Joan Laporta žiada jeho nástupcu, Sandra Rosella, aby opustil funkciu a zabránil tak ďalšiemu ničeniu klubu.

S kilami navyše, než ako si ho pamätáme vo funkcii prezidenta FCB, no s rovnakou vášňou v hlase keď hovorí o Barcelone, víri vzduch s predstavou svojho návratu do klubu, pretože si myslí, že jeho nástupca klub „ničí“. „Momentálne chcem, aby odišli.“, povedal Laporta v rozhovore pre DPA v ktorom priznal, že premýšľal o znovu účasti v prezidentských voľbách, pričom kritizoval zvolenie Tita Vilanovu ako nástupcu Pepa Guardiolu.

„Niekedy seriózne uvažujem o znovu kandidovaní na post prezidenta, ale ešte som sa nerozhodol, musím zhodnotiť cenu rodiny a profesionálneho levelu“, dodal 50-ročný právnik, ktorý bol v popredí historických úspechov FC Barcelona. Sandro Rosell, súčasný prezident, bol v tej dobe viceprezidentom pre šport v prvom roku a pol Laportovho mandátu, no dnes sú z nich veľkí a nezmieriteľní rivali. „Najprv zbavili Johana Cruyffa titulu čestného prezidenta a potom obvinili mňa a mojich spolupracovníkov o 47 mi. €, pretože sme údajne klub zle viedli. Klamstvom a skreslenou realitou som bol napadnutý po zemi, mori i zo vzduchu. Prokurátori a spôsob, akým sme boli zbavení obvinení, spoločnosť a nakoniec téma nášho víťazstva .... ale to je na dlho“, hovorí Laporta ktorý verí, že odkedy odišiel z funkcie prezidenta v roku 2010, všetko kráča zlým smerom.

Po stredajšom vyradení z Ligy Majstrov potupným skóre 0:7 s Bayernom Mníchov, volal Gerard Piqué po „rozhodnutiach“. Laporta vraví, že chápe na čo Piqué narážal. „Ak to hráči vyhlasujú je to preto, že v klube je pasivita, veci ktoré neboli vykonané, rozhodnutia ktoré boli prijaté, ale nevykonané. Zaoberajú sa iba tým, aby zničili veci, ktoré sme vybudovali s veľkým úsilím a tvrdou prácou. Vedome v duchu pomsty a zlosti. Obávam sa, že existujú ľudia tak málo znalí a zapálení pre najlepší klub v histórii, že ich jediným cieľom je skaziť našu povesť a dedičstvo.“

Podľa Laportu taktiež vymenovanie Tita Vilanovu ako náhrady Guardiola v lete 2012 bola chyba Rosella, ktorý sa obával “cruyffizmu“ a Pepovej obrany. “Tito bol menovaný do funkcie z úzkosti potreby Pepovho nástupcu. Bolo to v zhone. Tito je dobrý tréner s veľkými znalosťami, skvelý Pepov študent, no potreboval nejaké obdobie na aklimatizáciu na to, čo robí teraz. A tiež mal tú smolu, že mal ....“, naráža Laporta na Vilanovovu prekonanú rakovinu.

Čo by robil Laporta, keby bol pred rokom v Rosellovej koži ? „Snažil by som sa Guardiolu udržať“, povedal Laporta DPA a dodal, že nechápe zotrvanie Vilanovu vo funkcii trénera aj napriek dlhodobej liečbe rakoviny a počas tohto obdobia postavenie Jordi Rouru ako jeho zástupcu na lavičke FCB. „Bolo by to určite ťažké rozhodnutie, no musíte ho prijať. Prekvapilo ma také rozhodnutie v tej fáze sezóny, kedy sa hrá o veľa v Lige Majstrov a klub sa rozhodne chrániť ekonomické záujmy Vilanovu, ktorý bol v zložitej situácii. Mali Tita upokojiť a dať mu istotu, že ho po úplnom uzdravení a zregenerovaní podporia a ďalej budú dodržovať jeho zmluvu. Medzitým však mali najať profesionála, ktorý by bol pripravený situáciu do konca sezóny zvládnuť.“

Laporta, ktorý je horlivý v otázke Katalánskej nezávisloti, ubezpečuje, že Rosell “demontuje“ La Masíu a taktiež kritizuje politický profil klubu. „Boli sme jednomyseľne katalánsky, Barca bola zástupca Katalánska otvorený svetu. Títo gentlemani sú nič, no chcem sa ospravedlniť prezidentovi Estremadura, neviem čo všetko ..... Dohoda s Qatar Airways a ich logo na dresoch Barcelony je ďalší presľap. My sme docielili dohodu s Unicef, ako “sponzorom“ na našich dresoch, čo bola správa, ktorá mala podľa mňa vo svete veľmi dobrý obraz. Títo páni predali tento príbeh Qatar Foundation a teraz dokonca Qatar Airways.“ Navyše podľa slov bývalého prezidenta, Rosell a jeho partia nikdy nechceli Guardiolu ako trénera.

zdroj: sport.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.