zo strany divakov len jedno: cim mate viac technologii, tym to viacej k*rvite. nikto nevie, co je ruka, inak ju posudzujete v 16-ke, uplne inak v poli. pozrite sa do zrkadla, aby ste nemuseli prijimat drasticke opatrenia
díky technologiím dost možná budeme mít titul, protože v náš prospěch rozhodli docela dost klíčových momentů, které byli původně rozhodnuty špatně (to není kritika na rozhodčího na hřišti, v té rychlosti, stresu a pouhým lidským okem to mnohdy ani správně rozhodnout nejde). Pravidla jsou ve hře z nějakého důvodu a byť se někdy může zdát, že řešit milimetrové ofsajdy je hovadina, tak prostě někde ta hranice nastavená být musí, jinak by ta pravidla vlastně ani nemusela vůbec být (řekněme si, že by se začali milimetrové ofsajdy pouštět... pak budeš mít ofsajd milimetr od milimetru, ty se taky budou mít pouštět? Nebo kde bude ta hranice).
To že jsme byli poškozeni v UCL skupině, to nejde za technologiema ale čistě za špatným vyhodnocením posuzovaného.
posudzovanie ofsajdov cez var je ok. ok vsak nieje, ked nechavaju jasne ofsajdy dohravat a odmavaju az po akcii. posudzovanie 11 je problem. var to ma posudit a poslat info rozhodovi. naco si to ide pozerat sam na obrazovku? ofsajdy posudzuju na milimeter a 11 nevedia? saskaren. kolko mame cakat? dalsia vec, ide sa zahravat rychlo trestny kop a bud tam zavadzia naschval hrac, ktory ma stat 9m od lopty, alebo to zabrzdi rozhodca, lebo si prave nieco zapisuje. vsetko sa toleruje a agresia narasta. cudujeme sa? dalej zdrzovanie hracov, simulovanie, striedanie. prestojov je strasne vela, koho to zaujima? vsetko co som opisal, sa da velmi lahko vyriesit.
Každý kritik rozhodcu, či je to tréner, hráč alebo obyčajný fanúšik by si mal ísť vyskúšať pískanie minimálne 5 zápasov na tejto úrovni. Veľmi rýchlo by pochopil, že byť múdry z tribúny na vykonávanie tohto povolania nestačí, pretože okrem toho, že väčšina ľudí ani nepozná pravidlá futbalu, tak by v tej rýchlosti niekedy ani nedokázali vyhodnocovať kritické situácie a potom by zistili, aké "príjemné" je, keď sa ti niekto ide vyhrážať smrťou, bitkou alebo ti len jednoducho začne nadávať do všetkého možného. Ale toto je problém v každej krajine. Nie len v Španielsku.
asi tak. Rozhodčí musí v mnohdy šíleném tempu: a) držet krok s hráči, a to tak, aby jim nepřekážel ve hře, b) sledovat dění na hřišti, c) správně vyhodnocovat nastalé situace, d) udržet si pořádek na hřišti, e) nenechat ovlivnit svá rozhodnutí nátlakem hráčů, diváků a trenérských štábů obou týmů a také se nenechat ovlivnit stresem z časového nátlaku a únavy. Toto vše musí zvládat naráz, v průběhu cca 2x50 min. Do toho samozřejmě musí znát důkladně všechna pravidla a pak snášet mnohdy velmi ostrou kritiku (často i výhružky) a to i za objektivně správná rozhodnutí, páč fanouškům je tak nějak jedno, že melou hovna, hlavně že můžou svést porážku svého týmu na někoho jiného. To vše za směšné peníze v porovnání s těma miliardářema na hřišti.
Pak tu máme kdejakého Pepu u telky s pivem v ruce, který celé dění sleduje s nadhledem z televize a sleduje ho jen tak, aby viděl případné přestupky proti jeho oblíbenému týmu. Z pravidel zná jen 50%, navíc z těch 50% zná 40% pravidel nesprávně či nepřesně.
matewr a to je presne problem, ale nie divaka, ale tych stupidnych pravidiel. nedavno tu bol clanok, ze uz sa presne nevie, co je ruka..kazdy rok sa nieco meni. minuly rok nemohli hraci lezat za murom, teraz ano. to sa ti zda ok? pravidla sa maju zjednodusit, nie komplikovat. a nemusi znasat casto vyhruzky a ostrou kritiku. to sa deje len na fotbale, vykecavacky, diskusie. vsetko sa da velmi rychlo vyriesit.
pravidla se nějak vyvíjí, kdyby tomu tak nebylo, tak se hraje bez ofsajdů a dalších dnes už základních pravidel. To že jako divák nemáš šanci jejich změny postřehnout je čistě tvoje chyba, ne pravidel. U nich stačí, že je zná komise rozhodčích.
