Kandidát na prezidenta FC Barcelona v roku 2021 Victor Font zverejnil otvorený list prezidentovi Joanovi Laportovi, v ktorom ho žiada, aby spolu s vedením podal demisiu. Nižšie uvádzame úplný preklad listu:

"Vážený pán prezident,

píšem Vám kvôli hlbokým obavám, ktoré mnohí socios pociťujú v súvislosti s ekonomickým, sociálnym a inštitucionálnym pokrokom Barçy, teda v oblastiach, ktoré musia dobre fungovať, ak chceme, aby nás sprevádzal športový úspech. Nedávno som sa s našimi socios podelil o svoju diagnózu situácie v liste, ktorý prikladám k tomuto dokumentu.

Len v posledných dňoch sa objavili tri nové symptómy, ktoré zvyšujú dojem zlého hospodárenia: správy zverejnené v médiách o porušení etického kódexu klubu v súvislosti s úhradou výdavkov za osobné záruky riaditeľov zo strany dodávateľa, správy o možnom konflikte záujmov športového riaditeľa a jeho práce ako zástupcu hráčov a katastrofálne riadenie výmeny (alebo nie) Xaviho Hernándeza na poste trénera nášho prvého tímu.

Okrem toho sa musí v najbližších týždňoch uzavrieť sezóna 2023/24 a účtovná situácia naďalej prináša prevádzkové straty. Rovnako zostáva veľmi málo času na nájdenie skutočného investora, ktorý by schválil fiktívny predaj 49% akcií Barça Studios a ktorý by bol ochotný akceptovať ocenenie na 400 miliónov eur, čo je nereálna suma, oveľa vyššia, než akú je ochotný zaplatiť trh.

Vzhľadom na túto situáciu by som ako zástupca tisícov socios, ktorí mi v posledných voľbách dali svoju dôveru, chcel na vás ako na prezidenta a na vaše vedenie obrátiť s nasledujúcou žiadosťou:

- Aby klub zostal transparentný vo všetkých záležitostiach, ktoré negatívne ovplyvňujú jeho obraz a povesť, ako ste sľúbili na začiatku svojho funkčného obdobia. Najmä v otázke záruky, ktorá znamená porušenie etického kódexu inštitúcie a možný konflikt záujmov športového riaditeľa.

- Aby sa v najbližších týždňoch zabránilo akýmkoľvek pochybným operáciám, ktoré by mohli viesť k 'úniku' Barça Studios, predaju nových aktív (strategickí hráči) a/alebo prísľubu ďalších budúcich príjmov (nová zmluva s Nike), a to len s cieľom vyrovnať účty a zakryť ekonomickú realitu, ktorá nebola napravená.

- Musíme si raz a navždy uvedomiť, kde sa nachádzame, a prebudovať inštitúciu od základov. Situácia je kritická a na jej zmenu potrebujeme maximálnu profesionalitu a skúsenosti. Ak naplno využijeme svoj potenciál, budeme opäť schopní konkurovať najlepším.

Ako si iste spomínate, na začiatku vášho funkčného obdobia som vám dal k dispozícii náš núdzový plán. Zostávam vám k dispozícii, aby som vám pomohol, ako len budem môcť. Ak si však vzhľadom na zložitosť súčasnej situácie a ako dokazujú slabé výsledky dosiahnuté od roku 2021, myslíte, že nemáte srdce na to, aby ste viedli Barçu vpred, žiadame vás, aby ste odišli. Predstavujeme novú generáciu Culés a sme pripravení, ochotní klub transformovať, modernizovať a raz a navždy ho vrátiť na miesto, ktoré si zaslúži."

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2024-05-23 11:43:47
Konečne by nastal správny krok
2024-05-23 12:21:33
Áno mali by odísť lebo čo tam robia je hanba