Nedeľňajší zápas na štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána v Seville bude Xaviho posledným zápasom v pozícii trénera Barçy dva a pol roka po tom, čo v novembri 2021 prišiel z katarského Al Sadd a nahradil Ronalda Koemana. Dobytie La Ligy v sezóne 2022/23 s 10-bodovým náskokom pred Realom Madrid a španielsky Superpohár v tej istej sezóne proti Los Blancos vo finále v Saudskej Arábii (3:1) boli dva tituly, ktoré Xavi získal s klubom v zložitej ekonomickej situácii poznačenej pandémiou a érou po Messim.

Xaviho bilancia je 141 zápasov, 89 víťazstiev, 23 remíz, 29 prehier. To, čo Xavi zanecháva za sebou, je predstavenie mnohých mladých hráčov, ako sú Lamine Yamal, Pau Cubarsí, Hèctor Fort, Marc Guiu a dokonca aj Fermín López, ktorý ho presvedčil v poslednom predsezónnom období po návrate z hosťovania v Linares. Tak ako to urobil Louis van Gaal s ním, Carlesom Puyolom, Victorom Valdésom a Andrésom Iniestom, ktorí položili základy najlepšej Barçy v histórii, všetci mladí hráči by mali byť dôležití v projekte, ktorý bude Hansi Flick viesť od budúcej sezóny.

Sklamanie v Lige majstrov poznačilo Xaviho kariéru pri kormidle Barcelony, keď prišiel do klubu na deviatom mieste La Ligy, 11 bodov za lídrom a 6 bodov od zóny, ktorá umožňuje hrať Ligu majstrov. V prvých dvoch sezónach sa mužstvu nepodarilo postúpiť do vyraďovacej fázy najdôležitejšej európskej súťaže. V Európskej lige sa Kataláncom v sezóne 2021/22 nepodarilo postúpiť do semifinále proti Eintrachtu Frankfurt a v nasledujúcom ročníku neuspeli v 1/16finále proti Manchestru United.

Najlepšia defenzíva klubu v histórii (len 20 inkasovaných gólov) v LaLige v sezóne 2022/23 im umožnila rozlúčiť sa so Spotify Camp Nou vo veľkom štýle pred presunom na Montjuïc. Pri víťazstve 2:1 nad Realom Madrid vďaka gólu Francka Kessiého Xavi vybuchol radosťou, rovnako ako 3 mesiace predtým v Saudskej Arábii vďaka skvelému zápasu vo finále Superpohára a pri spečatení prvenstva na Cornellà-El Prat po výhre 4:1. V minulej sezóne sa v Kráľovskom pohári nepodarilo postúpiť do finále, keď tím z hlavného mesta prehral s Barcelonou po prvom zápase na Santiago Bernabéu 1:0 a v odvete vyhral 4:0, zatiaľ čo Athletic Club pochoval šance Barcelony v predĺžení v rokoch 2022 (3:2) a 2024 (4:2).

Obnovené nadšenie po zisku majstrovského titulu po troch sezónach sucha viedlo 22. septembra k predĺženiu zmluvy do roku 2025. V tejto sezóne Barcelona vykazovala veľmi kolísavú formu v La Lige a utrpela aj porážky v európskych súťažiach so Šachťarom a Antverpami, čo podkopalo dôveru vedenia v Xaviho pred Vianocami, napriek tomu, že skončil na čele skupiny a prvýkrát po troch rokoch sa dostal do osemfinále Ligy majstrov.

Všetko vyvrcholilo v šialenom popoludní 27. januára po prehre 3:5 s Villarrealom. Xavi oznámil, že 30. júna 2024, rok pred vypršaním zmluvy, odstúpi z funkcie. Prezident súhlasil, "pretože to bol Xavi", ktorého podporil viceprezident Rafa Yuste. Mužstvo reagovalo tým, že snívalo o Lige majstrov a vo štvrťfinále si zmeralo sily s PSG (v prvom zápase v Paríži 2:3), až do červenej karty Ronalda Arauja za stavu 1:0 a hodinu pred koncom zápasu, ktorý sa skončil prehrou 1:4. O päť dní neskôr Barça prehrala na Santiago Bernabéu s Realom Madrid 3:2.

24. apríla Laporta schválil Xaviho zotrvanie aj napriek nesúhlasu väčšiny vedenia, ale presne o mesiac neskôr potvrdil jeho prepustenie. Pochybnosti Laportu oživila prehra v Girone (2:4), ako aj niektoré rozhodnutia týkajúce sa niektorých dôležitých hráčov a vyhlásenia z 15. mája pred zápasom s Almeríou, ktoré pripomínali, že finančná situácia klubu neumožňuje konkurovať najlepším. Odvtedy hluk neustal a ohlásený koniec prišiel napriek dosiahnutiu minimálneho cieľa, ktorým bolo skončiť na druhom mieste a zabezpečiť si účasť v španielskom Superpohári. Xavi preto v nedeľu večer odstúpi z funkcie trénera Barçy.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.