To je zaujímavé, že sa kydá vkuse len na Tebasa, ale to, že španielske kluby evidentne nemajú peniaze, tak čo s tým má Tebas robiť? To som sa tu stále nedozvedel.
Problém je dlhodobý. Kde sú peniaze co zarobila Sevilla na výhrach v Pohári UEFA? Kde sú peniaze za predaj hráčov zo Seville? Kluby si zle nastavili platy hráčov a k tomu prišlo k zatvoreniu štadiónov kvôli korone a hneď chýbali financie z lístkov. Môj názor je,že ak by sa nič nerobilo teraz,tak za 1-2 začnú kluby krachovat. Ekonomika nepusti a anglický trh je predsa len silnejší.
Nie do všetkých klubov v Anglicku tlačia peniaze majitelia a aj tak sú na Tom dobre.....v Anglicku je silný marketing a kúpna sila a Anglicko na Tom začalo pracovať 20 rokov dozadu
Hlavne v anglicku je úplne iný systém penazí z televíznych práv. Tam je to nastavené rovnomerne pre každy klub v Premier league, kdežto v LL 90% peňazí z televíznych práv dostane Real,Atletico,Barcelona a ostatných 10% sa rozdelí medzi zvyšné kluby. Takisto aj mužstvá ktoré vypadnú do Championship dostávajú takzvané "padákové peniaze" čo sú % z televíznych práv z Premier league. Tam je ten systém nastavený až po tretiu či štvrtú ligu.
Ak vás to zaujíma tak chalani z podcastu VAR majú o tom celú epizódu, ak si to vypočujete pochopíte, prečo Burnley ktoré hralo druhú ligu može minúť viac ako Sevilla čo vyhrala EL minuly rok.
S tým priamo súvisí aj kvalita mužstiev, kvalita a atraktivita zápasov. Ja osobne milujem Barcelonu, sledujem skoro každý zápas už 15rokov ale v živote by ma nenapadlo si pozrieť Getafe - Almeria. A to v anglicku napríklad Brington - Notthingham si pozriem rád. Kvalita tých zápasov tam je úplne inde.
To je to, o čom už dlho hovorím. V PL okolo roku 2000 spravili výrazne zmeny, kde vtedy veľké klubu došli o dosť peňazí s tým, že ak to výjde, budú mať všetci viac peňazí. V LaLige zhltne Real a Barcelona 50% všetkých peňazí a zvyšok ide ostatným tímom. Ale ak by sa šlo po vzore PL, tak hneď by tu milión ľudí kvičalo, že zlý Tebas, berie Barcelona ďalšie peniaze a ide proti Barcelone. Však tú ľudia plačú, že majú zobrať ešte viac peňazí od ostatných tímov, lebo bez Barcelony by nič neboli. Nevidia širšie súvislosti. Ďalšia vec, nedá sa porovnávať trh v GB a v Španielsku, tak isto aj reklamné možnosti GB a Španielska. Talianske kluby, či Francúzke sú na tom veľmi podobne ako v tímy v LaLige. Akurát tam bude asi rozdiel, že riaditelia sa snažia to udržať nad vodou, hľadajú alternatívy. Najvyšší plat hráča v Sérii A bol 7 miliónov v čistom. Aj to bola dlhoročná opora klubu. V Barcelone dostane 5 miliónov v čistom odchovanec. Aj keď sa pozrieme do Anglicka, aj tak okrem superhviez typu KDB, Salah a podobne vo väčšine tímov nikto neberie viac ako 7 miliónov v čistom. O čom to potom je? O neschopnosti Tebasa? Alebo neschopnosti španielskych klubov nájsť riešenia? LaLiga má pravidlá, ktoré sú veľmi podobné FFP od UEFA. Keby ich nemala a bolo by voľné hospodárenie, tak Barcelona by podľa odhadov niektorých finančných odborníkov mohla za posledné 2 sezóny vyprodukovať stratu až 1 miliardu? Ak neviete, ako to je možné, tak ak by sa pozrelo na len na Messiho kontrakt, len ten by stál možno aj viac ako 300 miliónov. A nie, nezaplatil by sa. Občas treba dať dole aj ružové okuliare. Kedy naposledy Barcelona predala nejaký svoj mladý talent za zaujímavú sumu? Nejaký rok to bude. Kedy naposledy našla šikovného hráča, vychovala a predala za nejaké milióny? Nikto nehovorí, že to má Byť cesta Dortmundu, ale ako je možné, že napríklad Brignton každý rok predá hráčov za 50+ miliónov a dokáže za pár miliónov dotiahnuť náhrady podobnej kvality?