Podívej se na sociální sítě, myslíš si, že nějakým záhadným způsobem se všechna ta kritika (hlavně v důležitých zápasech) rozhodčím vyhne? Můžeš být celou dobu offline a stejně na tebe někdo na ulici houkne. Pro nás běžné lidi je to nepředstavitelné, ale ten tlak musí být strašně stresující.
ved ja na to narazam, aby si pochopil, rozhodcovia su len vykonavatelia nezmyselnych a komplikovanych pravidiel. su aj ine sporty, kde su rozhodcovia. mylia sa aj tam, ale pri fotbale je to viac, prave kvoli hlupym pravidlam, ktore si oni sice nevymysleli, ale ten tlak musi smerovat od nich ku komisii, aby neboli napadani na ulici. primitivy sa vzdy najdu, ale ked ten problem narasta, nieje to chyba ulice. niesom krcmovy kriklun, bavim sa casto s rozhodcami, ktori sami kritizuju pravidla. dam ti priklad, ktory mi povedal rozhodca: argentina kopala 11 na MS a este predtym ako dala gol, vybehli niektori hraci z lavicky na hracu plochu. takze neregulerny gol, rozhodca to nemal uznat. to su proste pravidla.
Jj, pravidla by mali byť jasné ako facka. To je proste fakt. Či sa to niekomu páči, alebo nie.
Nech sa potom tí rozhodcovia nečudujú, že na nich diváci kričia. Keď nikto nevie, ako sa posudzujú ruky, offsides a pod.
Písal som to už mnohokrát... Proste, rozhodnutia, ktoré priamo vplývajú na zmenu skóre, by mohli byť okomentované pred celým štadiónom. Týmto by sa aj vyvynul tlak na zjednodušenie pravidiel a nebolo by toľko kontroverzii.
Napr. vie niekto, podľa čoho sa rozhodca pozera/nepozerá na VAR, alebo spomínané ruky, alebo zákroky, ktoré raz nezapíska, ale o 10m neskôr za miernejší zákrok rovno pískne penaltu?
Bol som na zopár zápasoch naprieč EU a vždy mi to prišlo tragikomické, keď rozhodca pískol penaltu (najmä proti domácemu mužstvu) a veľká obrazovka na štadióne ukázala opakovačku a vyplynulo, že žiadny faul, ruka nebola. A vidí to aj rozhodca!
To že jsme byli poškozeni v UCL skupině, to nejde za technologiema ale čistě za špatným vyhodnocením posuzovaného.
Pak tu máme kdejakého Pepu u telky s pivem v ruce, který celé dění sleduje s nadhledem z televize a sleduje ho jen tak, aby viděl případné přestupky proti jeho oblíbenému týmu. Z pravidel zná jen 50%, navíc z těch 50% zná 40% pravidel nesprávně či nepřesně.
Podívej se na sociální sítě, myslíš si, že nějakým záhadným způsobem se všechna ta kritika (hlavně v důležitých zápasech) rozhodčím vyhne? Můžeš být celou dobu offline a stejně na tebe někdo na ulici houkne. Pro nás běžné lidi je to nepředstavitelné, ale ten tlak musí být strašně stresující.
Nech sa potom tí rozhodcovia nečudujú, že na nich diváci kričia. Keď nikto nevie, ako sa posudzujú ruky, offsides a pod.
Písal som to už mnohokrát... Proste, rozhodnutia, ktoré priamo vplývajú na zmenu skóre, by mohli byť okomentované pred celým štadiónom. Týmto by sa aj vyvynul tlak na zjednodušenie pravidiel a nebolo by toľko kontroverzii.
Napr. vie niekto, podľa čoho sa rozhodca pozera/nepozerá na VAR, alebo spomínané ruky, alebo zákroky, ktoré raz nezapíska, ale o 10m neskôr za miernejší zákrok rovno pískne penaltu?
Bol som na zopár zápasoch naprieč EU a vždy mi to prišlo tragikomické, keď rozhodca pískol penaltu (najmä proti domácemu mužstvu) a veľká obrazovka na štadióne ukázala opakovačku a vyplynulo, že žiadny faul, ruka nebola. A vidí to aj rozhodca!
Teda, veľmi vynimočne... Ako keby proste zaťali zuby, povedali si (Ok, tak toto som posral...) ale musím byť za "autoritu", tak trvám na svojom.