Keď Pedri, Robert Lewandowski alebo Lamine Yamal chodia každý deň trénovať na ihrisko pomenované po Titovi Vilanovovi v Ciutat Esportiva, môže sa zdať, že ide o človeka spred mnohých rokov.  Čas plynie veľmi rýchlo a často to, čo sa nám zdá, že sa stalo akoby včera, je v skutočnosti už vzdialené. Ivan San Antonio, novinár katalánskeho denníka Sport, sa bližšie pozrel na históriu klubovej legendy a výpovede jeho najbližších.

Bolo to 25. apríla 2014, keď jedna z najlepších osôb, ktorá bola v Barcelone, odišla po prehratom dlhom boji s krvavou rakovinou. Uplynulo 10 rokov a dnes je meno Tito Vilanova symbolom ihriska, na ktorom sa deň čo deň stretávajú tí, ktorí chcú vrátiť slávne časy, keď Vilanova spolu s Pepom Guardiolom vytvorili pravdepodobne najlepšiu Barcelonu v histórii.

Neskôr, keď Guardiola oznámil svoj odchod z Barçy, Tito Vilanova prevzal funkciu trénera prvého tímu. Tito sa stal tým, kto vyhral ligu so ziskom 100 bodov. Žil v La Masii, tej, ktorá dnes chátra pred očami nového štadióna: "Spoznali sme sa tam," hovoria Jordi Roura a Aureli Altimira, blízki priatelia a súčasť trénerského štábu pod Vilanovom. Boli nerozluční.

"Pamätám si, že sme vždy snívali o tom, že raz budeme v prvom tíme, dokonca sme si rozdelili zodpovednosť. Bolo zábavné na to myslieť," hovorí Altimira. Podarilo sa im to, a hoci to trvalo krátko, bolo to dostatočne intenzívne na to, aby to bolo nezabudnuteľné. Keď Tito Vilanova prevzal Barçu, mal to vedomie, že trpí rakovinou: "Bol to veľmi silný úder," vysvetľuje Roura, ktorý pôsobil ako tréner, kým bol jeho šéf a priateľ v New Yorku. "Boli zápasy, keď sme napriek časovému posunu telefonovali a on nám hovoril, čo máme robiť," priznáva Aureli Altimira.

Boli to ťažké časy: "Pracoval celý deň ako všetci ostatní, bojoval s chorobou, neodpočíval a vždy si uvedomoval všetko, čo sa deje, hľadal to najlepšie pre Barcelonu. Bol posadnutý získaním sto bodov v lige. Všetci hráči boli s ním až do smrti a spoločne sa snažili, kým to nedosiahli."

Tito sa zapíše do histórie Barçy ako jediný tréner, ktorý hral s jedenástkou zloženou výlučne z odchovancov. Stalo sa tak 25. novembra 2012. Nikdy sa to už nezopakovalo a ťažko sa to podarí niekomu inému: "Nebolo to naschvál, keď urobil zmenu kvôli zraneniu Alvesa, povedal mi: Videl si? Hrali sme s jedenástimi odchovancami," usmieva sa Roura pri spomienke na tento zápas.

Sandro Rosell, prezident klubu, ktorý Vilanovu poveril, aby nahradil Guardiolu, ho definuje takto: "Tito bol trénerom Barcelony na 100%. Jediný, ktorý vyhral ligu so 100 bodmi v tabuľke, jediný, ktorý dokázal, aby ho hráči, socios, fanúšikovia a priatelia na 100% milovali za to, kým bol. Aj v ťažkých chvíľach uprednostňoval Barçu pred vlastnými záujmami." Sandro Rosell mal s Titom veľmi zvláštny vzťah, úplne nad rámec toho, čo zvyčajne majú prezident a tréner. Keď sa mu vrátila choroba, jeho jedinou posadnutosťou bolo Vilanovo zdravie, a preto požiadal Emiliho Sabadella, riaditeľa klubu, aby bol vždy po jeho boku, keď ho bude potrebovať: "Mal som šťastie, že si ma Tito vybral ako priateľa, aby sme si tým všetkým prešli. Stále som mu vďačný, pretože to, čo som sa naučil v smútku a boji, som si vštepil a bude to vždy so mnou," spomína Sabadell, ktorý okrem rodiny zažil boj Tita Vilanovu s rakovinou najintenzívnejšie.

Spomína si, že počas tých týždňov ho trápila len jeho rodina: manželka Montse, dcéra Carlota a syn Adria, bývalý hráč mládežníckych tímov Barçy a teraz futbalista Andorry: "Sú ľudia, ktorí vedia, čo majú robiť, ktorí sa správajú tak, ako majú, a ktorých majú ostatní radi. Bol to normálny človek, priamy, vďaka tomu ho Barcelonismo milovalo. Prvé roky sú najhoršie, chýba vám otec. Časom sa s tým zžijete a nevzdávate sa. Každý, kto zažil stratu v rodine, vie, čo to znamená. Musíte sa stať silným, zblížiť sa s rodinou, priateľmi a prekonať to," hovorí Titov syn Adria. Je to lekcia od niekoho, kto rovnako ako jeho otec prijal túto ranu a žil plnohodnotný život až do konca svojich dní, štedrý voči všetkému, čo mal rád: Barcelone, priateľom a rodine.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-04-25 19:21:13
Vzacny a velmi dobry clovek to bol...mal som ho velmi rad.....🥺