Dnes už vieme, že Xavi Hernández oficiálne zostáva trénerom FC Barcelona aj v budúcej sezóne. Pri tejto príležitosti klub zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej bol prítomný Joan Laporta a samozrejme aj Xavi Hernández.

Joan Laporta

"Dobré deň všetkým. Dnes mám tú česť oznámiť, že Xavi zostáva trénerom prvého tímu Barcelony. Vieme, že tréner v polovici sezóny vyhlásil, že odíde, ale rozprávali sme sa a vidíme túžbu pokračovať v tomto projekte, ambície, radosť a vieru. Vsadiť na stabilitu je pre projekty kľúčové. Xavi je nepopierateľný barcelonista. Všetci ho chápeme rovnako. Vidím, že vždy, keď analyzujeme zložitú situáciu, máme trénera, ktorý vždy myslí na to, čo je pre Barçu najlepšie."

"Sme uprostred tohto projektu a tento tím potrebuje referenčný bod a tým je Xavi. Som veľmi šťastný, pretože sa stalo to, čo sme chceli. Predstavenstvo jednohlasne podporilo toto rozhodnutie. Tento projekt je na polceste, ale my sme už vyhrali. V minulej sezóne sme vyhrali Superpohár a ligu, čo by som vzhľadom na okolnosti, z ktorých sme vyšli, označil za historické. Xavi má plnú dôveru vedenia, športového vedenia a, dúfam, aj fanúšikov Barçy. Sme presvedčení, že to bude víťazný projekt."

Prezident si spomenul aj na Tita Vilanovu, ktorý zomrel pred 10 rokmi: "Bol to veľmi vzácny človek v tomto klube, spomíname na neho s veľkou úctou a vždy ho máme v pamäti."

Xavi Hernández

"Dobrý deň všetkým, ďakujem, že ste prišli. Rád by som v krátkosti vysvetlil svoje motívy. Viete, že som veľký barcelonista, chcem pre klub to najlepšie. Dal som sa k dispozícii prezidentovi. Podporu som cítil aj od hráčov. Prezident a ja veríme v stabilitu klubu. Teraz vidím, že tento projekt nie je ukončený. Aj fanúšikovia mi ukázali, že chcú, aby som pokračoval a bojoval ďalej. Okrem toho cítim, že som v silnej pozícii. Predovšetkým pre dobro klubu. Sadli sme si s prezidentom a za dve-tri minúty sme si dokonale porozumeli. Myslím si, že je to najlepšie rozhodnutie. Som veľmi šťastný a vďačný."

[Marc Brau, Barca One] Čo chcete teraz povedať fanúšikom?

Xavi: "Túžba, ktorú máme, a dôvera sú vzájomné. S Decom a samozrejme s tímom panuje dobrá harmónia. Keď idem po ulici a ľudia ma povzbudzujú, núti vás to znova sa zamyslieť. Hráči ma presvedčili, že ešte nie je koniec, ale predovšetkým fanúšikovia. Vyvolali sme veľa nadšenia a je škoda, že to v posledných dňoch zostalo nepovšimnuté. Myslím si, že sme blízko k dosiahnutiu našich cieľov."

[Marta Ramon, RAC1] 2. februára ste v rozhovore pre RAC1 povedal, že iný tréner by bol prepustený. Hľadali sa alternatívy? Aké zmeny ste mali na mysli?

Joan Laporta: "Radšej nebudem konkrétne prezrádzať, aké zmeny sa urobia na zlepšenie, je to rozhodnutie zamestnancov a športovej oblasti a ja ich budem podporovať."

"Boli sme prekvapení jeho rozhodnutím, ale prijali sme Xaviho vzorec v nádeji, že ak vyhráme, prehodnotí ho. Keď sme nevyhrali, objavili sa obavy, položili sme si otázky... Včera sme však mali tento rozhovor. Do zápasu Ligy majstrov sme vstupovali s nádejou... Paríž, Neapol, úroveň hry... to v nás vyvolalo vzrušenie. Vytvoril sa plameň vzrušenia, ktorý treba udržať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Raz ste povedali, že ak nevyhráte tituly a odídete. Aké ťažké bolo urobiť toto rozhodnutie?

