S množiacimi sa problémami barcelonského kapitána, jedného z dlhodobo najobľúbenejších hráčov Barcelony Carlesa Puyola, sa čoraz viac vynára otázka, kto ho v budúcnosti nahradí. Starý fór o neskutočnej bojovnosti nášho kapitána znie „keď Puyol zomrie... vráti sa späť do hry budúci týždeň.“ Treba však dodať, hoci sa to nikomu nepáči, že okrem zranení, Puyol už tiež nie je najmladší a hrať večne nemôže ani on.

Čoraz častejšie sa preto diskutuje o nevyhnutnej potrebe nových posíl v obrane. V momentálnej situácii v obranných radách Barcelony je táto otázka ešte naliehavejšia, keďže hneď niekoľko kľúčových hráčov obrany je dlhodobo mimo hru. Treba povedať, že táto situácia nenastala po prvýkrat, preto sa nejedná o žiadnu prekvapivú, či krátkodobú špekuláciu.

Barcelona je po celom svete preslávená vďaka svojej vynikajúcej práci s mládežou, z čoho súčasné mužstvo trénera Tita Vilanovu výrazne ťaží. Väčšina najdôležitejších hráčov sú totižto práve „produktom“ barcelonskej akadémie. Niet preto divu, že všetci fanúšikovia katalánskeho celku s očakávaním sledujú mladých obrancov, ktorí majú potenciál presadiť sa v A-tíme.

Jedným z najhorúcejších kandidátov je mladý 22-ročný španielsky obranca Marc Bartra. Odborníci mu predpovedajú skvelú budúcnosť, pretože Marc predstavuje skvelú kombináciu technickosti ako aj fyzickej sily. Často je pre tieto svoje danosti prirovnávaný k Gerardovi Piquému. Praví fanúšikovia Marca určite poznajú a dlhodobo sledujú jeho progres. Začiatok aktuálnej sezóny sa však pre Marca nevyvíjal práve najpriaznivejšie. Na začiatku sezóny, keď sa tréner Vilanova snažil rotovať zostavu, síce občas nastúpil, ako však sezóna pokračovala, Marc sa v zápasoch prestal objavovať - až doteraz.

Marc v zápase proti Celte

Zápas so Celtou Vigo možno označiť ako zápas „náhradníkov“, keďže snáď jedinými tzv. pravidelnými hráčmi v zápase boli Messi, Piqué a Alves. Bartrov výkon v zápase bol výborný a v žiadnom prípade nemohol byť vinený z inkasovaných gólov. Svojím výkonom dokonca zatienil Piquého, jeho oveľa skúsenejšieho partnera v obrane, ktorý nebol v danom zápase dostatočne pripravený. Marc rovnako dokázal predviesť svoju techniku a svoje prirodzené obranné danosti.

LM – Paríž Saint Germain

Prvý zápas LM hraný proti parížskemu celku začal s obrannou dvojicou Piqué-Mascherano, ako bolo aj predpokladané. Bohužiaľ, Mascherano v zápase utrpel zranenie, a tak prišiel rad na Bartru. Pre niekoho s tak málo skúsenosťami z takto dôležitých zápasov, predviedol Marc dobrú prácu pri odvracaní útokov PSG. Čo možno považovať za tieň na jeho vystúpení bol nešťastný teč Matuidiho strely, ktorá po nešťastnom teči skončila v sieti Valdésa. To však v žiadnom prípade nejde považovať za zlý defenzívny zákrok, bola to jednoducho nešťastná zhoda náhod. Rovnako aj Mascherano mal v tejto sezóne pár podobných nešťastných zákrokov, pričom netreba hovoriť, že Mascherano je omnoho skúsenejším hráčom.

