EURO 2012 máme za dverami. Už piatok sa začne prestížny turnaj, na ktorom budú titul obhajovať reprezentanti Španielska. Konkurencia je však veľká a favorit na zisk titulu to rozhodne nebude mať jednoduché, nakoľko už v základnej skupine musí hrať viac ako dobre, aby sa do vyraďovacích bojoch vôbec dostal. V skupine C sa zverenci Vicente del Bosqueho stretnú s Chorvátskom, Talianskom aj Írskom.

My si ich predstavíme. Začneme prvým súperom La Furia Roja – Talianskom. 'Azzurri' sú na tento turnaj nesmierne motivovaní, nakoľko posledné Majstrovstvá sveta v Južnej Afrike pre nich skončili absolútnym fiaskom, keď sa nedokázali dostať ani zo skupiny. Slovenskí fanúšikovia si na zápas s Talianmi spomínajú veľmi dobre, keď práve výhra nad Talianskom 3-2 ich poslala do osemfinále proti Holandsku.

Taliansko má na tomto šampionáte veľmi nadupaný káder, z ktorého vie vyskladať konkurencieschopnú základnú zostavu. Na turnaji sa bude mužstvo trénera Prandelliho systémom 4-4-2. V bráne sa predstaví najlepší brankár posledného desaťročia Bufon. V útoku by podľa správ z médií mohol dostať priestor aj tak problémový hráč ako Balotelli. Fanúšikovia sú zvedaví, v akom svetle sa tento výbušný útočník predstaví v Poľsku.

HVIEZDA – Mario Balotelli

Spomínaný Mario Balotelli je aj napriek svojej povahe najlepším hráčom talianskeho výberu. Útočník Manchestru City vie rozhodnúť ťažké a veľmi dôležité zápasy a túto sezónu výraznou mierou pomohol svojmu klubu k zisku Majstrovského titulu v Anglicku, prvému od roku 1968. Na druhej strane jeho nesporné hráčske kvality zatieňuje jeho problémová povaha.

TRÉNER - Cesare Prandelli

Prandelli sa svojej úlohy na trénerskej stoličke reprezentácie Talianska chopil 30. mája 2010. Jeho predchodca, Marcelo Lippi odišiel po veľmi zlej výsledkovej šnúre. Jeho poslanie je jasné - dostať Taliansko späť na futbalové výslnie.

Súpiska

Brankári: Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Neapol), Salvatore Sirigu (Paríž San Germain)

Obrancovia: Ignazio Abate (Miláno), Federico Balzaretti (Palermo), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Neapol) y Angelo Obinze Ogbonna (Turín)

Stredpopoliari: Daniele De Rossi (Rím), Alessandro Diamanti (Bologna), Emanuele Giaccherini (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paríž San Germain), Antonio Nocerino (Miláno), Andrea Pirlo (Juventus)

Útočníci: Mario Barwuah Balotelli (Manchester City), Fabio Borini (Rím), Antonio Cassano (Miláno), Antonio Di Natale (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma)

ÍRSKO

Druhým súperom Španielska na Európskom šampionáte bude Írsko. To si účasť na turnaji vybojovalo až v baráži v dvojzápase s Estónskom. V kvalifikačnej skupine B pritom skončilo za priamo postupujúcimi Rusmi s dvojbodovou stratou (21b). V spomínanej skupine sa umiestnili po zbabranej kvalifikácii aj Slováci a to na 4. pozícii s 15 bodmi. S Írmi sme hrali doma 12. októbra 1-1 a vonku 2. septembra 2011 0-0.

Najlepším strelcom kvalifikácie v podaní Írov bol Robbie Keane so 7 gólmi. Na druhej priečke sa s dvomi gólmi umiestnili Kevin Doyle a Aiden McGeady.

HVIEZDA – Shay Given

Hviezdou kádra Giovanniho Trapattoniho nebude najlepší útočník kádra, ale naopak, brankár Shay Given, ktorému krajina vďačí za to, že sa na EURE predstavia prvýkrát od roku 1988. Mužstvo sa na trávniku správa ako jeden muž a je veľmi zložité sa do zakončenia predrať. Každopádne v prípade gólovej príležitosti vie tento gólman svoje mužstvo podržať nad vodou. 36-ročný brankár má skúsenosti na rozdávanie a v posledných 7 zápasoch inkasoval len 2-krát. Jeho slabinou je však tendencia chybovať po tlakom pri vysokých loptách.

