Pred niekoľkými týždňami sme Vám na našich stránkach prinášali preklad úryvkov z knihy Grahama Huntera s anglickým názvom Barça: The Making of the Greatest Team in the World, ktorá v sebe skrýva spomienky na dôležité míľniky Barçy na jej ceste k titulu najlepšieho mužstva na svete.

Možno ste si vtedy povzdychli: „Keby tak bola táto knižka aj v slovenčine či češtine? Určite si ju kúpim.“ Sme veľmi radi, že vás môžeme informovať, že už od zajtra, 13. júna 2012, si budete môcť kúpiť na Slovensku i v Českej republike, slovenský či český preklad tejto knihy. Jej slovenský názov je Barça: Stvorenie futbalového zázraku a český Barça: Zrod nejlepšího týmu na světe, do všetkých distribúcií a kníhkupectiev, tak kamenných ako i webových, ju prináša vydavateľstvo TIMY partners.

Slovenský preklad tejto knihy urobil Igor Otčenáš (slovenský prozaik, publicista, literárny kritik a prekladateľ) autor mnohých prekladov svetovej literatúry a autor knihy roka 1997 Peter Šťastný – Hokej na dvoch kontinentoch. Český preklad pripravila rodina Kučerová, športoví redaktori českého denníka Mladá fronta DNES.

V slovenčine bude mať kniha 464 strán textu a 16 strán farebnej prílohy, teda spolu 480 strán. Čo v nej môžete nájsť? Kniha je rozdelená do 12. kapitol, ktoré sa striedajú s veľmi pôsobivými hráčskymi profilmi a záznamami z kľúčových futbalových zápasov.

Kapitoly

1 – Cesta do Wembley
2 – Stvorenie Lionela Messiho
3 – Vyhnanec sa vracia
4 – Stroj
5 – Teória evolúcie
6 – Stvorenie Pepa Guardiolu
7 – Vládcovia Barcelony
8 – Čudný pár
9 – Liaheň
10 – Ten, čo vždy pozná riešenie
11 – Barça kontra Real: zrodenie najväčšej futbalovej rivality na svete
12 – Najväčší

Hráčske profily

David Villa: El Guaje
Dani Alves: Štýl, a. s.
Sergio Busquets: Policajt
Víctor Valdés: Lámač sŕdc
Pedro: Od prepadlíka k majstrovi sveta
Éric Abidal: Muž, ktorý prežil

Záznamy zo zápasov

Šachtar Doneck – FC Barcelona 1:2
Athletic Bilbao – FC Barcelona 1:4
Real Madrid – FC Barcelona 2:6
FC Barcelona – Real Madrid 2:0
Chelsea – FC Barcelona 1:1

Prečo by ste si mali prečítať túto knihu?

Jedným z dôvodov je ten, že taký hĺbkový a detailný pohľad na Guardiolovu Barcelonu, aký prináša Graham Hunter vám nikto iný neposkytne. Graham Hunter píše o španielskom futbale už vyše desať rokov. Bezprostredne sledoval postupný vznik, rozvoj a úspechy tímu pod trénerským vedením Pepa Guardiolu nielen v Španielsku, ale aj na medzinárodnej futbalovej scéne. Jeho znalosti a informácie sú nielen neoceniteľné, ale svojim obsahom jedinečné a bezkonkurenčné. V tejto knihe vás autor zavedie na hraciu plochu, do tréningového centra, do hráčskej kabíny mužstva a prevedie vás po všetkých koridoroch futbalovej mašinérie zvanej FC Barcelona.

Úryvok zo 6. kapitoly – Stvorenie Pepa Guardiolu

Je to chlapík, ktorý ako šesťročný cestoval tri hodiny autobusom z vidieka na zápasy na Camp Nou, pričom sa domov často vracal v ranných hodinách. Chlapík, ktorý sa z podávača lôpt stal kapitánom a šampiónom. Keď hovorí o svojom živote na Camp Nou, nikto ho nemôže pripraviť o radostné spomienky nielen na to, že priviedol svoj milovaný klub k bezprecedentnej sláve ako manažér, ale aj k šestnástim trofejam ako hráč. Ani to však neprekryje fakt, že napokon odchádzal z FC Barcelony ako nespokojný, sklamaný hráč. Jeho rozlúčkové vyhlásenie v apríli 2001 bolo elegantné a premyslené, zdôrazňovala sa v ňom Guardiolova túžba nadobudnúť pracovné i životné skúsenosti v zahraničí, no súčasne v ňom bola cítiť jeho hlboká nedôvera v ľudí, ktorí viedli klub, a pocit nedocenenia. Odskočil skôr, než ho postrčil.

Úryvok z 12. kapitoly – Najväčší

Otvorene povedané, Messi je rovnaký patriot ako predtým Maradona a vzplanie vždy hnevom, ak mu vyčítajú, že sa väčšmi zaujíma o Barçu než o Argentínu. Španielska federácia si uvedomovala, že platnosť Messiho pasu vyprší na jeseň 2005, a naliehala naň, aby zmenil svoju štátnu príslušnosť. Koučom onej vekovej skupiny bol vtedy Ginés Meléndez a futbalová lúpež storočia ho vzrušovala. „Mal som kamoša v Barcelone, volal sa Alex García, ktorý mi povedal: ,Prečo si nepodebatujete s tým naším argentínskym chalanom?‘ Isteže, vedel som, o koho ide, pretože som často chodieval na zápasy barcelonských mládežníckych tímov. Samozrejme, že ma zaujal, ale potom som si pomyslel, že ak by sa malo niečo povedať, tak by to mohol najprv vybaviť Alex osobne. Až do majstrovstiev sveta hráčov do dvadsať rokov v roku 2005 bolo všetko pod pokrievkou, ale potom na Lea nabehli nejakí španielski novinári a spýtali sa ho, či sa s ním v tejto veci španielska federácia skontaktovala, a on odpovedal, že áno. Pravdou je, že som všetko nechal v rukách Alexa Garcíu. Ale pretože všetko narazilo v hráčovi na múr, nikdy som na túto tému nič nehovoril. Úprimne povedané, bol by som najradšej, aby sa na celú vec zabudlo a aby nás v budúcnosti nikto neobviňoval, že našou vinou Messi nereprezentuje Španielsko! Messi bol iba dieťaťom, hoci už fantastickým futbalistom. Alexova myšlienka spýtať sa ho na to bola férová. A keďže nám odpovedal nie, tak tým sa to skončilo.“

Prekvapenie na záver

ForcaBarca.sk pripravila v spolupráci s vydavateľstvom TIMY partners pre fanúšikov klubu dve súťaže o dve knihy. Obe súťaže prebehnú na Facebooku, na stránkach ktoré prevádzkuje ForcaBarca.sk. Ak chcete byť v obraze a získať knihu Barça: Stvorenie futbalového zázraku bez toho, aby ste zaplatili čo i len cent, tak sledujte naše facebookové stránky, ForcaBarca.sk a FC Barcelona (Novinky), kde sa v nasledujúcich dňoch dozviete viac.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.