Ugo Klingor bol trénerom Dynama Záhreb, kde okrem iných trénoval aj Joška Gvardiolu a Mikayla Fayeho. V súčasnosti pôsobí v SAE v klube Elite Falcons. Klingor poskytol rozhovor pre katalánsky denník Mundo Deportivo, v ktorom sa dotkol rozvoja Senegalčana.

Faye pri svojom debute za senegalskú reprezentáciu skóroval, pričom sa blysol krásnym gólom. Nie je to náhoda, keďže napriek svojej pozícii na ihrisku zaznamenal obranca góly v troch po sebe idúcich zápasoch Barçy Atlètic. Debut v prvom tíme sa zdá byť už len otázkou času.

Aký je váš názor na Fayeho?

"Mikayil je moderný hráč. Je ešte mladý, ale pevne verím, že sa z neho môže stať skvelý hráč."

Aké vlastnosti by ste u neho vyzdvihli?

"Mika som nazval "futbalovým monštrom" od chvíle, keď som ho uvidel. Jeho výbušnosť a sila, ktorú produkuje v útoku aj v obrane, je výnimočná. Niekedy to vyzerá tak jednoducho a priamočiaro, že sa zdá, že to robí s 50% úsilím. Naozaj si myslím, že Mika môže byť pre tím prínosnejší ako ľavý obranca než ako stopér. Jeho ofenzívny prínos v záverečnej tretine ihriska je obrovský. Dokáže napádať priestory za líniami, dokáže do nich preniknúť s loptou aj bez nej. Jeho strelecké schopnosti sú skvelé (oboma nohami) a jeho prihrávky sú presné a včasné. Hral som s ním na pozícii stopéra a bol som veľmi spokojný s jeho rozvojom. Pevne verím, že tréneri Barcelony vedia, čo je pre neho najlepšie, ale chcel som sa len podeliť o svoj názor. Na poste defenzívneho stredopoliara dokáže podávať vyrovnané a stabilné výkony."

Má len 19 rokov, ale už teraz vyniká v rezervnom tíme. Kde by podľa vás mohol byť jeho strop?

"Odpoveď na túto otázku je ťažká... Kto dokáže s istotou predpovedať budúcnosť? V tomto smere sa môžem spoľahnúť len na svoje skúsenosti s trénovaním talentovaných mladých hráčov. Talentovaní hráči potrebujú čas, dôslednosť a podporu. Ak sa im podarí získať pevnú mentalitu na futbalovom ihrisku, majú veľkú šancu podávať výkony na najvyššej úrovni. Faye je pripravený a verím, že je v jednom z najlepších prostredí pre svoj rozvoj. Uvidíme, kde sú jeho limity. Myslím si, že je to hráč budúcnosti pre Barcelonu, ale bude potrebovať čas."

Kto dosiahne viac, Gvardiol alebo Faye?

"Opäť hádam... Joško Gvardiol hrá na najvyššej úrovni, takže latka je veľmi vysoko. Dúfajme, že Faye tiež dosiahne túto úroveň. Myslím si, že to dokáže."

Nejaká rada pre Barcelonu?

"Čo môžem Barcelone odporučiť, je nájsť spôsob, ako vidieť náš tím v Dubaji. V dňoch 15., 16. a 17. apríla sa uskutoční prezentácia našich hráčov, na ktorú príde veľa skautov a agentov, aby videli, ako tím odohrá tri zápasy. Uistite sa, že FC Barcelona vyšle svojich zástupcov."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.