S vačšinou súhlasím ale absolútne nesúhlasím s tým, že kedy Barcelona niekedy predala mladý talent. Toto je úplne mimo filozofiu klubu, to Barcelona nikdy nerobila ani nebude. Ak hovoríš o Bringhtone, tak to je presne ich zámer. Vyskautovať ukázať svetu a predať, nemajú ambície vyhrať ligu či EL. To je úplne mimo. Si predstav, že by Barcelona predala Pedriho,Gaviho,Baldého,Aruajo,Yamal-a.
Masterkoo: z niečoho financovať musíš nákupy nových hráčov. Nemusíš predať mladý talent, tak predaj nejakého 28-30 ročného skúseného hráča za veľký peniaz, čo už tu niečo odohral. Taký hráči ako Silva, Casemiro, kľudne za 70 sa dajú streliť, alebo aspoň 50 miliónov. Real predal Casemira, doniesli Tchuoaminho. Rozdiel bol nejak 10 miliónov. Tchuoamini v Reale môže hrať ďalších 7-8 rokov a zase nejaká výmena.
Tak s tým súhlasím, ale ty si písal o mladom talente. To, že Barcelona nedokáže včas predávať hráčov kým majú nejakú hodnotu vieme. Si pamatám ako pár rokov dozadu nám ponúkal Liverpool 60M za Roberta.
Ale môžeš predať kľudne aj mladý talent, ak preň nemáš využitie. Aj to sa stáva. Na to som narážal. Taký Mingueza mohol ísť za 20 miliónov do Anglicka, ale nešiel, lebo sa tu zlikvidoval na RB. Nie som Puigov fanúšik, ale za 20 miliónov by sa našiel záujemca. Samozrejme to že nechcel odísť je vec druhá. Ja osobne by som Dembélého predal, načo mi je hráč, čo je pol sezóny zranený? Ak aj túto sezónu bude Pedri tak dlho out kvôli zraneniam, aj jeho by som predal, predsa len bude to 3. sezóna za sebou. Za 70 miliónov sa nájde záujemca. Teraz taký Riad. Hypol sa, Barcelonské B prerástol, v A nemá miesto. Dajme ho hosťovať. Kľudne na sezónu. Aká je šanca, že po roku na hosťovaní, ak zaujme by dokázal hrávať v Barcelone? Ak žiadna, tak predať. Držať hráčov na hosťovaniach, lebo možno ho raz budem potrebovať? Aj keby šiel za 15 miliónov, je to odchovanec a zisk. Neviem ktorý rok to tak Chelsea zarobila nejak 250 miliónov či koľko. Predali 1-2 hráčov z A za 50 miliónov dohromady a zvyšok hráči z akadémie, čo hosťovali. Kopa ľudí bola šokovaná vtedy, že kedy oni na predajoch toľko zarobili. Jeden za 7 miliónov, ďalší za 10, za 15, za 20 a podobne. Pre Chelsea nepotrebný hráči, ale z akadémie, tak sa rozlúčili s nimi a čistý zisk za čo odišli.
Mito, odkial máš že kluby LL peniaze majú? Napr Valencia mala obrovské finančne problémy ešte predtým ako Tebas nastúpil do funkcie. Cca 50% laligy má prestupový rekord za hráča pod 10m€, to bolo aj pred Tebasom.
Teraz už trepeš. Predať Pedriho kvoli tomu, že mal zranenie ? Nebude to náhodou tým, že prvú sezónu bol extrémne preťažovaný a sa to proste nakopilo ? Teraz očividne s ním pracujú na svalovej hmote a kúpili sa hráči aj do rotácie, aby sa predišlo zraneniam s preťaženia. Takisto nesúhlasím aj s Riadom. Máme mladého kvalitného hráča z akadémie čo by mohol zbierať minúty v áčku ale mi miesto toho kúpime 32 ročného Iniga a Riada predáme. To má aký zmysel ? Myslím si, že keby sa nekúpi Inigo miesto by sa pre neho našlo. Píšeš o Chelsea tak oni majú cca 20-30 hráčov každý rok na hosťovaniach po Európe ( hlavne holandsko,belgicko). A nemajú problém ich nechať na hosťovaniach aj 3 roky. (Callagher bol myslím 2 alebo 3 roky). To isté Arsenal, na 2 roky poslali Salibu do Francúzska a teraz majú hotového stopéra. Tomuto úprimne nerozumiem, prečo to tak nefunguje aj u nás. Riad mohol rok-dva hosťovať a keď skončí Inigo alebo Christensen máš prirodzenú náhradu. Takisto Torre, načo rok sedel na lavičke ? a takých prípadov bolo veľa. Predali sme mladého Thiaga, áno vtedy nemal miesto, ale prečo sa neposlal na hosťovanie a rok hral v napríklad v Betise a po skončení Inestu by sme mali prirodzenú náhradu z akadémie.