Xavi: "Nebolo to ľahké rozhodnutie. V januári som prezidentovi, Decovi a predstavenstvu povedal, že to bude pre klub to najlepšie. Teraz sa okolnosti zmenili. Včera sme sa o tom rozprávali veľmi priamo. Myslím si, že projekt nie je ukončený a môže byť víťazný. Som o tom presvedčený, pri všetkom tom vzrušení. Hráči tomu veria a ja som zmenil názor. Je múdre to napraviť. Je to mix dôvodov, ktoré ma držia v hre, predovšetkým dôvera prezidenta, Deca a hráčov. Nie je to otázka peňazí ani ega. Videl som dôveru všetkých."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Hovorí sa, že jedným z dôvodov, prečo zostávate v klube, je, že sa nevzdávate svojho platu za posledný rok zmluvy. Ako to komentujete?

Xavi: "Ak niekto hovorí, že som sa nechcel vzdať peňazí za posledný rok zmluvy, potom pracuje proti mne. Vždy som hovoril, že môj plat by mal ísť novému trénerovi. Ľudia, ktorí to hovoria, ma nepoznajú."

Laporta: "Xavi vždy hovoril, že sa vzdáva jedného roka svojej zmluvy. Je to inštitucionálna a športová záležitosť. Kľúčom bola stabilita. Keď išlo o peniaze, Xavi sa správal veľmi dôstojne. Nikdy sa nesprával chamtivo."

[La Vanguardia] Prezident hovoril o zmenách a úpravách... Požadujete od klubu aj nejaké zmeny? Kladiete si nejaké podmienky?

Xavi: "Som mužom konsenzu a klubu. S Decom a prezidentom si veľmi dobre rozumiem. Vždy sa budeme starať o dobro klubu. Nekládol som si žiadne podmienky."

[David Bernabeu, Sport] Keď ste sa rozhodli odísť, hovorili ste o 'prostredí' a o tom, že váš nástupca bude mať presne to isté. Premýšľali ste o tom, ako k tomu budete pristupovať teraz?

Xavi: "Rozhodol som sa pre dobro klubu. Myslel som si, že to bude v mnohých ohľadoch lepšie, ale teraz sa okolnosti zmenili. Poznám klub. Prostredie nebolo hlavným dôvodom. Stále som maximálne nadšený. Na zmenu rozhodnutia malo vplyv mnoho faktorov."

[Joan Domenech, El Periodico] Možno si pri premýšľaní o stabilite spomeniete na časy, keď ste zamestnávali Rijkaarda a Guardiolu. Je najväčšou potrebou pre budúcu sezónu zlepšiť mužstvo?

Joan Laporta: "Pokiaľ ide o druhú otázku, je to záležitosť Deca a Xaviho. Snažíme sa dosiahnuť pravidlo 1:1, aby sme mali väčšiu šancu sústrediť sa na trh. Rozprávame sa s ľuďmi v LaLige a oni oceňujú našu snahu. Pracujeme na niektorých operáciách na zavedenie pravidla 1:1 a oni urobia rozhodnutie. Zamyslel som sa však aj nad tým, že vždy, keď som sa rozhodol pre stabilitu, vždy to dopadlo dobre."

[Santi Ovalle, SER Catalunya] Na začiatku ste povedali, že predstavenstvo jednomyseľne rozhodlo, že Xavi zostane...