TRÉNER - Giovanni Trapottoni

73-ročný Trapattoni je zástancom taktického prístupu k zápasu a s tým súvisiacim výberom hráčov. Preferencia hráčov u neho neexistuje. Počas svojej kariéry týmto spôsobom povyhrával veľké kvantum trofejí. V tomto turnaji však Írov nezaujíma predvedený štýl - dôležitý je výsledok. Vzhľadom na účasť na záverečnom turnaji po niekoľkých rokoch to môže hráčom zväzovať nohy a práve skúsenosti tohto trénera im ich majú rozviazať.

Súpiska

Brankári: Shay Given (Aston Villa), Keiren Westwood (Sunderland), David Forde (Millwall)

Obrancovia: John O'Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Stephen Ward (Wolverhampton Wanderers), Sean St Ledger (Leicester City), Darren O'Dea (Celtic G.), Stephen Kelly (Fulham), Paul McShane (Hull City)

Stredopoliari: Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (West Bromwich Albion), Aiden McGeady (Spartak Moskva), Darron Gibson (Everton), Paul Green, Damien Duff (Fulham), Stephen Hunt (Wolverhampton Wanderers), James McClean (Sunderland)

Útočníci: Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton Wanderers), Shane Long (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City), Simon Cox (West Bromwich Albion)

CHORVÁTSKO

Chorváti sa na Európsky šampionát dostali ako najlepší tím z druhého miesta so ziskom 22 bodov. Skupinu F pritom vyhralo Grécko, s ktorým si Chorvátsko na konto pripísalo len jeden bod. Každopádne, počas kvalifikácie podávali zverenci trénera Slavena Biliča vyrovnané výkony a na EURE budú chcieť dosiahnuť viac ako len štvrťfinále z roku 2008. Najlepším strelcom tímu je Niko Kranjcar so štyrmi gólmi a hneď za ním Eduardo da Silva.

HVIEZDA - Luka Modrič

Veľmi talentovaný futbalista, na ktorého sa budú spoliehať všetci Chorváti. V Tottenhame svoju veľkosť ukázal a nadišiel čas, aby ju dokázal preniesť aj do národného tímu a ako tvorca hry potiahol Chorvátsko do boja o najvyššie priečky. Vyniká najmä škálou rozmanitých prihrávok, prehľadom v hre, tvorbou hry a taktiež je nesmierne takticky vyspelým hráčom. Tento Arsenal sa pokúsi využiť aj v Poľsku a na Ukrajine.

TRÉNER - Slaven Bilič

Zlatka Kranjcara na trénerskej stoličke reprezentácie nahradil v roku 2006. Pomaly, ale isto zmenil dynamiku celého mužstva. Bývalý zadák Evertonu a West Hamu priniesol do tímu oživenie a v roku 2008 mu miesto medzi najlepšou štvorkou Európy uniklo po penaltovom rozstrele s Turkami. Teraz má jedinečnú možnosť na nápravu.

Súpiska

Brankári: Stipe Pletikosa (Rostov), Ivan Kelava (Dinamo Záhreb), Danijel Subasic (Monako)

Obrancovia: Jurica Buljat (Maccabi Haifa), Vedran Corluka (Tottenham Hotspur), Danijel Pranjic (Bayern Mníchov), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt), Josip Simunic (Dinamo Záhreb), Darijo Srna (Šachťar Doneck), Ivan Strinic (Dnepropetrovsk), Domagoj Vida (Dinamo Záhreb)

Stredopoliari: Milan Badelj (Dinamo Záhreb), Tomislav Dujmovic (Dinamo Moskva), Ivo Ilicevic (Hamburg), Niko Kranjcar (Tottenham Hotspur), Luka Modric (Tottenham Hotspur), Ivan Perisic (Borussia Dortmund), Ivan Rakitic (Sevilla), Ognjen Vukojevic (Dynamo Kyjev)

Útočníci: Eduardo (Šachťar Doneck), Nikica Jelavic (Everton), Mario Mandzukic (Wolfsburg), Nikola Kalinic (Dnepropetrovsk)

Táto trojica súperov môže Španielsku cestu za obhajobou poriadne skomplikovať. Všetky celky majú vyrovnané kádre a pomýšľajú na postup zo skupiny. Španielsko ako posledný celok si dopodrobna predstavíme zajtra.

zdroj: sport.es goal.com forcabarca.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.