Joan Laporta v nedávnom rozhovore objasnil postoj Barcelony pred novou sezónou na rôznych frontoch. Jedným z takýchto objasnení, ktoré prezident klubu poskytol, bol potenciálny predaj dôležitých hráčov.

Katalánci sú už teraz pod finančným tlakom, aby vytvorili príjmy, ktoré im umožnia podpísať hráčov potrebných na budúcu sezónu: "Mali sme ponuky na Alejandra Baldeho, Fermína, na veľmi dôležitých Gaviho, Pedriho, De Jonga, Arauja. Nechceme ich však predať. Len s menami, ktoré som vám povedal, by sme boli na čísle 1 miliardy eur príjmu," povedal Laporta vo svojom nedávnom rozhovore, čo mnohých viedlo k otázke, ako si Katalánci môžu dovoliť prežiť leto bez predaja. Ak sa však na celú záležitosť pozrieme bližšie, vyčnieva dvojica dôvodov, prečo by predaj dôležitých hráčov nemal pre Blaugranas zmysel.

Dôvod 1: Športový projekt

Viacerí hráči Barcelony majú na prestupovom trhu obrovskú cenu a majú množstvo záujemcov. Na trhu je však pravidlom, že veľkú hodnotu majú mladší hráči s dlhšou životnosťou a väčším potenciálom. Nie je prekvapením, že aj Barcelona vníma svoje mladé hviezdy a odchovancov La Masie ako tých, o ktorých je najväčší záujem.

Predaj Pedriho, Gaviho, Lamine Yamala, Paua Cubarsího či Ronalda Arauja by však nebol ničím iným ako sabotážou budúceho športového projektu klubu. Veľký predaj sa teda javí ako komplikovaný.

Dôvod 2: Komplikácie z hľadiska finančnej fair play

Hoci Barcelona skutočne potrebuje urýchlený predaj, aby zachránila svoju finančnú situáciu, obetovaním dôležitého hráča len stratí, pretože jej to neprinesie žiadnu okamžitú odmenu. Platový limit Barcelony je napriek zníženiu miezd ďaleko za stanovenou hranicou. Okrem toho Barcelona ešte stále nezaplatila 40 miliónov eur, ktoré mali prísť od fondu Libero, a všetky vygenerované prostriedky pôjdu najprv na tento účel.

Kombinácia týchto dvoch faktorov a prísnych finančných pravidiel La Ligy znamená, že Barcelona nemôže podpísať solídnu náhradu, aj keby toto leto predala skutočne dôležitého hráča. V skutočnosti je pravdepodobné, že náhradu nebude môcť podpísať vôbec.

Prípadová štúdia: Vysvetlenie problému s finančnou fair play

Ak Barcelona v júni predá Frenkieho de Jonga za 100 miliónov eur, bude môcť využiť len zlomok ušetrených prostriedkov. Katalánci budú môcť využiť 60% hráčovho platu (18 miliónov eur za sezónu), čo predstavuje sumu 10,6 milióna eur.

Ďalej budú môcť využiť len 35% amortizovanej hodnoty hráča. Keďže zostávajúce dve sezóny jeho zmluvy predstavujú 24 miliónov eur zo 100 miliónov eur, Barcelona môže využiť len 35% zo 76 miliónov eur, čo predstavuje 26,6 milióna eur. Celková úspora 37,4 milióna eur však pôjde na zaplatenie pokuty za nesplnenie záväzkov fondu Libero, čo nenecháva priestor na podpis novej posily.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-25 15:53:31
Niečo mi ušlo? To ako Barcelona ide platiť pokutu za nesplnenie záväzkov fondu Libero? Nie naopak?