Joan Laporta: "Nepovedal som, že rozhodnutie predstavenstva bolo 'jednomyseľné'. Nehlasovali sme o tom. Na zasadnutí vedenia sa o ničom nehlasovalo. Po zápase na Bernabéu bolo okamžitou reakciou úplné rozhorčenie nad správaním rozhodcu. Už sme požiadali federáciu o videomateriál, pretože sme presvedčení, že to bol Lamineho gól. Vyvodíme z toho konečné dôsledky, takéto zneužitie sa nemôže stávať. Všetko nám to trvalo dva dni príprav, po ktorých som vedeniu povedal, aká je situácia s Xavim. Čakal som na stretnutie s Xavim, ktoré sa uskutočnilo narýchlo, pretože už boli spolu s Decom. Pôvodne sa malo uskutočniť dnes. Keď sa ukázalo, že Xavi chce v projekte pokračovať a že na to existujú vážne dôvody, šéfka štábu zvolala všetkých riaditeľov a tí Xavimu zablahoželali. Každý mal možnosť povedať niečo od seba. Vždy som chcel, aby Xavi pokračoval. Nechceli sme o tom príliš hovoriť, pretože sme boli v neustálom športovom boji. Musel som sa s Xavim porozprávať, aby som zistil, ako sa mu darí. Teraz je už všetko jasné. Dal mi argumenty, aby som pokračoval, a ja som o tom povedal predstavenstvu. Xavi zostáva vďaka jednomyseľnosti predstavenstva, to je fakt."

[Josep Capel, Radio Nacional] Povedali ste, že ste človek klubu a že robíte rozhodnutia pre dobro klubu... Myslíte si po troch mesiacoch, že to rozhodnutie tam bolo nesprávne?

Xavi: "Rozhodnutie bolo správne, pretože klub potreboval zmenu. Povedal som, že je to pre dobro klubu. Oznámil som to prezidentovi. Teraz je to nesprávne, pretože si myslím opak. Mladí hráči a zamestnanci mi dali svoju podporu a tiež dôveru prezidenta a Deca. To ma prinútilo znovu sa nad tým zamyslieť a mám energiu pokračovať. Zmena môjho názoru je múdra."

[Alejandro Segura, Rádio MARCA] Včera sa objavili správy o úpravách štábu... Je to pravda? Štáb je nedotknuteľný?

Xavi: "Zmeny v štábe? Ten zostane rovnaký. Myslím si, že mám veľmi oddaný a profesionálny personál, a som veľmi vďačný prezidentovi a Decovi, že na nás čakajú a počúvajú nás. Neviem, odkiaľ táto informácia pochádza, pretože v štábe nebudú žiadne úpravy."

[Albert Nadal, ARA] Veľa sa hovorí o návrate k pravidlu 1:1... Čo chýba k tomu, aby sa tak stalo?

Joan Laporta: "Momentálne nemáme súhlas La Ligy s návratom k pravidlu 1:1. Vedú sa s nimi pozitívne diskusie. Sú tri dôležité veci: vyzerá to tak, že sa budeme môcť v decembri vrátiť na Camp Nou s 60% kapacitou, ďalšou je prvý futbalový tím a ďalšou sú ostatné sekcie. Existuje niekoľko operácií s Barça Vision alebo so športovým vybavením. La Liga počíta s tým, že v tejto alebo budúcej sezóne budeme v poriadku s fair play. Momentálne sme stále v procese obnovy, čo nám neumožňuje vykonávať niektoré operácie."

[Jordi Blanco, ESPN] Stratil slogan 'prehra bude mať následky' svoju dôveryhodnosť?

Joan Laporta: "V žiadnom prípade. Samozrejme, že prehra bude mať následky, a to bude znamenať zmeny rôzneho druhu, ktoré urobíme spolu s Xavim a Decom. Napriek nedosiahnutiu cieľov sú tu pozitívne veci. Sú tu mladí hráči, ktorí sa prebojovali do prvého tímu. Projekt je neporušený, pokiaľ ide o dôveru a nadšenie. Dôjde k určitým úpravám. Ja zostávam konzistentný. Nemám v úmysle robiť radosť tým, ktorí chcú všetko prehodnocovať. O to viac v projekte, ktorý vzrušuje fanúšikov Barcelony. Konáme s pocitom zodpovednosti."

Xavi: "Môj názor na prostredie je, že bude stále kruté, ale cítim sa silný a plný túžby. Projekt ešte nie je ukončený a my zo seba vydáme to najlepšie. Ale stále to bude kruté a nepríjemné."

[Victor Malo, Culemania] Gratulujeme k tejto dohode... Chcel by som sa spýtať viac futbalovú otázku... Urobili ste si nejakú sebakritiku po dvojzápase proti PSG? Mohli sme urobiť viac pre lepšiu obranu?

