Po nejasnostiach ohľadom možnej dohody so spoločnosťou Puma alebo vytvorenia súkromnej značky sa Barcelona nakoniec dohodla so spoločnosťou Nike, čo bude čoskoro oficiálne oznámené. Očakáva sa, že dohoda, ktorá bude platiť nasledujúcich 10 rokov, poskytne klubu ročne približne 120 miliónov eur, čo je suma, ktorú dostáva Real Madrid od spoločnosti Adidas.

Podľa rôznych zdrojov Nike platí klubu podľa súčasnej zmluvy 105 miliónov eur, takže klub by mal dostať približne o 15 miliónov eur viac. Navyše by Barça za novú zmluvu dostala bonus 100 miliónov eur, čím by sa priblížila k návratu k pravidlu 1:1.

Podľa Football Benchmark patrí najziskovejší dres na svete Realu Madrid, ktorý madridskému klubu vyniesol približne 200 miliónov eur. Túto sumu tvorí okrem iného 70 miliónov od leteckej spoločnosti Emirates, čo je rovnaká suma, akú Barça dostáva na základe zmluvy so Spotify. Ak by teda Katalánci skutočne dostávali 120 miliónov ročne od spoločnosti Nike, vyrovnali by sa Los Blancos, čo sa týka príjmov získaných z dresov.  Samozrejme, kluby dostávajú menšie sumy aj od iných sponzorov, ako napríklad HP v prípade Realu Madrid, takže v konečnom dôsledku sa zisky budú mierne líšiť.

Za španielskymi gigantmi sú kluby Premier League. Očakáva sa, že Arsenal aj Manchester United dostanú od výrobcov dresov približne 88 miliónov eur ročne. Oba tímy sú spojené so spoločnosťou Adidas, ktorá bojuje so spoločnosťou Nike o vedúce postavenie na trhu. To ukazuje, aké dôležité bolo pre amerického giganta udržať FC Barcelona vo svojom portfóliu. Strata najväčšieho partnera vo svete futbalu v prospech spoločnosti Puma by bola pre Nike obrovskou imidžovou ranou. Všetko nasvedčuje tomu, že dlhá telenovela týkajúca sa výberu sponzora sa pre katalánsky klub skončí veľmi priaznivo.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-05-04 08:18:40
My sa im vyrovnáme, ale Realu končí zmluva s Adidas skôr ako nám ta nová s Nike o 10 rokov. Real si potom vyjedná ešte lepšie podmienky. Možno trebalo vyjednať aspoň 130 mega.
paprik Premium
2024-05-04 09:19:10
Keby sa toto podarilo,tak by to bola bomba. Hlavne ten podpisovy bonus nám helfne neskutočne.