Už čoskoro odohrá Barcelona jeden z najväčších zápasov aktuálnej sezóny, keď sa v prvom zápase štvrťfinále Ligy majstrov stretne s PSG. Prvý duel sa bude hrať 10. apríla na výjazde v Parc des Princes a o týždeň neskôr 16. apríla privítajú Parížania Estadi Olimpic Lluis Companys.

Keďže do zápasu s PSG, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň, sa neodohrajú žiadne zápasy, tréner Barcelony Xavi Hernandez a jeho trénerský štáb majú dostatok času na prípravu na toto veľkolepé stretnutie. Toni Juanmarti z katalánskeho denníka Sport informuje, že Xavi a jeho tím pracujú na kľúčovej taktickej zmene pre zápas Barcelony s PSG.

Podľa denníka by sa mali Katalánci vyhnúť príliš krátkym prihrávkam na vlastnej polovici a snažiť sa o dlhé prihrávky smerom do poľa s cieľom obísť pressing PSG. V Paríži sa Barça pokúsi "cestovať" na súperovej polovici, ale vyhýbať sa prílišnému vystavovaniu sa na vlastnej polovici s príliš veľkým počtom krátkych prihrávok.

Tréneri Barçy vyzdvihujú prekvapivý vysoký tlak PSG, ktorý zvyšuje riziko straty lopty pri tvorbe hry. Tvárou v tvár takémuto scenáru je Xaviho hlavným pokynom rýchlo zmeniť smer hry s cieľom uniknúť pred nahromadením hráčov v priestore.

To znamená, že po niekoľkých prihrávkach na niekoľko metrov treba rýchlo vyhľadať iný priestor ihriska, buď na opačnej strane, alebo hľadať dlhú dodávku pre ofenzívnych hráčov. Odtiaľ počkať, kým obrana a stredopoliari potiahnu pár metrov, aby sa mohli rozostaviť na súperovej polovici a zaútočiť vo väčšom tempe.

Bude to odchýlka od zvyčajného spôsobu, ktorý Barcelona rada používa, keď začína pohyb zozadu, ale Xavi a jeho štáb to považujú za najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s vysokým pressingom PSG. Barça očakáva, že PSG bude tlačiť vysoko na ihrisko a cieľom je využiť túto možnosť, aby sa dostala z dusivého tlaku a odtiaľ mohla kontrolovať hru.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-04-01 11:52:43
Mňa by zaujímalo ako toto môžu novinári vedieť???
2024-04-01 14:20:31
Uf bude to narocny dvojzapas, ich utok je naslapany a nasa obrana si urcite nebude moct vybrat v tieto dni slabsiu formu. Aj napriek nasim zlepsujucim sa vykonom povazujem za favorita PSG. Za seba nemam ziadne ocakavania, ale ak by sa nam ich podarilo vyradit bola by to brutalna vzpruha pre cely klub a nesmierne skusenosti pre mladych. V lige uz nie je velmi o co, len matematicky...