Xavi: "Takticky sme boli lepší ako PSG, a to v prvom aj druhom zápase. Po tom, čo Ronald dostal červenú kartu, sme nenastúpili v najlepšej forme. Je to súčasť procesu. Je veľmi ťažké vyhrávať, vyhrávať a vyhrávať. Štáb a hráči sa veľa naučili. V budúcej sezóne budeme súťažiť lepšie."

[Agencia EFE] Povedali ste, že rozhodnutie je nezvratné... Ako je to teraz?

Xavi: "Dal som slovo prezidentovi a budem pokračovať v práci bez ohľadu na čokoľvek, jedine ak sa nerozhodnú inak. Môj záväzok je neporušený. Už sa to nestane. Dôvera, ktorú do mňa vložili, je veľkolepá a teraz je čas pracovať."

[Carlos Monfort, Jijantes] Aká je situácia s dresmi? Hovorí sa o Pume, o Nike...

Joan Laporta: "Nebudem uvádzať podrobnosti, pretože sme v procese opätovného vyjednávania. Ešte to nie je uzavreté. Prepáčte Jijantes, ale na túto otázku nemôžem odpovedať. Pracujeme na tom, aby sme mali najlepšiu zmluvu na trhu."

[Guillem Borras, Iniestazo] Aký je konečný záver po tom všetkom, čo sa stalo?

Laporta: "Musíme naďalej veriť v tento projekt v záujme barcelonismo. Zostávam pri tom, že máme výnimočného človeka so zmyslom pre culé, ktorý odovzdáva nadšenie a dôveru. Fanúšikovia Barcelony môžu byť hrdí na trénera, ktorého máme."

[Adria Ragas, El 10 del Barca] Ovplyvnilo tvoje rozhodnutie vypadnutie tímu z Ligy majstrov?

Xavi: "Mám pocit, že sa tím veľmi zlepšil. Pred dvoma rokmi sme hrali v Mníchove a naša hra nebola dosť dobrá na túto úroveň, a teraz si myslím, že sme schopní konkurovať veľkým tímom v Európe. Vypadli sme kvôli detailom. Chceme sa o to opäť pokúsiť. Bola to naša chyba. Tím sa zlepšil. Chcem pokračovať v súťaži."

[Juan Jimenez, AS] Povedali ste, že nedôjde k žiadnym personálnym zmenám, ale prezident povedal, že k nim dôjde... Chcel by som len počuť vysvetlenie...

Xavi: "Ako chápete slovo 'štáb'? Štáb je veľmi široký. Máte na mysli personál pre odbornú prípravu? V tréningovom štábe nebudú žiadne zmeny."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Čo si myslíte o kritike nielen smerom k vám, ale aj smerom k štábu?

Xavi: "Som hrdý a vďačný. Je to skvelý káder a samozrejme, musíme sa zlepšovať, ale veľa sme sa naučili."

Xavi: "Neuviedol som všetky mená. Enric Masip je tiež členom športového výboru, rovnako ako Joan Soler. V športovej oblasti panuje dôvera. Včera sme sa rozprávali veľmi prirodzene. Ak sme vo vnútri rodina, myslím si, že veci pôjdu lepšie."

Joan Laporta je skutočne veľmi nadšený z toho, že Xavi zostane v klube:

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2024-04-25 17:49:19
Roque musí oslavovať :) ... ale nie, neviem ako sa mám cítiť. Za mňa je toto asi taká zlatá stredná cesta.. úprimne nebudem čakať žiadne zázraky a dúfal som vo Flicka ale ak sa nevieme dohodnúť s ním resp. iným skúseným trénerom tak mi Xavi príde ako lepšia voľba ako tam dávať Marqueza.
2024-04-25 18:07:37
No paráda. Dle mě nebyl nikdo Top kdo by k nám teď šel a bude se čekat na další léto, kdy to asi bude jiné. Co se musí změnit je dynamika týmu, protože tam jsme opět proti PSG a Reálu zaostávají o parník.