Prvá predzápasová tlačová konferencia Xaviho po oznámení jeho rozhodnutia zostať v Barcelone je za nami. Tréner okrem iného hovoril o plánovaní na budúcu sezónu. Potvrdil, že by chcel, aby Sergi Roberto predĺžil zmluvu s klubom.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Vašou stratégiou na toto leto je angažovať sa tak ako doteraz, hovoriť priamo s futbalistami, ktorí vás zaujímajú?

"Áno, to sa nezmení. Všetci sme jednotní, všetko je dohodnuté s Decom, s prezidentom, športovou komisiou, štábom... V tomto smere sa nič nezmení. Dúfame, že sa nám podarí prejsť na pravidlo 1:1, čo by nám veľmi pomohlo. Ale sústredíme sa na aktuálnu sezónu, do konca zostáva šesť zápasov a máme ciele, síce už nemáme tie hlavné z tejto sezóny, ale stále zostávajú tie na každý zápas. Na to sa sústredíme. Príde čas na plánovanie."

[Marta Ramon, RAC1] Predchádzajúce leto sa vám nepodarilo urobiť to, čo ste chceli, naplniť svoje priority. Teraz sa klub optimisticky vracia k pravidlu 1:1. Aké máte záruky, že v lete bude všetko inak a že sa vám podarí posilniť?

"Je to o dôvere, ktorú vzbudzuje Deco aj prezident, predstavenstvo, športové oddelenie... Sú veľmi optimistickí. Predchádzajúci rok nás veľmi podmienil v tom, že sme nemohli urobiť všetky plány, ktoré sme si stanovili. Očakávame, že tento rok bude optimistický v tom, čo môžeme urobiť."

[Ferran Correas, Sport] Tento týždeň sa objavila správa, že Sergi Roberto by mohol mať nejakú ponuku z iného klubu. Vy ste sa zasadzovali za to, aby kapitán predĺžil zmluvu na budúcu sezónu.

"Áno, chcem, aby predĺžil zmluvu a zostal. Je to na ňom a na klube, ktorý pozná môj postoj k Sergimu. Myslím si, že je to dôležitý futbalista, ktorý nám môže veľmi pomôcť. Od nášho príchodu to už dokázal. Uvidíme, dúfam, že predĺži zmluvu s Barcelonou."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíte si, že pri plánovaní budúcej sezóny v rozhovoroch s Decom a vedením prevládne zámer dať viac minút mladíkom, aby naďalej získavali dôveru tým, že sa na nich vsadí, alebo naopak, priviesť hráčov zvonku, aby sa tím krátkodobo posilnil? Čo prevláda vo vašej koncepcii?

"V mojom prípade výkonnosť, zásluhy súvisiace s tým, ako trénujú, ako súťažia. Podľa toho, akú majú výkonnosť, hrá jedno alebo druhé. Nezáleží mi na tom, či má niekto 35 rokov alebo 16 rokov. Ktokoľvek, koho vidia vo vnútri pripraveného, bude hrať. Vždy to tak bolo, odkedy som trénerom. Bude to závisieť od hráčov a predovšetkým od ich výkonnosti. Či sú to odchovanci, či sú mimo klubu, či sú to veteráni, alebo mladí."

[Patricia Dominguez, Barça One] Zajtra nás čaká dôležitý zápas proti Valencii Rubena Baraja. Ako je na tom šatňa a ako budeme čeliť tomuto stretnutiu?

"Sme na tom dobre. Naším cieľom je skončiť na druhom mieste. Minimálny cieľ, postup do Ligy majstrov, je po prehre Athletic o krok bližšie. Chceme druhé miesto, aby sme sa kvalifikovali do Superpohára. A to sa dosiahne zajtrajším ziskom troch bodov. Valencia je súper, ktorý má veľké zásluhy. Baraja odvádza mimoriadnu prácu. Za túto prácu s mladými hráčmi, odchovancami, mu patrí veľké uznanie. Sú odvážni. Sú dynamickým tímom, rýchlym smerom dopredu, majú hráčov, ktorí hrajú skvelý protiútok, veľmi priamočiary futbal, sú veľmi dobre súťaživí. Je to ťažký súper, ale hráme doma a očakávame, že získame tri body."

