Stalo sa to už predtým a deje sa to znovu. Sport priniesol informáciu o tom, že FC Barcelona stratila troch talentovaných mladých hráčov, ktorí odchádzajú do Premier League. Nasledujú tak príklad Cesca Fábregasa, ktorý v minulosti tiež v mladom veku opustil katalánsky tím. Nedávno takto Barcelonu opustili aj Jon Toral a Hector Bellerín.

Prvým a asi najcitelnejším oslabením je odchod katalánskeho mladíka Sergi Canósa (16). Jeho úžasná rýchlosť a prirodzený talent z neho spravili najlepšieho strelca tímu Cadet A, ako aj jedného z najlepších reprezentantov mládežníckeho tímu Španielska. Jeho novým pôsobiskom bude Liverpool, čo nie je až tak prekvapujúce, pretože šéfom v liverpoolskom mládežníckom systéme je bývalý tréner barcelonskej mládeže - Rodolfo Borrell. Kluby ako Liverpool či Manchester City oslovujú bývalých trénerov Barcelony do svojich štruktúr a snažia sa tak prebudovávať svoj mládežnícky systém na obraz úspešnej La Masie.

Ďalším hráčom na odchode je 16-ročný Julio Pleguezuelo, obranca narodený na Mallorce. Taktiež ďalší reprezentant Španielska, ktorý sa pripojí k svojim krajanom v Arsenale.

Tretím je Josimar Quintero, 16-ročné krídlo z Ekvádoru, ktorý bol v Barce od svojich 8-ich rokov. Snažili sa ho získať Arsenal aj Tottenham, nakoniec však mieri do Chelsea. Chelsea mu ponúkla plat 120.000 eur ročne, čo je asi 10-krát viac ako jeho súčasný plat v Barcelone. Katalánske média ho často opisujú ako veľmi plachého a pracovitého hráča.

Všimnime si, že sú všetci vo veku 16 rokov. Je to práve preto, že pravidlá týkajúce sa mládeže v Španielsku sa stále nezmenili. Klub môže ponúknuť profesionálnu zmluvu s profesionálnym platom hráčovi až vtedy, keď dosiahne 18 rokov. V Anglicku je táto hranica 16 rokov, čo vysvetľuje veľký počet podobných odchodov. Pokiaľ sa teda v týchto pravidlách niečo nezmení, Barça bude stále trpieť odlevom svojich mladých hviezd.

Napriek faktu, že až na top strelca Canósa títo hráči nie sú práve tými najväčšími barcelonskými talentami, dokonca Pleguezuelo s Quinterom hrali len veľmi málo, môže sa stať, že v budúcnosti herne dospejú. V tom prípade bude Barcelona opäť musieť siahnuť hlboko do svojej "peňaženky", aby tieto talenty získala späť na Camp Nou.

zdroj: totalbarca.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.