Xavi na tlačovej konferencii po zápase s Gironou vyhlásil, že toto stretnutie nevyvolá v klube ďalšiu diskusiu o jeho budúcnosti. Zároveň priznal, že Barcelona bola v štyroch dueloch proti Míchelovmu tímu a Realu Madrid lepšia. Nižšie uvádzame úplný prepis rozhovoru trénera s novinármi.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Ako si vysvetľujete fakt, že poslednú polhodinu bolo mužstvo tak dole, že nebol ani jeden moment, kedy by sa mohlo vrátiť do zápasu. Znepokojuje vás to?

"Som naozaj veľmi smutný a sklamaný. V jednom zápase sme ukázali dve strany mince. Dominovali sme nad Gironou, čo je ťažké. Vo svojej hre majú veľa aspektov, ktoré sme do 60. minúty minimalizovali. Tento rok nás zabíja nedostatočná efektivita, neviem, koľko situácií sme mali, pretože som nevidel štatistiky. Ľahko sa dostávame do pokutového územia, chýba nám rozhodovanie, rozhodnosť. To, čo sme potom predviedli, sa nehodí na hráčov na tejto úrovni a do klubu. Musíme sa zlepšiť najmä v mentálnej rovine, pretože každý úder nás stojí príliš veľa. Dnes je to ťažké, ale do konca zostávajú štyri zápasy. Musíme sa veľmi zlepšiť. Zápasy pripravujeme veľmi dobre, dominujeme v nich, vytvárame si veľa príležitostí na zmenu skóre a strelíme oveľa viac gólov, ale nakoniec dávame súperom darčeky."

[Marta Ramon, RAC1] Rovnaký výsledok sa zrodil aj v prvom zápase proti Girone. Ktorý z nich ťa bolel viac, ktorý ťa viac sklamal?

"Prvé stretnutie bolo vyrovnanejšie, ale dnes sme dominovali. Hodinu sme hrali veľmi dobre, bohužiaľ, potom sme už neurobili nič, aby sme zápas otočili. Nechali sme ich streliť tri góly, boli to naše chyby."

[Adria Albets, Cadena SER] Váš cieľ, ktorým je druhé miesto v tabuľke, už nezávisí od vás. Na tvári prezidenta ste dnes mohli vidieť obavy. Mohlo by to znovu otvoriť debatu o vašej budúcnosti?

"Nie, nie, nie. Neotvorí ju to. Neotvorí."

[Helena Condis, Cadena Cope] Myslíte si, že dominovať hodinu v zápase a potom ho odovzdať je neprijateľné?

"Samozrejme, že je. Okrem toho je tu aj mentálny aspekt, otázka lepšieho súperenia. Závisí to od individuálnych chýb, od toho, či hráčom dodáme viac sebadôvery. Snažíme sa veľmi dobre pripraviť na zápasy tým, že ukazujeme určité situácie s hrubými chybami, ktoré sa v tejto sezóne stali. Myslím si, že to vystihuje všetko. To, čo sme urobili v hodine tohto zápasu, bolo skvelé. Posledných 30 minút sme nehrali na úrovni, aké je vyžadovaná od futbalistu Barcelony."

[Alejandro Segura, Marca] Je mentálny aspekt to hlavné, čo treba zlepšiť pred nadchádzajúcou sezónou?

"Je veľa vecí, ktoré treba zlepšiť. Lepšie súperenie, keď máte zápas vo svojich rukách. V tejto sezóne sme to zažili mnohokrát. Štyri zápasy proti dvom súperom, ktorí sú teraz pred nami, sme v nich boli lepší, ale na výsledkoch to nevidno. Z tohto dôvodu sú to naše chyby. Zápasy máme pod kontrolou, dva proti Realu, dva proti Girone a tie nám unikajú. Prehrávame všetky štyri, takže je čo zlepšovať."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ste si vedomí, že vedenie Barçy je naštvané, okrem sklamania, keď hovoríme, o konci sezóny, okolnosťami a spôsobom, akým sa to stalo?