Zápas s Mallorcou

Potom prišiel zápas s Mallorcou, ktorý si isto všetci pamätáte. Zápas, ktorý vošiel do pamäti najmä vďaka galapredstaveniu dvojice Alexis – Cesc a návratu bojovníka Abidala. Avšak aj Bartra predviedol vynikajúci zápas a značný pokrok nie len vo svojej obrannej činnosti, ale aj v hre smerom dopredu. Fantastickým dlhým pasom poslal dopredu Tella, ktorý bol však nesprávnym rozhodnutím zastavený kvôli postaveniu mimo hry. Zahral výborne a zdalo sa teda, že jeho nenasadenie do zápasu s PSG pri početných zraneniach v obrane, by bolo absurdné.

Absurdné to však bolo. Pred Marcom dostal príležitosť na poslednú chvíľu zotavený Adriano. Adriano je skvelý hráč, avšak skôr na pozíciách na kraji obrany. Predchádzajúce skúsenosti, kedy hral v strede obrany svedčili o tom, že táto pozícia nie je pre neho úplne prirodzená. Neznamená to, že by bol počas celých 90 minút, kedy hral stredného obrancu napríklad v zápase proti Realu Madrid v minulej sezóne zlý, bolo však zjavné, že táto pozícia nie je pre Adriana „šitá na mieru“.

Počas spomínaného zápasu s PSG, pri góle Pastoreho, sa Adriano vysunul viac do stredu ihriska, snažiac sa vziať loptu od hráča PSG, ktorý sa následne ľahko otočil a smeroval na Valdésovu bránu. Bol to zbytočný pokus od obrancu, ktorý má spoluhráčov pohybujúcich sa v strede ihriska. Tento pokus znamenal vytvorenie „diery“ v obrane a následný protiútok. Adriano sa však opäť zranil, čo znamenalo nástup Bartru, ktorý obranu tímu nijak neoslabil. Práve naopak, pôsobila oveľa pevnejšie.

Aj v nedeľnom zápase proti Zaragoze sa Marc Bartra odvďačil trénerom za ich dôveru výkonom na kvalitatívne veľmi vysokej úrovni. Marc nie len dobre bránil, ale snažil sa aj tvoriť hru. Zaragoza síce nepodala optimálny výkon, čo však Bartrovu hru nijak neznevažuje.

Avšak je potrebné spomenúť aj aspekty jeho hry, ktoré musí zlepšiť. Až príliš často kazí veľké množstvo pasov, niekedy dokonca veľmi nebezpečne, na začiatku zápasov alebo prvé pasy, ktoré tvorí pri nasadení do hry.

Množstvo z jeho chýb je však dôsledkom slabej hernej praxe. Bartra potreboval viac príležitostí v začiatkoch sezóny na to, aby bol pripravený a otestovaný na situácie ako je táto. Teraz bol však hodený do „šíreho mora“ v stave núdze, a to bez predchádzajúceho osvedčenia, že sa v takej divokej vode dokáže pohybovať. Zdá sa však, že Marc si zatiaľ vedie veľmi dobre. Nie je žiadna náhoda, že získal tri ocenenia pre najlepšieho obrancu počas pôsobenia v Lige Adelante. Teraz má príležitosť na to, aby všetkým dokázal, že je to on, koho budeme v obranných radoch Barcelony vídať budúce sezóny.

„Od okamihu, kedy Puyol začal hrať za prvý tím, bol mojím vzorom,“ netají sa Marc obdivom voči svojmu idolu a teraz aj spoluhráčovi z tímu - Carlesovi Puyolovi. Nám ostáva len dúfať, že aj z Marca Bartru sa s pribúdajúcim časom na ihrisku stane hráč najvyššej svetovej extratriedy, akým je jeho vzor a hrajúca barcelonská legenda Carles Puyol.

Je nevyhnutné dodať, že aj ten najväčší talent bez potrebnej hernej praxe nemôže napredovať. Preto bude pre Marca Bartru určujúce, či bude s postupom času dostávať viac šancí od trénerov. Potenciál na to určite má.

zdroj: forcabarca.sk, totalbarca.com, givemefootball.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.