Nedávno sme sa mohli dočítať, že barcelonský okresný súd napadol rozhodnutie vyšetrujúceho sudcu vylúčiť otázku možného trestného činu prania špinavých peňazí na samostatné konanie. Dnes sme sa dozvedeli o ďalšom postupe Joaquína Aguirreho, ktorý jeho nadriadení označili za nesprávny. Súd rozhodol, že je neprípustné pokračovať vo vyšetrovaní z hľadiska úplatkárstva, čo v podstate znamená „vyňať“ z prípadu obdobie vlády Joana Laportu.

Možno pripomenúť, že vyšetrujúci sudca Joaquín Aguirre sa vlani na jeseň rozhodol stíhať Negreiru aj pre trestný čin podplácania. Toto rozhodnutie malo dva dôležité dôsledky:

- po prvé, úplatkárstvo má dlhšiu premlčaciu lehotu ako trestný čin športovej korupcie, čo znamenalo, že sa bude vyšetrovať aj prvé obdobie vlády Joana Laportu a súčasný prezident bude stíhaný,

- po druhé, prípady úplatkárstva sa v Španielsku súdia s porotou, čo by znamenalo, že o vine by nerozhodovali špecializovaní právnici, t. j. sudcovia, ale 'obyčajní ľudia' vybraní žrebom.

Rozhodnutie stíhať aj prípad úplatkárstva vychádzalo z konštrukcie vyšetrujúceho sudcu, že José Maria Enriquez Negreira by bol počas výkonu funkcie podpredsedu súdneho výboru verejným činiteľom. Od začiatku médiá informovali, že táto konštrukcia nemala žiadne právne opodstatnenie, a to nielen podľa ich názoru, ale aj podľa názoru všetkých možných odborníkov.

Čoskoro sa ukázalo, že konanie vyšetrujúceho sudcu nepodporila ani prokuratúra. Teraz médiá informujú, že ich napokon spochybnil súd v Barcelone, ktorý dospel k záveru, že v tomto prípade nedošlo k trestnému činu podplácania.

Čo to znamená v praxi? V skutočnosti sa po viac ako roku vraciame na začiatok, t. j. k obžalobe v podobe, v akej ju minulý rok podala prokuratúra. Znamená to, že FC Barcelona je naďalej obvinená z trestného činu korupcie v športe, rovnako ako jej orgány a Negreira; okrem toho boli manažéri klubu obvinení z konania v neprospech klubu ('vyťahovanie peňazí z klubu').

Inými slovami, dnešné oznámenie v žiadnom prípade neznamená, že klub bol zbavený všetkých obvinení. Je to však ďalší náznak toho, že spôsob, akým vyšetrujúci sudca viedol inštruktážne konanie, je prinajmenšom pochybný - a to aj podľa názoru okresného súdu, ktorý jeho konanie monitoruje. V súčasnosti je ťažké predpovedať, ako sa bude prípad ďalej vyvíjať, keďže samotné súdne konanie ešte ani nebolo začaté.

Klub už na rozhodnutie súdu zareagoval a vydal krátke vyhlásenie, v ktorom sa píše: "FC Barcelona vyjadruje spokojnosť s obsahom uznesenia, ktoré dnes vydal barcelonský súd, keďže potvrdzuje stanovisko, ktoré klub obhajuje, a odmieta hypotézu údajného trestného činu podplácania. Opätovne vyjadrujeme presvedčenie, že vďaka spravodlivosti bude možné definitívne objasniť skutočnosti, ktoré sú predmetom sťažnosti, a dokázať absolútnu nevinu klubu."

zdroj: EFE
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.