. Verím, že existuje, a viem, že existuje. Pozostáva z troch slov: hra tvárou k bránke, hra nohami a hra na jeden kontakt (maximálne dva). Cruyff to povedal..."

Vaša kniha sa volá DNA Barçy, veľkými písmenami. Hovorí sa, že DNA sa musí vynoviť, aby sme mohli konkurovať v dnešnom futbale, veríte tomu?

"Nie, stačí veriť v DNA Barçy a vychovávať ju od základov. Ak robíte to, čo ostatní, máte takmer rovnaké možnosti, čierne alebo biele, ale ak robíte to, čo ostatní nerobia, máte iné alternatívy, hráte s inými prvkami. Nie je to rýchlejšie. Sú hry, ktoré si vyžadujú rýchlosť. Ale je to o kombinácii času a priestoru. Čas vás vždy porazí, musíte využiť čas, aby ste boli lepší, ako? Prostredníctvom prihrávok. Zvyčajne brániš priestor, ale ak spojíš priestor s časom, to je podstata. Upravte aspekty prihrávky tak, aby ju tí, ktorí sú okolo tejto akcie, ťažko interpretovali. A práve o tom je vzdelávanie. Vnímame priestor a cítime čas. Iniesta priestor a Messi a Xavi čas. Andrés sa nikdy s nikým nezrazil, pretože si vyberal priestory."

Čím by bola Barça bez tejto DNA?

"Normálny tím reprezentujúci krajinu, ktorá chce byť a nemôže byť. Barça sa toho nemôže vzdať. Svet je plný trojuholníkov, nie štvorcov. Ak vidíte, ako je znázornený Boh, je to trojuholník s okom uprostred, ktoré všetko vidí. Má totiž tri smery priestoru, a to je základ DNA Barçy. Trojuholník, viacsmerovosť, aby to, čo chcem, nebolo identifikované a aby som oponoval pohybu súpera. Na priestor, ktorý opustíte, sa už nikdy nepozriete. Problémom je pochopiť, že lopta je jediným základným protagonistom hry."

zdroj: relevo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-25 13:43:30
to je dobre, viac rozhovorov s Pacom:D Ze sa Xavi na nic neopytal Paca este neznamena, ze sa nepytal niekoho ineho. Paca si sice nepamatam, ale pamatam si na vyjadrenia Pepa, Messiho, Iniestu, Busquetsa, Fabregasa, Piqueho, Alvesa, Enriqueho a dalsich, pre ktorych bolo nielen ze prirodzene, ze sa Xavi stal trenerom, ale ho v tom aj podporovali a niektori ako Messi chceli, aby ich trenoval.