[Francesc Latorre, TV3] Podporujete hosťovanie Vitora Roqueho?

"Ešte sme o ničom nerozhodli, pretože do konca sezóny zostáva šesť zápasov. Sadneme si s Decom, prezidentom, so všetkými, aby sme sa dohodli, čo je pre každého futbalistu najlepšie. Ešte sme sa absolútne nerozhodli."

[Adria Albets, Cadena SER] Julio Tous a Raúl Martínez sa pripoja k vášmu kádru? Je to reakcia na požiadavky klubu na zlepšenie tréningov alebo fyzickej prípravy?

"Pokiaľ ide o Julia Tousa, zatiaľ sa nedá nič povedať. Raúl Martínez so mnou spolupracuje už dva roky, odkedy som sem prišiel ako tréner. Je to človek, ktorý sa teší maximálnej dôvere. Napriek tomu, že je externým zamestnancom, je vždy pripravený nám pomôcť, keď to potrebujeme. Momentálne nie je nič rozhodnuté, plánovanie prebehne až po sezóne."

[German García, Radio Nacional] Girona nedávno prerušila zlú sériu víťazstvom vonku proti Las Palmas. Ten bude v súčasnosti nepochybne ich najnebezpečnejším súperom. Mohol by to byť teraz najdôležitejší zápas zvyšku sezóny?

"Nie, najdôležitejší zápas je až zajtra. Sú to veľmi dôležité tri body a potom budeme myslieť na Gironu. Áno, je to priamy súper, povedal som to už pri prvom stretnutí, vnímame ich ako veľmi silného súpera, podobne aj Atlético. Teraz Athletic stratil body. Jedným z minimálnych cieľov je postup do Ligy majstrov a druhým zaujímavým cieľom je získať druhé miesto, aby sme mohli budúci rok bojovať o Superpohár."

[Helena Condis, COPE] Po tom, ako ste oznámili, že zostávate, ste povedali, že ste mali jeden z najlepších tréningov v sezóne. Ako sa cítite po tom, čo sa to stalo? Cítiš sa viac motivovaný a nabudený? A predovšetkým - ako hodnotíte tím, pretože tituly vám utiekli... Ako motivujete tím v tomto závere sezóny?

"No, trénovali sme veľmi dobre. Úplne úprimne - tím vnímam ako veľmi sústredený. Mali sme čas viac trénovať. Hráčom sa darí veľmi dobre. Chcú zajtra vyhrať, ukončiť sezónu dobre, s dobrými pocitmi. To je hlavný cieľ. Tím vidím veľmi dobre, a čo sa týka mňa, cítim sa nadšený a vzrušený, že zostávam aj ďalší rok. S plnou silou a energiou sa pripravovať aj na ďalšiu sezónu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Tento týždeň sa písalo, že Pedri netrénuje s tímom. Ako sa mu darí?

"No, zajtra bude k dispozícii. Nomináciu dáme zajtra, ale v podstate bude na nej určite, aby pomohol tímu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Obávate sa, že by hráči mohli poľaviť a nedosiahnuť na veľkú cenu? Že intenzita bude nižšia kvôli boju o 'minimálne ciele', ako to nazývate?

"Nie, myslím si opak. Pretože sme si nesplnili domáce úlohy, musíme nechať na ihrisku viac, dať niečo navyše. Musíme situáciu nejako zvrátiť, dokončiť sezónu dobrým spôsobom, s dobrými dojmami. Máme cieľ byť druhí v tabuľke, hráme o možnosť bojovať o trofej v budúcej sezóne."

