Otázka Xaviho zotrvania v Barcelone je spojená s mnohými nejasnosťami. Ešte včera sa objavili správy, že tréner je bližšie k odchodu z klubu, ale nakoniec zostane. Niektoré médiá sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že Joan Laporta už mal Xaviho odchod z Blaugranas dohodnutý s vedením, no nakoniec padlo iné rozhodnutie.

Takýto scenár načrtol Jordi Baste z RAC1, ktorý sa domnieva, že vedenie už prijalo rozhodnutie o ukončení spolupráce s Xavim. Možno pripomenúť, že novinári katalánskeho denníka Sport veľa písali o tom, že toto vedenie sa prikláňa k zmene trénera. Možno mali vo vedení nejaký kontakt, ktorý však nebol zapojený do rozhovorov Xaviho s Decom a v dome Joana Laportu. Katalánsky denník mal totiž nedávno prístup k údajnému vyjadreniu Florentina Péreza počas stretnutia riadiacich orgánov Barcelony a Realu, ako aj k informáciám o vyhlásení prezidenta v súvislosti s neuznaným gólom Lamineho Yamala v El Clásicu.

Keď sa vrátime k Basteovi, ten uviedol, že Laporta mal ešte včera tvrdiť, že tréner po skončení sezóny odíde, pričom ho v tom podporilo celé vedenie. Novinár hodnotí následné udalosti slovami: "V dome prezidenta bol mandát vedenia vyhodený do vzduchu." Ak by sa použila táto interpretácia, vyzeralo by to tak, že Laporta urobil rozhodnutie sám, možno len v najbližšom okolí. Nebolo by to prekvapujúce, keďže ide o prezidentov štýl riadenia.

Podľa Basteho musel Laporta zdôvodniť zmenu svojho rozhodnutia Xaviho požiadavkami na peniaze za zostávajúci rok jeho zmluvy. Túto informáciu však treba brať s nadhľadom a nie ako samozrejmosť, a trénerovo okolie to samozrejme popiera. V každom prípade členovia vedenia pristupovali k mediálnemu predstaveniu zorganizovanému v Laportovom dome s nedôverou. Baste sa domnieva, že radikálna zmena v zámeroch klubu by mohla vyvolať krízu vo vedení a je možné, že niektorí jeho členovia po nerešpektovaní schváleného dokonca odstúpia.

Tejto rade sa nepáčilo ani vyhlásenie Rafu Yusteho o jednomyseľnosti vo vedení, pričom bližšie k pravde majú byť slová prezidentovho poradcu Enrica Masipa (podľa niektorých správ nemal byť za zotrvanie Xaviho): "Musíme byť všetci jednotní, ale je logické a normálne, že vždy existujú rôzne názory." Novinár Ernest Folch dospel k záveru, že Xaviho zotrvanie je ďalším improvizovaným a nepresvedčivým rozhodnutím.

zdroj: RAC1 sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-04-25 11:46:33
To tu bude na dennom programe x krát
2024-04-25 15:04:46
a nemal by byť prezidentom pellegrini?