Ja netvrdím, že musí sa hráč predať po ročnom hosťovaní, len to, že pokiaľ nemá miesto v klube, tak ho treba predať. Áno, Chelsea má 20-30 hráčov každý rok na hosťovaní, ale vedia ich aj predať. Napríklad ten Riad, nech ide kľudne na 2 roky na hosťovanie, ale do 1 klubu. Momentálne v Barcelone sú stopéri a o 2 roky budú mať Araujo (26), Kounde (26), Christensen (29), Martinez (34) a zmluvu bude mať ešte rok a je tam aj Garcia (24). Má šancu za cez niekoho z nich po 2 rokoch presadiť? Aspoň cez tých 3 prvých? Ako 4. stopér ten Martinez je v pohode.
Čo sa týka Pedriho: 2 sezóny za sebou vynechal obrovskú porciu zápasov pre zranenia. Ak vynechá aj 3. sezónu za sebou polovicu zápasov pre zranenia, žiaľ predal by som ho. S Dembélém sa koľko rokov ťahajú tie zranenia? 6? A myslíš , že sa to zmení? Že ďalšiu sezónu vydrží? A chceš ho mať v tíme, ak vieš, že vynechá polovicu sezónu? Ja nie.
Hosťovanie áno, som za. Ale v určitom momente sa musí vedieť aj predávať. Ak viem, že na prvý tím nemá, tak ho predať. Aj pre hráčov to bude lepšie, ak budú hrať aspoň v 2. lige ako sedieť na lavičke. Tak isto, ak chcem aby bol Riad v tíme a hral? Tak treba spraviť miesto. Teda čo ja viem, predať Christensena. Dokáže to spraviť Barcelona? Dokáže to Xavi, ktorý chce mať svetovú 1, 2 a 3 na jednom poste? Lebo aj o to ide. Darmo mám mladých hráčov, keď tréner nechce hrať s mladými hráčmi. Tak buď vymeniť trénera, alebo žiaľ predať hráča.
Šialené že Bournemouth, ktorý minulý rok skoro vypadol minie viac ako skoro celá španielska liga okrem Realu.
Potom to je extrémne nevyrovnané v európe. Ako sa može rovnať Villareal,Sevilla,Girona atď napríklad Bringhtonu,Newcastlu,Brendfordu,AstonVille atď.
Bohužiaľ kvalita španielskej ligy ide rapídne dole každým rokom. Najlepší hráči z Villarealu atď idú do klubov v anglicku ktorý sa snažia hrať o Európu.
Ak vás to zaujíma tak chalani z podcastu VAR majú o tom celú epizódu, ak si to vypočujete pochopíte, prečo Burnley ktoré hralo druhú ligu može minúť viac ako Sevilla čo vyhrala EL minuly rok.
Čo sa týka Pedriho: 2 sezóny za sebou vynechal obrovskú porciu zápasov pre zranenia. Ak vynechá aj 3. sezónu za sebou polovicu zápasov pre zranenia, žiaľ predal by som ho. S Dembélém sa koľko rokov ťahajú tie zranenia? 6? A myslíš , že sa to zmení? Že ďalšiu sezónu vydrží? A chceš ho mať v tíme, ak vieš, že vynechá polovicu sezónu? Ja nie.
Hosťovanie áno, som za. Ale v určitom momente sa musí vedieť aj predávať. Ak viem, že na prvý tím nemá, tak ho predať. Aj pre hráčov to bude lepšie, ak budú hrať aspoň v 2. lige ako sedieť na lavičke. Tak isto, ak chcem aby bol Riad v tíme a hral? Tak treba spraviť miesto. Teda čo ja viem, predať Christensena. Dokáže to spraviť Barcelona? Dokáže to Xavi, ktorý chce mať svetovú 1, 2 a 3 na jednom poste? Lebo aj o to ide. Darmo mám mladých hráčov, keď tréner nechce hrať s mladými hráčmi. Tak buď vymeniť trénera, alebo žiaľ predať hráča.
Potom to je extrémne nevyrovnané v európe. Ako sa može rovnať Villareal,Sevilla,Girona atď napríklad Bringhtonu,Newcastlu,Brendfordu,AstonVille atď.
Bohužiaľ kvalita španielskej ligy ide rapídne dole každým rokom. Najlepší hráči z Villarealu atď idú do klubov v anglicku ktorý sa snažia hrať o Európu.