Barcelona má v tejto sezóne opäť problémy so zraneniami, čo je nepopierateľný fakt. Človek má však dojem, že hráči Blaugranas vyzerajú v posledných týždňoch na ihrisku fyzicky lepšie. Sergi Capdevila z katalánskeho denníka Sport sa podujal vysvetliť tento stav.

Problém s fyzickou dispozíciou počas najdôležitejšieho obdobia a najťažších zápasov sezóny bol pre Barcelonu v minulých rokoch často veľmi výrazný. Napriek tomu aspoň v posledných týždňoch vyzeral tím v tomto smere dobre. A to aj napriek tomu, že niektorí hráči utrpeli zranenia, ktoré sú pre trénerský štáb naďalej veľkým trápením.

Capdevila poukazuje na to, že v prvom stretnutí s Neapolom Barça dominovala prvú hodinu hry, ale potom stratila iniciatívu a duel nedohrala dobre. Na druhej strane, v odvete, napriek rozdielnym fázam hry, dokázala Barcelona v závere stretnutia pokračovať v hre na polovici súpera a ihrisko mu neponechala. A to bez Pedriho a Frenkieho de Jonga. Inými slovami, tím si dokázal udržať svoju fyzickú úroveň až do samého konca. Aj keď hráči možno prišli o veľa síl tým, že hrali presing. Barça dokázala fyzicky obstáť aj v náročnej konfrontácii s Atléticom, hoci prvá štvrťhodina mohla byť pre Xaviho tím náročná. Katalánci dokázali dominovať nad svojím súperom na jeho pôde, kde Los Colchoneros v lige neprehrali už rok.

Capdevila uvádza, že Xavi a jeho štáb predpokladali, že vrchol formy príde v období február - marec. Tréneri brali do úvahy, že január je bláznivý, keďže do hry vstupuje španielsky Superpohár s cestou do Saudskej Arábie a Kráľovský pohár. Z tohto pohľadu sa pre Barcelonu ukázalo ako prospešné, že tím mal voľnejšie dva týždne po vypadnutí zo štvrťfinále Kráľovského pohára. Podľa Capdevilu to umožnilo preorientovať tréningy v rytme prirodzeného cyklu: regenerácia, oddych, záťažové aktivity, zápasové situácie, zvýšenie intenzity a opäť zníženie intenzity deň-dva pred zápasom.

Novinár denníka Sport píše, že to umožnilo tímu urobiť skok na fyzickej úrovni a prezentovať vyšší výkon pri náročnejších zápasoch. Uvidíme, ako sa Xaviho tím v tomto smere zachová v apríli, keď ho okrem ligovej súťaže pred El Clásicom čakajú aj strety s PSG v Lige majstrov.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-29 08:13:00
Tréning!
2024-03-29 15:27:53
X-krát som písal tu, že neni žiadna kondička, a bez kondičky a bez tréningu sa nedá hrať.