Po odchode Xaviho Hernandeza sa zdá, že Barcelona sa pod vedením Hansiho Flicka chystá na novú éru. Flick by sa mohol stať novým trénerom Barcelony už na budúci týždeň a očakáva sa, že podpíše ročnú zmluvu, ktorá sa môže predĺžiť o ďalší rok.

Nemecký tréner, známy svojou taktickou zručnosťou a mentalitou víťaza trofejí, pravdepodobne zavedie niekoľko kľúčových zmien v spôsobe hry Barcelony. V tomto článku sa budeme venovať trom zásadným zmenám, ktoré môžu fanúšikovia očakávať pod Flickovou vládou.

Zmena formácie: Od 4-3-3 k pragmatickému 4-2-3-1

Zatiaľ čo Xavi uprednostňoval rozostavenie 4-3-3 založené na držaní lopty, Flick je silným zástancom tradičnejšieho rozostavenia 4-2-3-1. Tento systém, ktorý priviedol Bayern Mníchov k historickému treble, ponúka vyváženejší prístup so zameraním na pevnú obranu aj útočnú hrozbu.

Zmena formácie by mohla výrazne zvýhodniť stred poľa, ktorému chýbala rovnováha. Na dvojitom pivotovi by mohol nastúpiť  Ilkay Gündoğan spolu s defenzívnejším hráčom, ktorého Barcelona momentálne hľadá. Pedrimu to tiež umožní operovať na výhodnejšej pozícii číslo desať, čím bude môcť ponúknuť viac kreativity v záverečnej tretine. Táto formácia je výhodná aj pre útok Barcelony. Robert Lewandowski, ktorého frustrácia z Xaviho systému bola dobre zdokumentovaná, prosperuje v systéme s cieľovým mužom.

Priamočiarejší štýl hry

Barcelona je už dlho známa svojím štýlom hry tiki-taka, ktorý uprednostňuje držanie lopty a zložité prihrávky. Hoci táto filozofia priniesla v minulosti úspech, Flick pravdepodobne zavedie priamočiarejší ofenzívny prístup. To neznamená, že sa úplne vzdá držania lopty, ale bude skôr za jej efektívnejšie využívanie. Pod Flickom bude kľúčovým prvkom rýchly prechod z obrany do útoku.

Tento posun smerom k priamočiarosti by sa mohol ukázať ako mimoriadne účinný v boji proti silným presingovým tímom. Namiesto toho, aby sa Barcelona zdržiavala v strede poľa, pokúsi sa obchádzať pressing a využívať priestor za obranou rýchlejšími prihrávkami a loptami. To zodpovedá silným stránkam Lewandowskeho, ktorý dokáže účinne zdržiavať hru a zapájať krídelných hráčov ako Lamine Yamal a Raphinha do nebezpečných útočných situácií.

Obnovenie intenzívneho tréningu

Nedávne správy naznačili, že nespokojnosť hráčov s intenzitou tréningov Xaviho bola významným faktorom, ktorý viedol k jeho odchodu. Flick, známy svojím prísnym prístupom, môže priniesť zmenu tohto uvoľneného prístupu. Hráči môžu očakávať výrazné zvýšenie intenzity tréningov, ktoré sa v súčasnom futbale stali nevyhnutnosťou. Tento návrat k prísnejšiemu tréningovému režimu bude mať pravdepodobne pozitívny vplyv na celkovú výkonnosť tímu. Zdatnejšia a ostrejšia Barcelona bude lepšie pripravená na súťaženie na najvyššej úrovni.

Toto je niekoľko zmien, ktoré bude Flick požadovať od tohto barcelonského tímu po svojom príchode do Katalánska. Zavedenie niektorých z týchto zmien môže trvať dlhšie, ale pravdepodobne budú mať na tím celkovo pozitívny vplyv. Jedno je isté - nová éra Barcelony sa začína. Či ju však Flick dokáže zvládnuť v rámci napätej ekonomickej situácie klubu a obmedzených zdrojov, to sa ešte len uvidí.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2024-05-26 08:09:49
Vyzerá to,že si Ter Stegen toľko nezahrá.....,niekedy mal viac dotykov s loptou ako Lewa😄
2024-05-26 10:12:36
Hlavne zlepsit kondiciu, a viac rychlosti a pohybu.
A dat zbohom : Roberto Alonso a predat tych co sa vracuju z hostovacky Lenglet atd.