Barcelona porazila Las Palmas 1:0 po góle Raphinhu. Ako komentoval stretnutie Xavi Hernández na svojej tlačovej konferencii?

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Červená karta trochu zmenila zápas... Ako hodnotíte prístup tímu po tejto karte?

"Hodnotenie je samozrejme pozitívne, nielen kvôli víťazstvu, ale aj preto, že mužstvo hralo veľmi dobre. Lopta cirkulovala vysoko, veľmi dobre sme napádali priestory... Myslím si, že sme premárnili viac šancí ako zvyčajne. Aj táto neefektívnosť sa dá zhrnúť do mnohých zápasov v tejto sezóne. Mužstvo vyzeralo dobre, s ambíciami. Víťazstvo sme si úplne zaslúžili. V jedenástich proti jedenástim sa mi mužstvo tiež zdalo veľmi dobré. Za stavu 1:0 sme však príliš trpeli."

[Marta Ramon, RAC1] Chápete, prečo bol Raphinhov gól anulovaný? A ako hodnotíte hru Brazílčana bližšie k stredu?

"Rapha môže hrať na 4-5 útočných pozíciách, ktoré máme. Myslím si, že je najlepším futbalistom v útočných priestoroch tímu. Práve z toho pramenil ten gól: dobré načasovanie, skvelá prihrávka od Joãa... A opäť sa postaral o rozdiel. Hrá intenzívne, pracuje v pressingu... Dáva nám veľa vecí. Možno je niekedy príliš rýchly, ale aj tá rýchlosť nám veľa dáva. Myslím si, že odohral skvelý zápas a veľmi dobre pochopil, čo si táto pozícia vyžaduje."

[Adria Albets, Cadena SER] Rafa Yuste pred zápasom povedal, že by bol rád, keby ste zostali, a že sa vás pokúsi presvedčiť, aby ste si to rozmysleli. Mnohokrát ste povedali, že sa nič nezmenilo, ale keď hovorí o tom, že vás presvedčí, pýtam sa: Je šanca, že vás presvedčí?

"Teraz si musíme pár dní oddýchnuť a premýšľať o PSG, nič viac. Krok za krokom sa absolútne nič nezmení. Rafa je môj priateľ, mám ho veľmi rád a nič viac. Ale lepší takýto scenár, ako keby mať byť tréner vyhodený, to je jasné (smiech)."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] 5 bodov strata na Real Madrid, dobrý impulz. Máte pocit, že na nich môžete vyvinúť veľký tlak?

"Dúfajme, že áno, dúfajme, že áno. Dnes sme odviedli prácu, získali sme tri body, ktoré boli dôležité na udržanie sa v boji, ale uvidíme, ako bude pokračovať kolo. Je škoda, že sa nespoliehame len na seba a v tejto sezóne La Ligy sme až príliš často zakopli. Dúfajme, že na Bernabéu dokážeme konkurovať a dúfajme, že v týchto dvoch kolách dokážeme znížiť stratu, ale nie je to len na nás. Musíme si odviesť svoju prácu a bojovať až do konca."

[Josep Capel, Radio Nacional] Tím v lige neprehral už päť zápasov. Povedali sme, že je to spôsobené zmenou pozície Christensena, ale ten je mimo hry už dva zápasy. Čomu teda vďačíte za takéto zlepšenie v obrane?

"Myslím si, že bránime veľmi dobre. Momentálne si hru užívame, keď musíme brániť. Dnes prvých 20 minút, pred Vallesovou červenou kartou, si myslím, že vysoký pressing bol veľmi dobrý, získali sme veľa lôpt. Sme intenzívni, sústredení, zodpovední. Myslím si, že odhodlanie tímu pracovať v defenzíve je kľúčom k tomu, aby sme boli tam, kde sme teraz - nažive v Lige majstrov a stále v boji o La Ligu."

[Helena Condis, COPE] João Felix dnes nastúpil z lavičky a výborne asistoval Raphinhovi. V tejto sezóne sa podieľal už na 17 góloch. Čo mu chýba k tomu, aby sa stal hráčom základnej jedenástky, a ako ho vidíte v tejto fáze sezóny?

"Pre mňa nie je čo hovoriť o tom, či je alebo nie je hráčom základu. Pre nás je to veľmi dôležitý futbalista, celú sezónu robí skvelé veci, v mnohých zápasoch, ako napríklad dnes, keď prišiel z lavičky, urobil rozdiel. S dobrým prístupom, dobrou osobnosťou, ktorá chce niečo zmeniť, to dosahuje. Pracuje pre tím, bráni a ja som s Joãom veľmi spokojný. A dnes obzvlášť. Dnes nebolo ľahké zostaviť jedenástku, mal som problémy s pozíciami v útoku, ale stavili sme na Lamineho, Roberta a Raphu, ale João mohol nastúpiť aj v základe. Ale nakoniec hral a urobil pre tím rozdiel, ktorý chýbal."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Koundé v 2024 je ako znovuzrodený. Čo potreboval, aby sa vrátil na svoju najvyššiu úroveň, na ktorej je teraz?

