Po dlhom období neistoty je to konečne oficiálne - Xavi Hernandez na konci sezóny opustí FC Barcelona. Hoci sa toto rozhodnutie vždy blížilo, oficiálne potvrdenie spôsobilo šok v celom futbalovom svete. Krátko po oznámení Barcelony prišiel madridský denníka Marca so správou o všetkých dôvodoch, ktoré viedli k odchodu Xaviho z FC Barcelona.

Zlomená dôvera

Významný sporný bod vyplynul z Xaviho verejného vyhlásenia, v ktorom naznačil, že Barcelona nemôže konkurovať niektorým tímom bez toho, aby podpísala nových hráčov z trhu. Tento výrok hlboko rozrušil prezidenta klubu Joana Laportu, ktorý sa cítil zradený trénerom, ktorý len niekoľko týždňov predtým vyjadril optimizmus.

Riadenie hráčov

Xaviho rozhodnutie nechať odpočívať kľúčových hráčov v zápasoch, ako bol zápas v Antverpách, v ktorom mužstvu o nič nešlo, bolo v rozpore s Laportovou víziou. Prezident zasiahol, čo viedlo k nespokojnosti hráčov, najmä pokiaľ ide o fyzickú prípravu tímu. Viaceré kľúčové postavy vrátane Roberta Lewandowskeho, Ronalda Arauja a Julesa Koundého boli údajne nespokojné s tréningovými metódami, ktoré ich v záverečných fázach zápasov zanechávali unavených. Hráči sa údajne dokonca obrátili priamo na Xaviho, aby tento problém riešil.

Taktické nedostatky

Športové oddelenie malo výhrady aj voči Xaviho taktickým rozhodnutiam, ktoré podľa nich prispeli k rozhodujúcim prehrám. Počas celej sezóny sa Barcelona snažila nájsť konzistentný štýl hry, pričom súperi často nachádzali spôsoby, ako prelomiť obranu.

Krízové vedenie

Klub sa domnieva, že Xaviho vedenie krízy, ktorá Barcelonu sužovala počas celej sezóny, nesplnilo očakávania. Jeho verejné vyhlásenia a niektoré selektívne stretnutia hráčov s vylúčením niektorých kľúčových postáv sa považovali za neúčinné. Navyše, nedávne pokusy o realizáciu riešení v spolupráci, ako napríklad zmeny v metódach fyzického tréningu alebo v kádri, sa údajne stretli s odporom. Hoci celý príbeh zostáva zložitý, tieto faktory poslúžili ako katalyzátor narastajúceho rozporu medzi trénermi, hráčmi a vedením, čo nakoniec upevnilo Xaviho odchod.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-05-25 09:03:26
Bod čislo 5 spravanie sa trenara na lavičke počas zapasov, kde išiel vzorom pre hračov a mladež
2024-05-25 12:40:48
Vedenie: Zmente trening lebo hraci nie su spokojni.

Xavi zmeni trening...

Vedenie: Hraci nie su spokojni so zmenou, koncis...

Can't win 🙃