Na začiatok vám gratulujem k zotrvaniu v klube aj na ďalšiu sezónu. Viem si predstaviť, že čoskoro začnete plánovať nadchádzajúcu sezónu z hľadiska spoluprác, predsezónnej prípravy atď. Keď vieme, že v lete sa veľa hráčov chystá na Majstrovstvá Európy, Copa América, Olympijské hry, podmieňuje vás to ako trénera, že letná predsezónna príprava bude dosť náročná, keď viete, že pred budúcou sezónou budete mať všetkých hráčov pohromade pomerne neskoro?

"Áno, ale počítali sme, že ich budeme mať najneskôr do konca júla, začiatku augusta. Takže máme čas na prípravu. Myslím, že liga sa začne až 17., 18. augusta, keď sa pozerám na plánovaný kalendár. Takže budeme mať čas na prípravu. Samozrejme, veľmi dobre si uvedomujeme, že sú tu hráči, ktorí sa chystajú na Euro, Copa América, olympijské hry a tak ďalej. Áno, bude to intenzívne leto."

[Juli Claramunt, Jijantes] Trochu odbočím od reality mužského tímu a mám otázku o ženskom tíme. Ako hodnotíte jeho účasť v štyroch z piatich finále ženskej Ligy majstrov a sledovali ste včerajší zápas?

"Áno, a dobre, opäť dokázali, že v ženskom futbale sú najlepšie na svete. Urobiť obrat v zápase tohto typu, tejto náročnosti, nebolo jednoduché ani ľahké, ale sú v ďalšom finále a v tomto zmysle som veľmi hrdý na prácu, ktorú ženský tím odviedol. No gratulujem im a dúfam, že toto finále vyhrajú."

[Anais Marti, La Vanguardia] Odkiaľ pochádza rozhodnutie posilniť oblasť fyzickej prípravy? Myslíte si, že v tejto sezóne niečo chýbalo a bola to vaša iniciatíva, iniciatíva klubu alebo spoločný konsenzus?

"Nie, nepovedal by som, že áno. Už som povedal, že Raúl Martínez s nami pracoval od prvého dňa, keď som sem prišiel ako tréner. Posily oznámime, keď budú nejaké novinky, ale v podstate sme neurobili žiadne doplnenie ani žiadne zmeny v oblasti fyzickej prípravy, ani v oblasti trénerstva, ani v oblasti fyzioterapeutov, ani v žiadnej inej oblasti. Inými slovami, sústredíme sa na to, čo nám zostalo, a keď budú nejaké zmeny, oznámime ich."

[Marcelo Bechler, TNT Sports Brasil] Chcel by som sa spýtať na Vitora Roqueho. Odkedy nastúpil, odohral 310 minút, teda menej ako štyri celé zápasy. Je to to, čo ste od neho očakávali? Je možné, že bude mať v budúcej sezóne viac príležitostí hrať mimo klubu?

"Ako som povedal vášmu kolegovi, na konci sezóny sa rozhodneme, čo bude pre každého hráča najlepšie. Nie je ľahké prísť z inej ligy, z Brazílie, adaptovať sa tu vo veku 18/19 rokov, nie je ľahké presadiť sa v Barcelone, najmä v takom mladom veku. Preto potrebuje čas, adaptáciu, potrebuje viac minút, možno potrebuje viac sebadôvery. Ale je to hráč, ktorý je podľa mňa časom schopný hrať za Barcelonu. Takže potrebuje dôveru. Potrebuje dôveru, potrebuje hrať a na konci sezóny sa rozhodneme."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Minule ste na tlačovej konferencii hovorili o tíme vo výstavbe. Hovorili ste v rozhovoroch s prezidentom Laportom a Decom o hráčoch, ktorí nemôžu prestúpiť? Prípad Lamine Yamal, prípad Araujo, na ktorých prišli ponuky, boli ste upozornení, že existuje možnosť dostať veľmi dobrú ponuku na určitého hráča?

