Javier Tebas sa zúčastnil na stretnutí v Miami, kde jasne vyjadril svoj postoj k internetovému pirátstvu. "Ak do Google zadáte, že si chcete kúpiť kokaín alebo pozrieť detskú pornografiu, nič sa vám nezobrazí, ale ak hľadáte bezplatné futbalové prenosy, tak áno," povedal prezident La Ligy.

"My sme tí, ktorí musia zaviesť tento boj, pretože ak ukradnú váš produkt, bude mať oveľa nižšiu hodnotu. Už viac ako jedenásť rokov realizujeme projekt, v rámci ktorého bojujeme proti pirátstvu po technologickej a právnej stránke. Vieme najviac o tom, čo sa v tejto téme deje," dodal.

Podľa Tebasa je hlavnou prekážkou dosiahnutia cieľa oblasť práva: "Technologický boj proti pirátstvu bol vyriešený. To, čo nemáme, sú právne zbrane. V každej krajine musí byť stratégia iná, pretože tam definujú duševné vlastníctvo. Technologicky vieme všetko, v prevádzke je 46 000 nelegálnych IP adries. Vieme, na akom serveri sú umiestnené." Javier Tebas vyzdvihol dobrú prácu protipirátskeho tímu: "Je to tím, ktorý pracuje už desať rokov. Podarilo sa nám presvedčiť niektorých hackerov, ktorí pracovali pre zlo, aby teraz pracovali pre dobro."

Jednou zo staníc, na ktoré chcel počas svojho prejavu upozorniť, bola MagicTV, ktorá podľa neho pôsobí v Latinskej Amerike a okrem iného vysiela zápasy španielskej ligy bez toho, aby na to mala práva: "Magic TV inzeruje na autobusových zastávkach. Sú to skutoční piráti a ja som ich technologicky lokalizoval. Vysielajú veľa obsahu za 10 dolárov, dokonca aj Netflix. Nikdy som nič podobné nevidel. Uvidíme, či sa nám podarí dostať tohto človeka do väzenia."

Podľa šéfa La Ligy je dôležité, že v pirátskom prenose sú zápasy každým dňom kvalitnejšie. Javier Tebas chcel tiež zdôrazniť jednoduchosť prístupu k nelegálnemu obsahu: "Na Telegrame a Discorde existujú skupiny 50 alebo 60 tisíc ľudí s odkazmi na sledovanie nelegálneho obsahu. V Španielsku sa chystali zakázať Telegram za pirátstvo, ale sudca, ktorý to chcel urobiť, nakoniec ustúpil. Telegram a Discord poskytujú množstvo informácií o tom, ako tento obsah získať. Pozrieme sa aj do Meta, pretože sa to deje aj v aplikácii WhatsApp, ale tá pri objasňovaní tejto záležitosti nespolupracuje."

Pri úvahách o možnom scenári mal Tebas jasno: "Dúfam, pretože máme technológiu, ktorá nám umožňuje vedieť o všetkom, čo sa pirátsky získava, a keď sa objavia nové spôsoby hackingu. Veľa investujeme do technológií a ak to bude potrebné, zaútočíme. Zatiaľ neprekračujeme hranice, aby sme to neboli my, kto skončí vo väzení namiesto pirátov. Prichádzame o miliardy eur, mnohí z týchto pirátov na to doplatia."

Na záver Tebas povedal o akciách, ktoré sa už uskutočňujú mimo Španielska: "Spolu s vládou Spojených arabských emirátov otvoríme v tejto krajine laboratórium. Z ich strany existuje politická vôľa viesť skutočný boj proti pirátstvu. Prijímajú tam legislatívu rýchlejšie ako kdekoľvek inde. Zistili, že na jej potlačenie je potrebná technológia."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-04-06 09:31:00
🏴‍☠️😎
2024-04-06 09:43:51
Koľký sa už takto márne snažili a dosiahli maximálne to, že sa pirátstvo ešte rozšírilo :D Len tak ďalej!