Xavi Hernánez oficiálne končí na poste trénera FC Barcelona a jeho nástupcom bude Hansi Flick. Aspoň to zhodne tvrdia všetky médiá. To ale znamená, že prvý tím Blaugranas čakajú veľké zmeny. V tomto článku sa pozrieme na 3 rôzne možností rozostavania, ako by mohla Barcelona v budúcej sezóne hrávať pod novým trénerom.

Známy systém 4-2-3-1

Hansi Flick počas svojich dvoch pôsobení v Bayerne Mníchov a Nemecku vždy uprednostňoval rozostavenie 4-2-3-1 s dvojitým pivotom v strede ihriska a toto rozostavenie by mohol priniesť aj do Barcelony. Prechod na takéto rozostavenie by bol v Barçe niečím novým, keďže vždy vyznávali rozostavenie 4-3-3.

Hráči ako Frenkie de Jong (ak zostane) by mohli mať z taktickej zmeny úžitok, zatiaľ čo ďalší ako Ilkay Gündoğan a Robert Lewandowski by tiež poznali takýto systém, keďže hrali pod Flickom v Nemecku, resp. v Bayerne Mníchov. Pedri a Fermín López by mohli hrať na pozícii číslo 10, zatiaľ čo Pablo Torre, ktorý sa vrátil z hosťovania, by sa tiež mohol dostať do nového rozostavenia.

Pokračovanie Barçy v hre 4-3-3

Na druhej strane, Hansi Flick by mohol pokračovať v tradícii a filozofii Barcelony a pokračovať v rozostavení 4-3-3, ktoré Katalánci pravidelne používajú. Aby však Barça s týmto rozostavením uspela, bude musieť priviesť špičkového defenzívneho záložníka, čo je jej hlavným cieľom v letnom prestupovom období. Prísť by mal Guido Rodriguez a v hre sú aj Joshua Kimmich a Martin Zubimendi. Ak by niektorý z nich skutočne prišiel, zaradil by sa priamo do základnej jedenástky a bol by partnerom Pedriho a Gündoğana v strede poľa.

Nové riešenie 3-4-3

A nakoniec, vzhľadom na bohatstvo Barcelony v strede obrany a skutočnosť, že v tejto sezóne nebola vždy pevná v defenzíve, by Hansi Flick mohol zvážiť nový prístup a použiť formáciu 3-4-3. V takomto systéme by sa tréner mohol rozhodnúť využiť Julesa Koundého v jeho prirodzenej úlohe stredného obrancu spolu s Pauom Cubarsím, Ronaldom Araujom (ak zostane) alebo dokonca Iñigom Martínezom, aby mal v zálohe ľavonohého hráča.

Umiestnenie Alejandra Baldeho ako krídelného obrancu na ľavú stranu by bolo tiež výhodné vzhľadom na jeho ofenzívne kvality a dodalo by mu nový rozmer smerom dopredu. Vyvstali by však otázky, ako by Flick využil stredopoliarov, ktorých má k dispozícii, ako aj zloženie útočnej formácie a ako by do systému zapadol Lamine Yamal.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2024-05-25 12:07:45
4-2-3-1 je najlepšia z nich viem že sme ju nehrali ale takticky to je naj. Zostava
2024-05-25 13:30:59
Barcelona nehrala len 4-3-3. Boli časy, keď sa hralo 4-4-2.