"Ja som prvý, kto je nahnevaný. Nad tým, že som tréner, som culé. Som spojený s týmto erbom a som neskutočne naštvaný. Veľmi smutný a nasratý, ale musíme ísť ďalej. Robíme chyby, ktoré treba napraviť a zredukovať. To vystihuje túto sezónu."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Hovorili ste o nezrelosti, chápem to ako nezrelosť niektorých hráčov. Mali ste na mysli niekoho konkrétneho, pretože máte hráčov ako Gündoğan, Lewandowski, ktorí sú veľmi skúsení?

"Ide napríklad o nedostatočnú efektivitu, keď sa už dostaneme do pokutového územia. Sú tam situácie traja na dvoch, traja na troch, dvaja na jedného a finálna prihrávka musí byť presná a v našom pokutovom území padli posledné dva góly po neefektívnych nábehoch."

Girona si dnes víťazstvom zabezpečila postup do budúcoročnej Ligy majstrov. Chcel by som vás požiadať o komentár a tiež sa opýtať na Érica Garcíu.

"Je to futbalista, ktorý má všetko na to, aby sa stal hráčom Barcelony. Okolnosti ho prinútili hrať za Gironu. Gratulujem im, je to historická sezóna pre nich, pre Míchela, pre vedenie klubu. Odviedli skvelú prácu a hrali veľmi dobrý futbal."

[Jordi Blanco, ESPN] V mnohých zápasoch ste hovorili o hrubých chybách. Nemáte pocit, že sa vaše posolstvo nedostáva dobre do šatne, ku všetkým hráčom, ako by malo? Posledná polhodina zápasu to dokonale ukazuje.

"Nie, absolútne. Moje slová sa dostávajú ďalej. V prvej hodine každý robil to, čo mal. Nedostatok koncentrácie a chyby nám vystavujú účet za celú sezónu. Toto treba napraviť a minimalizovať, nič viac nemôžem povedať."

[Albert Hernández, Televisión Española] Čo by ste odkázali fanúšikom po tom, čo vás Girona predbehla v boji o druhé miesto? A ako hodnotíte skutočnosť, že Real Madrid sa už stal španielskym majstrom? Myslíte si, že sú spravodlivým majstrom?

"Áno, boli to oni, kto získal najviac bodov a gratulujem Realu Madrid. Fanúšikom môžeme povedať, že v zostávajúcich štyroch zápasoch dáme zo seba všetko. A že v budúcej sezóne môžu byť hrdí na tím a my môžeme lepšie konkurovať v boji o tituly."

[Jordi Gil, Sport] V mnohých prípadoch hovoríme o tom, že história sa opakuje. Neviem, či to vedie k záveru, že by možno mali nastať hlbšie zmeny v kádri tímu?

"Po skončení sezóny sa s Decom a prezidentom porozprávame o tom, čo môžeme urobiť ako prvé, a potom o tom, čo chceme urobiť."

[Laia Cervello, The Athletic] Do akej miery mohlo zohrať úlohu neuveriteľné sebavedomie Girony počas celej sezóny?

"Majú veľké sebavedomie, Portov gól bol neuveriteľný. Kontroloval loptu a odvážil sa vystreliť spoza pokutového územia, čo mu vyšlo dokonale. My sme im to však dovolili, mali sme hru pod kontrolou a góly, ktoré Girona strelila, padli po našich chybách."

zdroj: YT: The Culer
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

18 komentáre
2024-05-05 07:28:39
Vysvětlí mu někdo,že v zápase kde prohraje o 2 góly prostě lepší nebyli?Zbytečně se těmi komentáři zesměšňuje
2024-05-05 07:45:35
Boli lepší 60 m9n ,ale práve vtedy začali odchádzať a bolo treba striedať,mal prísť Rapha,Vitor,Felix....