Arda Turan je jedným z najlepších tureckých futbalistov vôbec. Vyhral Európsku ligu, Európsky superpohár, Svetový pohár klubov, dve turecké superligy a dve La Ligy, Turecký pohár, tri Kráľovské poháre, Turecký superpohár a dva španielske superpoháre. Tieto tituly získal, keď hral za Galatasaray, Atlético, Barçu a Başakşehir. Teraz chce všetky tieto úspechy zopakovať, a ak to bude možné, aj prekonať z trénerskej lavičky.

Bývalý záložník Blaugranas ukončil kariéru 12. septembra 2022 a 14. apríla 2023 prevzal vedenie Eyupsporu, s ktorým je na dobrej ceste k postupu do tureckej Super Lig. Arda Turan je krôčik od historického postupu, keďže skromný klub z Istanbulu hral v tureckej Superlige len v rokoch 1934 až 1937.

V rozhovore pre madridský denník Marca Arda hovoril o svojej filozofii a trénerských ambíciách. V jeho krajine ho už začínajú nazývať tureckým Johanom Cruyffom kvôli jeho futbalovému prístupu.

"Mojím snom je nielen niečo vyhrať, ale aj zmeniť osud svojej krajiny. Chcem, aby povedali, že Ardov tím hrá veľmi dobre. Nie som Cruyff a nemôžem byť ako on, ale chcem v tureckom futbale niečo zmeniť. [...] Chceme mať loptu a robiť dobré prihrávky. Potom získať loptu späť. Keď máme loptu v držaní, vždy sa snažíme útočiť, byť ofenzívni a využívať voľné priestory."

Okrem Cruyffa Ardu inšpirovali dvaja tréneri: Diego Simeone v Atléticu Madrid a Luis Enrique v Barçe.

"Cholo je mojím veľkým zrkadlom v obrane po tom, čo ju ukázal proti najväčším klubom na svete, a Luis Enrique pri hľadaní riešení v útoku. Aj keď nevyhral všetky tituly, ktoré chcel, urobil v hre veľké veci, aby niečo zmenil, a to v kluboch, ktoré trénoval, aj v španielskej reprezentácii, a to nie je ľahké. Ak sa nám podarí rozvinúť a zlepšiť jeho štýl, bude pre nás ideálny."

"Mojím snom je dosiahnuť ako tréner to, čo som dosiahol ako hráč. Viem, že to nie je ľahké, pretože predtým som bol zodpovedný len za seba a teraz som zodpovedný za celý tím."

Arda Turan v rozhovore žartoval aj o tom, že možno raz nahradí Diega Simeoneho na trénerskej lavičke Atlética.

"Ak Cholo odíde z tímu o 25 rokov, môžeme o tom uvažovať."

zdroj: sport.es marca.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.