"Nie, nehovorili sme o tom. Hovorili sme o tom, že situácia v klube do istej miery ovplyvní plánovanie budúcej sezóny. V prvom rade musíme vedieť, ako sme na tom ekonomicky, čo môžeme urobiť s otázkou fair play, máme prakticky rovnaké podmienky ako vlani. Dúfam, že sa nám podarí dosiahnuť pravidlo 1:1, a to postupne, ale teraz sa tešíme na zostávajúce zápasy a predovšetkým na súťaž o druhé miesto."

[Joan Domenech, El Periódico] Teraz, keď do konca sezóny zostáva šesť zápasov a je jasné, že zostanete trénerom, budú hráči na konci sezóny testovaní? Alebo už máte v hlave, kto zostane a kto nie, čo posilniť a čo nie?

"Všeobecne povedané, diagnóza je už takmer stanovená, ale je pravda, že sú to veľmi dôležité zápasy a že hráči môžu v tejto časti sezóny veľmi pomôcť, takže logicky to budeme brať do úvahy."

[Laia Cervello, The Athletic] Od vášho rozhodnutia a rozhodnutia vedenia uplynulo niekoľko dní. Cítite sa slobodný? Mali ste čas premýšľať o plánovaní na ďalšiu sezónu? Ako ste sa cítili v posledných dňoch?

"Už som povedal, že sa teším, mám veľa entuziazmu, energie a veľa síl pokračovať. Už teraz sa pripravujeme a analyzujeme, čo sa nám stalo, robíme si diagnózu, aby sme sa do budúcej sezóny dokázali zlepšiť, aby sme boli schopní súťažiť čo najlepšie. S najväčším nadšením sa pripravujeme na to, čo zostáva do konca sezóny, aby sme ju ukončili v dobrej nálade a predovšetkým dosiahli druhé miesto, čo je teraz hlavný cieľ, a s nádejou sa veľmi dobre pripravili na nadchádzajúcu sezónu."

[Cristina Navarro, Radio Marca] Xavi, pri sledovaní tlačovej konferencie a pri pohľade na týždeň sa zdá, že sa pozornosť presunula zo športových záležitostí na budúcnosť a plánovanie. Neobávate sa, že tento cieľ skončiť na druhom mieste bude zabudnutý okolím?

"Áno, ale prostredie nemôžem ovplyvniť. V konečnom dôsledku to, čo mám pod kontrolou, sú hráči, môj štáb a môžem hovoriť aj s Decom, s prezidentom. Sústredíme sa na to, aby sme sa zajtra posunuli na druhé miesto. Valencia je ťažký súper, agresívny súper, a vy sa ma na ňu nepýtate veľa otázok. Sme sústredení, analyzovali sme ich. Robia všetko veľmi dobre. Myslím si, že majú fantastického trénera, ktorý pozná svoj domov, Valenciu, je tam legendou a robí veci dobre. Myslím si, že ich hra do veľkej miery závisí od Baraja. Hrá aj s mladými hráčmi, ktorí majú energiu, vášeň, a to je to, čo nás dnes trápi, nie plánovanie na budúcu sezónu."

[Fran Ruben, Televisión Española] Frenkie mal v tejto sezóne tri vážne zranenia. Ako sa vyrovnávate s týmto novým zranením a nakoľko je pre vás Frenkie dôležitý pre udržateľnosť projektu?

"Je to pre mňa zásadný hráč. Už som to povedal, [zranenie] na tom absolútne nič nemení. Pre mňa je to veľmi, veľmi dôležitý hráč. Veľmi dôležitý. A áno, mal smolu na tri zranenia, ktoré sa bežne nestávajú, navyše v tom istom členku, toto je trochu iné, ale sú to tri zranenia členku, ktoré trochu poznačili jeho sezónu, a je to škoda, pretože pred týmito zraneniami bol na veľmi vysokej úrovni."

 

 

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.