Ivan Rakitić sa objavil na kanáli Gerarda Romera. Chorvát, ktorý v súčasnosti hrá za Al-Shabab a je bývalým hráčom Barcelony či Sevilly, hovoril o svojom pohľade na zápas Barcelony s PSG, o pamätných prehrách pod vedením Ernesta Valverdeho a tiež sa podelil o svoj názor na Xaviho

Sledovali ste zápas Barcelony proti PSG, ako ho hodnotíte?

"V prvom rade si myslím, že Barça hrala výborne. Všetci sme boli trochu ohromení a chceli sme viac. A nehovorím len o výsledku, ale aj o tom, ako zápas odohrali. Spôsob, akým k nemu pristúpili, bol veľkolepý. Dúfajme, že Barça postúpi ďalej. Najviac sa mi páčilo, že dokázali brániť. Pretože to nie je len o útočení, ale aj o bránení a o tom, ako sa vedieť postaviť. Keď sa nebojíte, keď súper útočí, stávate sa silnejší. Je to veľmi dôležité víťazstvo aj preto, ako bolo dosiahnuté."

Ako by ste vysvetlili také zlepšenie v tíme, odkedy Xavi oznámil svoj odchod? Má to niečo spoločné so zraneniami?

"Je to niečo podobné, čo sa mi stalo v Seville. Keď sa jeden hráč vráti po zranení, dvaja vypadnú a nikdy nemáte k dispozícii kompletný káder, ale to nie je výhovorka, to je realita. Xavi má niekoľko hráčov z druhého tímu a sú to futbalisti s veľkým talentom. A myslím si, že tieto deti necítia pred zápasom v Lige majstrov alebo v lige žiadny tlak. Užívajú si to a tak by to malo byť. Pamätám si, keď som prišiel do Barcelony a v jednom z našich prvých zápasov sme vyhrali 6:0 nad Granadou. Prvá otázka na konferencii bola: "Prečo ste boli takí dobrí?" Vtedy začnete chápať, čo Barça znamená. Nie je to ako v iných tímoch. Preto si títo mladí hráči musia užívať hru a napredovať. "

Čo si myslíte, ako vidíte takýto vstup Paua Cubarsího do obrany Barçy?

"Ako som povedal. Neprekvapuje ma ani to, že dostal pozvánku do národného tímu. Nesmú zabúdať na to, aby si hru užívali, a my musíme mať radosť z toho, že hrajú, a pritom sa im musí stále dariť a rozvíjať sa. Nemôžete ich jeden deň po dobrom zápase nazvať najlepšími a o tri dni neskôr, keď hrajú horšie, povedať, že sú slabí. To im nepomôže, musia si hru užívať."

Ako si spomínate na odvetu proti PSG v roku 2017?

"Toto sú momenty, ktoré si pamätáte. Každý hovorí o tituloch a tak ďalej, ale potom vám to zostane ako spomienka. Po tomto výkone sme však cítili, že sme oveľa silnejší a lepší, že hráme horšie a "rozdávame" zápasy. Cítili sme sa príliš sebavedomo, ale bolo to šialenstvo a myslím si, že to zostane na dlhé roky nielen u fanúšikov Barçy. Je to najväčší zápas v celej histórii Ligy majstrov. "

Vaša najlepšia spomienka na pôsobenie v Barçe?

"Je to veľmi jednoduché, narodila sa mi dcéra. Je známe, že do Barçy prichádzate hrať futbal, rozdávať radosť fanúšikom, ale niekedy zabudnete na všetko, čo sa deje okolo vás, mimo futbalu. Užil som si veľa vecí na ihrisku aj mimo neho, ale narodenie mojej dcéry je na prvom mieste."

Čo si myslíte o tom, čo sa v Barçe vštepuje? Celé to prostredie, že nejde len o víťazstvo, ale aj o spôsob hry, je pre vás pochopenie tohto niečoho ťažké, keď ste prišli do Barçy?

"Keď prídete do klubu, nie je dôležité, kto ste. Dôležité je, že musíte pochopiť, že klub má určitú jasnú filozofiu. Pre mňa bolo jasné, že sa budem snažiť dať zo seba všetko. Myslím si, že môj futbal a spôsob hry bol úplne iný ako napríklad v Seville. Najdôležitejšie je pochopiť, že musíte dať zo seba všetko, čo môžete."

Je to, čo ste spomínali, že ste sa cítili príliš sebavedomí, príliš presvedčení o vlastných silách, bolelo to potom viac po porážkach v Európe?

"Myslím, že o niekoľko rokov neskôr sme všetci múdrejší. Myslím si, že keby sme vrátili čas, mali by sme o dve alebo tri Ligy majstrov viac. Ale nemôžete sa vrátiť do tých nocí a kliknúť na tlačidlo "Teraz to bude takto". Všetko zostáva v rukách toho, kto je na vrchole [Boha]. Prvá sezóna [pod Ernestom Valverdem] sa pre nás vyvíjala veľmi dobre, ale trochu sme poľavili, keď prišlo na detaily. Keby sme mohli vrátiť čas, urobili by sme tieto veci inak. Je normálne, že napríklad zápas trinásteho kola LaLigy nehráme ako štvrťfinále Ligy majstrov. Pre mňa je najbolestivejší zápas vonku proti Rímu. Darovali sme im ho, to je všetko. Samozrejme, je to aj ich snaha. Nakoniec sa dá povedať, že toto je futbal. Keď nehráte na 100%, môžu sa stať takéto veci. [...] Nebolo to o fyzickej príprave, celú sezónu sme boli pripravení rovnako. Je to o hlave, mentalite, niečo nám chýbalo. Sú to detaily, ale to sa už nedá zmeniť. Veľa vecí sme urobili efektne a mohli sme z toho vyťažiť viac."

Myslíte si, že Xavi zostane a je najlepšou voľbou pre Barçu?

"Myslím si, že neexistuje človek, ktorý by klubu rozumel lepšie ako Xavi. Prevzal mužstvo v ťažkej chvíli, keď sa v tíme udialo veľa zmien a keď sa situácia okolo klubu zmenila. Fanúšikovia Barçy by chceli, aby sa rozhodnutia urobili práve teraz. Pred tromi alebo štyrmi týždňami bolo všetko slabé a po zápase s PSG už vyhrávajú s každým 10:0. Pre mňa neexistuje lepší človek na toto miesto ako Xavi a podporujem ho. "

A Sergi Roberto môže pre Barçu zdvihnúť šiestu trofej Ligy majstrov!

"Dúfajme, že to tak bude! A nech sa mu podarí predĺžiť zmluvu."

zdroj: gerard romero
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2024-04-13 21:01:32
Presne tak. Toto ľutujem aj ja. Celé to MSN, hoc po odchode Xaviho, ale Busi, Iniesta tam ešte boli. Minimálne 2 LM po 2015 mali ešte byť naše. Ten tým sme tam mali špičkový na titul v LM do 2020 v podstate.