"No, toto je Koundé. Už je na úrovni, ktorú od neho očakávame. Nie je to len dnes, už odohral veľa zápasov vynikajúcim spôsobom. Myslím si, že je vo veľmi dobrej forme, chce sa zlepšovať. Je veľmi odhodlaný, bez ohľadu na to, kde hrá. Som veľmi šťastný, treba to vyzdvihnúť, pretože vždy hrá s charakterom, lopta mu nerobí problém, aj keď to nie je jeho najlepšia kvalita. No je to kus obrancu, myslí na bránenie, a nie je ľahké nájsť futbalistov, ktorých baví brániť, a on taký je."

[Jordi Blanco, ESPN] Predpokladám, že budete sledovať zápas Realu Madrid s Athletic. Mohla by prípadná strata bodov Realu spôsobiť, že sa v šatni opäť začne diskutovať o jeho naháňaní, najmä vzhľadom na blížiaci sa zápas na Bernabéu?

"Áno, áno. A ak Real Madrid vyhrá, budeme bojovať ďalej, absolútne nič sa nezmení. Nech stratia body a nech sme bližšie k ligovému titulu alebo oň aspoň bojujeme. Nezáleží to na nás, dnes sme si splnili svoju úlohu, tešíme sa na zajtrajšok, a tak to bude každé kolo, kým nebudeme hrať priamo s nimi."

[Toni Juanmarti, Sport] Myslíte si, že jednou z vecí, ktoré prispievajú k zlepšeniu hry, atmosféry v šatni, je to, že niektorí hráči hrajú na pozíciách, ktoré im nie sú vlastné? Áno, napríklad Raphinha alebo Jules Koundé. Je to jeden z faktorov, ktorý môže pomôcť, ak vidíte, že hráči zo seba vydávajú všetko, bez ohľadu na to, kde hrajú?

"Myslím, že to vedeli od prvého dňa. Dali sme im jasne najavo, čo je pre blaho tímu a skupiny zásadné. Veľa vecí je zodpovedných za to, že hráme dobre a máme pozitívny moment. Vždy hráči, ktorí tu v Barçe trénujú, myslia najprv na tím a až potom na svoju individualitu, a práve to nám minulý rok prinieslo dva tituly."

[Laia Cervelló, The Athletic] Ako hodnotíte toto víťazstvo v kontexte toho, že v základnej jedenástke neboli traja hráči?

"Fermín nám veľmi pomohol, vyniká Sergi Roberto, ktorý odviedol skvelú prácu, odkedy sa vrátil po problémoch. A Gündoğan, ktorý podľa mňa hrá skvelú sezónu. Na čo siahne, to zlepší. Chýbalo nám trochu viac stopercentnosti, trochu viac pokoja, aby sme vyzerali lepšie v tímovej hre, ale myslím si, že v posledných zápasoch sme sa na kolektívnej úrovni veľmi zlepšili. Myslím si, že napriek zraneniam máme stále futbalistov, ktorí môžu vystúpiť na vysokú úroveň. Fermín, Sergi, Gundo, Oriol, keď nastúpil, sa tiež veľmi zlepšil. Individuálne máme futbalistov na dobrej úrovni."

[Jordi Grau, Televisión Española] Na akú zmenu v tíme ste najviac hrdý od oznámenia vášho rozhodnutia?

"Na všetko. Myslím si, že lepšie súperíme, sme kompaktnejší v hre, lepšie bránime, možno nám chýba tá efektivita, ktorú sme mali napríklad v zápase s Atléticom, boli sme efektívni a ohromujúci na ihrisku, ako presvedčivo povedal Cholo [Simeone]. Boli sme efektívni, a preto 0:3. Niekedy nám chýba tá efektivita, aby sme vyhrali presvedčivejšie, ale myslím si, že zlepšenie tímu je evidentné."

[Mari Carmen Torres, Marca] Povedal vám už Joan Laporta niečo o El Clásicu po dnešnom zápase vzhľadom na päťbodovú stratu?

"Presi je spokojný, prišiel za nami ako takmer vždy po zápasoch a porozprávali sme sa. Je šťastný, je pokojný, dobre sa pozerá na tím, je hrdý a dobre... Sme v boji."

zdroj: YT: jijantes
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-03-31 09:40:47
Keby bol dnes Xavi na lavičke tak na 100% by chytil ďalšiu žltú 😁
Keby som ja novinár prvá otázka na Xaviho by bola ....
Nie je lepšie na ihrisko poslať síce menej kvalitného hráča ako Casado ktorý tam bude behať ako tam nechať Gunda ktorý od 70min sa plazí po ihrisku a už nič nehrá? Pán Xavi Vy to nevidíte???