Zdá sa, že FC Barcelona nevydrží už ani o deň viac, aby mohla začať zarábať na podpise brazílskeho útočníka Neymara (21). Botigy FC Barcelona otvorili svoje brány pripravené na rabovanie regálov s Neymarovými dresmi. Zákazníci si mohli k jeho menu na nepotlačenom drese vybrať akékoľvek číslo, no z najväčšej časti sa rozhodovali medzi ‚7‘ a ‚11‘.

Futbalový produkt Santosu nastupoval vo svojom brazílskom klube s jedenástkou a činí tak aj v súčasnosti s brazílskou reprezentáciou. Hráč zatiaľ nebol oficiálne prezentovaný klubom a tým pádom ešte nemá oficiálne číslo. No ak správam prichádzajúcim zo španielskych médií budeme veriť, čísla s obľubou priraďované Neymarovi sa môžu ďalšiemu barcelonskému Brazílčanovi Thiagovi Alcantarovi (22), rovnako ako starnúcemu Davidovi Villovi (31), zdať pomerne desivé.

V Taliansku narodený Brazílčan si vypracoval svoju cestu naprieč mládežníckymi radmi, aby si teraz prácne vydobyl reputáciu nenahraditeľného pre budúcnosť barcelonskej zálohy. Stredopoliar Xavi Hernández prednedávnom povedal novinárom, že „[Thiago] nie je hráčom len do budúcna, ale hráčom už súčasnosti.“

Tak prečo nezvoliť namiesto do očí bijúcej ľahostajnosti ohľaduplnosť v tejto situácii?

Thiago, o ktorom sa povráva, že nie je spokojný so svojím prídelom hracieho času v tejto sezóne, figuroval v 34 zápasoch z 58 v tomto ročníku. V dueloch, v ktorých magický záprah Andrés Iniesta, Xavi a Sergio Busquets nemohli nastúpiť, alebo ho dokončiť, Thiago preukázal potenciál, no ešte neskúsenosť. Nedostatok času na ihrisku sa ukazuje ako atribút ovplyvňujúci jeho spontánne mentálne výpadky v hre, niečo, čo by možno bývalý kouč Pep Guardiola vyliečil zdravou rotáciou svojich stredových hráčov.

No so zatiaľ nezverejneným balíkom peňazí minutých na dotiahnutie Neymara na Camp Nou, jeden sa musí skutočne čudovať, čo má vedenie pripravené pre kvalitných, no „druhoradých“ hráčov ako Thiago, Villa, či Tello (21). Thiago by mohol pristaviť svojmu klubu loď planú peňazí, ak by sa rozhodli ho „vyložiť“. A ak sú špekulácie o jeho 18-miliónovej výkupnej klauzule pravdivé, teraz by bol celkom nevhodný čas ho predávať, dúfajúc, že sa dostanú niekde k jeho skutočnej hodnote. Na druhej strane sa Villa zdá byť pripravený na nové teritória, kde konkurencia na lavičke nie je až taká veľká a kde pozícia stredového útočníka je v podstate voľná.

Prehra s Bayernom Mníchov v odvete Ligy majstrov ukázala culés, čo si svet už uvedomoval: Barca stráca svoju dravosť. Bezzubé centre a držanie lopty mimo šestnástku boli najlepším impulzom k uvedomeniu si potreby schopného a talentovaného útočníka, ktorý by destabilizoval skalopevné defenzívy top európskej kvality. Neymar?

No a čo hĺbka kádra? Koniec koncov, s doudieraným Lionelom Messim to nebol ten istý tím. „Drahá hračka bez bateriek,“ uviedol The Guardian vo svojej pozápasovej analýze, hoci Gerard Piqué priznal, že Die Roten si hrali svoju hru natoľko, že ani Messi by nemohol urobiť rozdiel. Tréner Tito Vilanova vložil dôveru do Cesca Fabregasa, Pedra Rodrígueza a Davida Villu, no podporné rady boli odseknuté neustálymi stratami v strede poľa.

Držanie lopty a vysoko aktívny presing sa zdajú byť jediným spôsobom, ako sa vyrovnať s rýchlym a disciplinovaným prihrávaním, ktoré bude stelesňovať nemecký futbal aspoň v najbližších pár sezónach. Xavi mal pravdu o Thiagovi a ak jeho chronické problémy s členkom budú pretrvávať, Tito nebude mať inú možnosť, než implementovať Thiaga tak rýchlo, ako to len pôjde, aby tým zaplnil dieru, ktorú po sebe vicekapitán zanechá. Teda... ak sa rozhodne zostať.

zdroj: totalbarca.com; foto: zimbio.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.